23.4.2002 Sima ja vohvelit

Viikon kuluttua on vappu, joten sima käymään! Valmista sima esim. fariinisokeripussin ohjeen mukaan. Lisämakua saat lisäämällä joukkoon esim. huuhdottuja vesitilkassa kiehautettuja mustaherukan lehtiä tai yrttejä (minttua, sitruunamelissaa). Toisaalta itsetehty perussima maistuu vappuna parhaalta. Aikuisten makuisen siman saat, kun lisäät pullotusvaiheessa joukkoon 0,5 - 1 pulloa pilsneriä tai olutta. Vohvelit maistuvat vappubrunssilla, mökillä ja vaikka ilta-aterialla. Perinteisesti vohvelit syödään makeina hillon, marjojen tai hedelmäsalaatin, jäätelön, kermavaahdon ja/tai vatkautuvan vaniljakastikkeen kera. Kun tarjoat alkuun suolaisia lisäkkeitä, koko ateria hoituu vohvelien avulla. Suolaisiksi lisäkkeiksi sopivat esim. kala- ja kinkku-, broileri- ja sienitahnat ja salaatit, mäti, sipuli ym.ja kermaviiliä tai jogurttia höysteeksi.

Vohvelit

4 dl piimää tai maitoa
n. 4 dl vehnä- ja/tai sämpyläjauhoja
½ tl suola
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta
50-100 g öljyä, voi- tai margariinisulaa
2 munaa
1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon piimä, keltuaiset sekä valitsemasi rasva. Anna turvota hetken aikaa jos on aikaa.
2. Vatkaa munat kovaksi vaahdoksi tai jos olet viitseliäs erottele keltuaiset ja valkuaiset ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahto kevyesti sekoittaen taikinaan.
3. Paista vohvelit vohvelipannussa, voileipägrillissä tai vastaavassa. Nosta ritilän päälle ettei vohveli nahistu.
4. Paista vohveleita sitä mukaa kun niitä syödään. Silloinne maistuvat parhailta ja ovat rapsakoita. Etukäteen paistetut vohvelit voit lämmittää hetken aikaa kuumassa uunissa. Mikrossa lämmittäminen tekee vohveleista sitkeän nahkeita.

VIHJE:

Nesteeksi vohveleihin voit käyttää maitoa, piimää, kermaviiliä, kivennäisvettä tai mehua. Jauhoja voit vaihdella mielesi mukaan ja korvata osan vehnäjauhoista esim. täysjyväjauhoilla, kaurahiutaleilla tms. Taikinan joukkoon voit lisätä esim. rapeaksi paistettua silputtua pekonia, sieniä, sipulia, kinkkua tms tai pähkinärouhetta, omenasosetta, omena- tai päärynäraastetta, marjoja (mustikoita) tai rusinoita. Taikinan voit halutessasi maustaa kanelilla, inkiväärillä, vaniljasokerilla, tai muskotilla. Kun vaihdat tavallisen sokerin siirapiksi, fariini- tai erikoissokeriksi, vohvelit maistuvat taas vähän erilaisilta.

Lue myös:

    Uusimmat