21.4 Rukiinen menu

Ruisleipäset

  • 4 viipaletta ruisleipää
  • 100 g tuorejuustoa (kotijuustoa)
  • ohuita paistisiivuja
  • yrttejä koristeluun

Leikkaa muotilla ruisleivästä ympyröitä. Paahda ympyrät kuumalla ja kuivalla pannulla niin, että saavat väriä. Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi ja puolita viipaleet. Nosta leiville juustopalat, paistiviipaleet ja koristele yrteillä.

Ruisgratinoitu siika sitruunaperunoilla

  • 4 siikafileetä
  • 1 dl parmesaanijuustoraastetta
  • ruisleipää
  • 0,5 dl kalalientä
  • basilikaa ja persiljaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • voita paistamiseen

Pehmennä ruisleipä kalaliemessä. Sekoita parmesaanijuusto, yrtit, mausteet ja pehmeä ruisleipä keskenään tehosekoittimessa. Puhdista siikafileet ruodoista. Mausta siika suolalla ja pippurilla. Paista kuumalla pannulla nahkapuoli nopeasti rapeaksi. Nosta fileet uunipellille nahkapuoli ylöspäin. Levitä ruisleipäseos paistuneen nahkan päälle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 min.

Sitruunaperunat

  • 500 g pieniä perunoita
  • 1 raastetun sitruunan kuori
  • 2 sitruunan mehu
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl juoksevaa hunajaa
  • suolaa
  • pippuria

Kuori perunat. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehut. Nosta perunat uunivuokaan ja kaada päälle sitruunoiden mehu, raastettu kuori, öljy, hunaja ja mausteet. Paista uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Rukiinen kuningatarherkku

  • 4 moniviljaruisleipäviipaletta
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 2 rkl voita
  • 1 tl kanelia
  • 5 dl pakastemarjoja esim. mustikka, mansikka ja vadelma
  • 1 prk maitorahkaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria

Rouhi ruisleipä tehosekoittimessa hienoksi. Paista sitä kuumalla pannulla voissa ja fariinisokerissa hetki. Keitä marjat nopeasti kattilassa kuumaksi. Mausta halutessasi sokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se rahkaan. Mausta vaniljasokerilla. Nostele ruisleipä annosastiaan, päälle marjoja ja rahka-kermaa.

Reseptit: Sanna Miettunen ja Teresa Välimäki

Lue myös:

    Uusimmat