1990-luvun kännyköiden säteily yhdistettiin rottakokeissa kahteen tappavaan syöpään

Yhdysvaltaistutkijat huomasivat, että suuri altistus 2G- ja 3G-teknologioita hyödyntävien matkapuhelinten säteilylle lisäsi aivo- ja sydänsyöpien kehittymistä urosrotilla ja -hiirillä.

Suurelle määrälle kännyköiden radiotaajuista säteilyä altistuvat urosrotat ja -hiiret sairastuvat todennäköisemmin sydän- ja aivosyöpiin kuin ne jyrsijät, jotka eivät säteilylle altistu. Asia selvisi Yhdysvaltain hallituksen alaisen National Toxicology Program -ohjelman tutkimuksessa.

Tutkitut eläimet altistettiin kahden vuoden ajan joka päivä yhdeksän tunnin ajan suurelle määrälle matkapuhelimista lähtevää säteilyä. Säteilyn määrä ja altistumisaika olivat paljon suuremmat kuin mille ihmiset tavallisesti altistuvat.

Lisäksi rotat ja hiiret saivat säteilyä koko kehoonsa, kun ihmisillä puolestaan tietyt kehonosat, joiden lähellä kännyköitä pidetään, altistuvat säteilylle enemmän.

Uudessa teknologiassa vähemmän terveysriskejä?

Matkapuhelimista lähtevän säteilyn vaikutusta elimistöön alettiin tutkia Yhdysvaltain hallituksen toimesta jo kymmenen vuotta sitten. Sen vuoksi tutkimuksessa käytettyjen matkapuhelimien teknologia on tänä päivänä katsottuna vanhaa. Nykyään suurin osa puhelimista toimii 4G- tai 5G-teknologioilla.

Tutkijat uskovat, että 4G- ja 5G-puhelinten radioaallot eivät läpäise kehoa yhtä helposti kuin 2G- ja 3G-kännyköiden radioaallot.

Tutkimuksessa ei myöskään tutkittu Wi-Fi:n mahdollisia terveyshaittoja.

Videolla puidaan, millainen on syövän ja ravinnon yhteys. Artikkeli jatkuu videon alla.

5:18

Suuri annos säteilyä

Tutkijat altistivat 30 000 rottaa ja hiirtä matkapuhelinten radioaalloille lähes koko niiden elinajan, suunnilleen kaksi vuotta. Säteilyä annettiin yhdeksän tunnin ajan päivässä.

Radioaaltojen määrä oli joko 1,5–6 wattia kilogrammaa kohden tai 2,5–10 wattia kilogrammaa kohden.

Ihmisten kohdalla enimmäisarvona kännyköiden säteilylle altistumisessa pidetään kahta wattia kiloa kohden.

Altistus lisäsi sydän- ja aivosyövän riskiä

Säteilylle altistuneista urosrotista 2–3 prosentille kehittyi kuolettava aivokasvain, gliooma. Kontrolliryhmän rotista, jotka eivät altistuneet radioaalloille, yhdellekään ei kehittynyt aivosyöpää.

Suurempi vaikutus radioaalloilla näytti olevan sydänsyövän kehittymiseen. Suurimmalle määrälle matkapuhelimista lähtevää säteilyä altistuneista urosrotista 5–7 prosenttia sairastui sydänsyöpään. Kontrolliryhmän verrokkirotista yhdellekään ei kehittynyt sydänsyöpää.

Eläinkokeissa moninkertainen altistus kännykän säteilylle on yhdistetty aiemminkin syöpien syntyyn.

LUE MYÖS:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja