Alle 3-vuotias laitetaan autossa aina turvaistuimeen – tiesitkö takseihin liittyvää poikkeusta?

Näin käytät turvaistuinta oikein 6:50
KATSO MYÖS: Osaatko käyttää turvaistuinta oikein? Katso videolta Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen vinkit.

Matkan pituus ei vaikuta lasten turvalaitteen käyttövelvollisuuteen.

Lyhyelläkin matkalla on käytettävä lasten turvaistuinta, ajattelee valtaosa (64 prosenttia) Liikenneturvan kyselyyn vastanneista. Asia ilmenee Liikenneturvan tiedotteesta.

9 prosenttia vastaajista oli samaa tai melko samaa mieltä, että "lyhyellä matkalla voi kuljettaa pientä lasta turvallisesti ilman turvaistuinta".

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti painottaa tiedotteessa, että lain mukaan alle 3-vuotiaan lapsen on käytettävä henkilöautossa aina lasten turvalaitetta.

– Alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä lasten turvalaitetta henkilöautossa. Taksiliikenne tekee tässä poikkeuksen, vähintään 3-vuotias lapsi voisi matkustaa ilman lasten turvalaitetta taksin takaistuimella.

Liikenneturva suosittaa, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa mahdollisimman pitkään, kuitenkin vähintään nelivuotiaaksi.

Lasten asianmukaista turvalaitetta olisi hyvä käyttää aina 150 senttimetrin pituuteen asti. Autossa lapselle turvallisin paikka on turvaistuimessa takapenkillä, Liikenneturva muistuttaa.

Selvitä istuimen historia

Liikenneturva saa usein kyselyitä liittyen turvaistuinten hankintaan ja niiden turvallisuuteen. Kannattaa huomioida, että lasten turvaistuimen käyttöikä vaihtelee eri merkkien ja mallien mukaan.

Turvaistuimen historia kannattaa ottaa selville, jos on hankkimassa käytettyä turvaistuinta. Valmistajalta ja käyttöohjeesta selviää jäljellä oleva käyttöikä.

Tyypillisesti ehjän ja kolaroimattoman turvaistuimen käyttöikä on 7–10 vuotta. Markkinoilla on myös istuimia, joiden käyttöikä on 15 vuotta.

– Käytetyn turvaituimen historia on pystyttävä varmistamaan. Törmäyksessä ollut tai muuten vaurioitunut lasten turvalaite on poistettava käytöstä. Vauriot eivät välttämättä aina näy päällepäin, Ruutti muistuttaa.

– Turvalaitteet ovat kehittyneet huomattavasti ja hyväksyntäsääntöjen muutosten myötä edullisia malleja poistuu markkinoilta. Käytettyjen turvalaitteiden markkinoiden toimiminen on tärkeää, jotta pienelläkin budjetilla matkustetaan turvallisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat