237 syytä harrastaa seksiä – mikä sinua motivoi?

Seksistä kieltäytymiselle on olemassa kymmeniä syitä päänsäryistä hetkelliseen haluttomuuteen – mutta tiesitkö, että syitä seksin harrastamiselle on puolestaan laskettu olevan satoja?

"Ei tänään kulta, koska..." -lausahduksen jälkeen moni on sanonut tai kuullut vaikka minkämoisia syitä, miksi seksi ei tänään yksinkertaisesti maita. Mutta kuinka monta syytä löytyy puolestaan seksin harrastamiselle? Yksi? Kaksi? Kaksikymmentä? Entäpä 200?

Nimittäin laajamittaisen Sexuality & Culture review of sex motivation -selvityksen mukaan erilaisia, yksittäisiä syitä seksin harrastamiselle löytyi peräti 237 kappaletta, oli kyse sitten vaikkapa nautinnosta, lisääntymisestä, epävarmuudesta tai uteliaisuudesta.

Mitä syitä seksin harrastamiselle oli? Lue myös: 237 hyvää syytä harrastaa seksiä

Selvityksessä kävi myös ilmi, että syitä seksuaaliselle kanssakäymiselle on aikojen saatossa löytynyt useampia – seksiä myös harrastetaan enemmän. Aikaa taaksepäin kelatessamme motiiveja seksin harrastamiselle oli karkeasti laskettuna kolme: lisääntyminen, hyvänolontunne tai rakkaus.

Nykypäivänä motiivit seksille ovat myös muuan muassa psykologisia, sosiaalisia, kulttuurisidonnaisia ja jopa uskonnollisia. Tosin eräät seksologit ovat kuitenkin sitä mieltä, että on olemassa vain yksi ja ainoa syy sille, miksi me oikeasti harrastamme seksiä.

– Kysyttäessä, miksi ihmiset harrastavat seksiä, on lähes sama miksi me syömme. Meidät on ohjelmoitu tekemään niin, seksuaaliterapeutti Richard A. Carroll kuvailee.

– Evoluutioteorian mukaan halu seksuaalisiin kanssakäymisiin on yksinkertaisesti turvata lajien selviytyminen, psykologianprofessori Elaine Hatfield muistuttaa.

Mikä meitä motivoi?

Miksi me haluamme harrastaa seksiä? Noin 1 500 korkeakouluopiskelijalta udeltiin heidän kokemuksiaan ja asennettaan seksiin. Kuten arvata saattaa, kaikki vastaukset eivät olleet positiivisia.

Vastausten perustella motiivit voisi jakaa neljään pääkategoriaan:

Fyysiset syyt: Kuten esimerkiksi nautinto, stressin helpottaminen, uteliaisuus, vetovoima.

Tavoitteelliset syyt: Kuten esimerkiksi lisääntyminen, sosiaalisen statuksen kohentaminen (esimerkiksi halu tulla "suosituksi" ), kosto.

Henkiset syyt: Kuten esimerkiksi rakkaus, sitoutuminen, kiitollisuus.

Epävarmuuteen liittyvät syyt: Kuten esimerkiksi itsetunnon kohentaminen, huolehtiminen siitä ettei kumppani etsi seksiä muualta, velvollisuuden tai painostuksen tunteminen.


Myös sukupuolten motivaatioissa on eroja: yleisesti puhuttaessa mies etsii seksiä, koska hän yksinkertaisesti pitää siitä miltä se tuntuu. Nainen puolestaan (vaikka myös nainen kaipaa hyvänolontunnetta) on enemmän kiinnostunut henkisestä puolesta: siitä, miten se vaikuttaa ihmisten väliseen suhteeseen.

Fyysinen (vartalo) seksi: Motiivina toimii hyvänolontunne sekä se, että hän pitää siitä miltä se saa vartalon tuntumaan. Kumppanin tunteille ei ole niinkään väliä.

Henkinen (henkilökeskeinen) seksi: Motiivina toimii yhteyden luominen toisen ihmisen kanssa. Tunteet ja välittäminen kuuluvat seksiin.

Miesten usein ovat ensin seksissä "vartalokeskeisiä", mutta motiivit muuttuvat iän myötä: kun mies saavuttaa 40-, 50-, tai 60-ikävuoden, muuttuu ihmissuhde tärkeämmäksi.

Tule AVAn Facebook-faniksi!AVA

Lähde: Webmd.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja