23-vuotias Miika on kiertänyt lähes 500 jääkiekko-ottelua putkeen – matkustaa joukkueensa perässä vaikka ulkomaille: "Euroja en sillä tavalla laske"

23-vuotias Miika Pääkkönen on seurannut 474 jääkiekon Liigassa pelaavan Kouvolan KooKoon ottelua peräjälkeen paikan päällä. Perättäisiä otteluita olisi ilman yhtä välipeliä jo melkein tuhat. Harrastukseen ei kuulu eurojen laskeminen.

Rauma, Lappeenranta, Oulu, Slovenia.

Missä KooKoo ikinä pelaakaan, Miika Pääkkönen on katsomossa vaikka yksin. Kouvolalainen haluaa nähdä kaikki KooKoon ottelut paikan päällä oli kyseessä sitten harjoituspeli, runkosarja tai leiri Suomen rajojen ulkopuolella. 

Hän on matkustanut tällä kaudella Itävaltaan ja Sloveniaan seuraamaan KooKoon harjoituspelejä. Suomessa suosikkipaikkoja ovat Rauma ja Vaasa, jossa Mestiksestä tuttu verivihollinen Sport pelaa.

Perättäisiä otteluita on nyt kasassa hurjat 474 kappaletta. Pääkkönen ei pysty katsomaan pelejä television kautta.

– Pitää tehdä niin kuin sydän sanoo. Haluan, että joukkueella on jokaisessa pelissä tukea, ja telkkarin välityksellä sitä ei pysty antamaan. Joukkue saa lisätsemppiä, kun on edes muutama reissun päällä, hän kertoo MTV Urheilulle.

Kilometrejä kertyy joka kausi yli 10 000. Pääkköstä kutsutaan harrastuksensa takia hulluksi, sillä raha tai sairastelu eivät ole este peliin pääsemiselle.

– Kipeäksi tuleminen ei vaikuta mitenkään. Yhdellä Vaasan reissulla oli yli 40 astetta kuumetta. Buranaa vaan ja sitten lähdettiin.

– Euroja en sillä tavalla laske, menee, mitä menee. Ei tämä ole halpaa touhua, mutta on niitä huonompiakin harrastuksia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Otteluputki alkoi KooKoon Mestis-vuosina, mutta intohimoinen kannattaja ei muista vuotta. Aikaa on ainakin vierähtänyt paljon, sillä Liigan runkosarjassa pelataan 60 ottelua, eikä KooKoo ole viimeisimmällä liigataipaleellaan päässyt pudotuspeleihin.

Pääkkösen mukaan pelejä olisi kasassa jo lähes tuhat, mutta väliin mahtuu yksi poikkeus. 

– Minulla oli tätä ennen melkein 500 peliä, mutta se katkesi Lempäälään. Isäpuoleni oli ehtinyt varata formulamatkan ja olimme reissun päällä, hän naurahtaa.

Palkinto Urheilugaalassa

Pääkkösen omistautuminen ei ole jäänyt huomaamatta, sillä hänet palkittiin perjantaina Kymenlaakson Urheilugaalassa 500 euron arvoisella jokeripalkinnolla "liikuntakulttuuria merkittävästi tai näkyvästi edistävästä asiasta". Kouvolalaista kuvailtiin fanikulttuurin ruumiillistumaksi.

Hän päätti lahjoittaa koko summan KooKoon kannattajayhdistykselle Kuudennelle kenttäpelaajalle.

– Tuntuu aivan uskomattomalta saada tuollainen kunnianosoitus. En olisi voinut kuvitellakaan, että saisin palkinnon. Se ei oikeastaan ole tavoitteena.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Omistuneisuus on huomattu ennenkin, sillä Pääkkönen on saanut seuralta pelipaitoja ja pelaajien kiitosta. KooKoo tarjosi yhdellä kaudella innokkaimmalle fanilleen kausikortin.

Kouvolalainen on huomattu myös kotikaupunkinsa ulkopuolella, sillä pienet kiekkofanit kyselevät reissuputken pituudesta sosiaalisessa mediassa ja juttuseuraa riittää jäähalleilla ympäri Suomen. 

– KooKoo on minulle elämäntyö. Minun on pakko tehdä tätä niin kauan, kun pystyn. On tärkeää saada jokaiseen peliin aito tuki joukkueelle.

Taksilla jäähallille

Lähes tuhannesta ottelusta huolimatta matkaan on tullut yllättävän vähän mutkia. Kannattajien bussi hajosi kerran matkalla Keuruulle, eräänä pelipäivänä kyyti puolestaan jätti ikifanin Kouvolaan.

– Joskus Mestis-aikoina minun piti päästä kaverin kyydillä Mikkeliin. Kaveri unohti soittaa minulle ja hän oli jo puolimatkassa. Ajattelin, että putki katkeaa siihen.

– Mietin kymmenen minuuttia ja katselin, pääsisikö junalla. Ehdin junaan ja otin Mikkelin rautatieasemalta taksin jäähallille. Olin kymmenen minuuttia myöhässä, mutta pääsin perille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

60 sarjapelin ja harjoitusotteluiden näkeminen paikan päällä vaatii poikkeuksellisen paljon vapaapäiviä. Kouvolalainen tekee kahta työtä samaan aikaan ja on kiitollinen työnantajien suomista mahdollisuuksista.

– Työpaikkoja ei voi paljon valita, kun vapaapäiviä pitää saada paljon. Onneksi firmoja on muutamia. Kun tekee työt hyvin, saa myös vapaat järjestettyä.

Pääkkönen seuraa lähes kaikkea Kouvolan tarjoamaan urheilua jääkiekosta pesäpalloon ja koripalloon. Suomeen hän toivoisi lisää Keski-Euroopan kannattajakulttuuria.

– Sveitsissä halli avataan kaksi tuntia ennen pelin alkua, mökki on täynnä jo alkulämmittelyissä ja lauletaan koko ajan. Suomessa pitäisi kehittää pienillä palasilla, olemme muuta Eurooppaa niin paljon jäljessä.

Lue myös:

    Uusimmat