19-vuotias suomalaislupaus sai ylistystä kaiken voittaneelta legendalta – pääsi irti ja oli iskeä maalin Roman verkkoon: "Alkaa taas homma kulkea"

0:56
Niklas Pyyhtiällä huippupaikka viime hetkillä uransa toisessa Serie A -ottelussa.

Vuosi sitten Serie A -debyyttinsä tehneen ja sitten vakavasti nilkkansa loukanneen Niklas Pyyhtiän, 19, ura Italiassa on jälleen raiteillaan. Bolognan suomalaislupaus pääsi viime viikolla toistamiseen irti Serie A:ssa ja oli iskeä tasoituksen AS Roman verkkoon. Turkulainen janoaa lisää peliaikaa jo tänä iltana Atalantaa vastaan.

– Kun katson hänen olevan valmis, annan hänelle mahdollisuuden näyttää, Serie A -seura Bolognan päävalmentaja Thiago Motta virkkoi 19-vuotiaasta Niklas Pyyhtiästä viime viikolla.

Turkulainen keskikenttäpelaaja nostettiin joulukuun alussa Bolognan edustusmiehistöön, ja hyvät otteet harjoituksissa palkittiin peliajalla AS Romaa vastaan viime keskiviikkona. Ottelu oli Pyyhtiälle uran toinen Serie A:ssa ja ensimmäinen tällä kaudella.

– Olen iloinen, että hänenkaltaisensa pelaaja on käytössäni. Hän on osoittanut laatunsa joka päivä. En katso hänen ikäänsä, vaan enemmän hänen kykyjään, Motta jatkoi.

Käynnissä oli 82. peliminuutti Roomassa, kun Pyyhtiä lähetettiin Stadio Olimpicon nurmelle jahtaamaan tasoitusta. Bologna oli tappiolla 0–1.

– Ei jännittänyt niin paljon kuin debyytissä vuosi sitten. Vaikka nyt oli väkeä enemmän, stadionilla oli 62 000 henkeä. Oli se aika siistiä, kun stadikka oli melkein täynnä, Pyyhtiä tunnelmoi MTV Urheilulle.

Bolognan keskikentän yläoksalle vaihdettu Pyyhtiä haki ahnaasti ratkaisuja ja pääsi laukomaan myös rangaistusalueen sisällä ottelun kuudennella lisäaikaminuutilla. AS Roma -toppari Chris Smalling liukui Pyyhtiän laukauksen eteen.

–  Totta kai oli hyvä fiilis, kun pääsin kentälle, mutta jäi kaivelemaan, että olisin voinut tehdä maalinkin. Olisi ollut aika hienoa, jos olisin siitä saanut tasoituksen tehtyä, Pyyhtiä kertaa.

Pyyhtiä joutui tekemään ratkaisunsa ahtaassa tilassa ja heikommalla jalallaan.

– Ei siinä hirveästi ollut aikaa ja oli ehkä vähän vaikea kulma. Piti vetää vielä oikealla. Hyvä blokki se oli Smallingilta, pelasti Roman voiton.

Katso Pyyhtiän ja Bolognan loppuhetkien tilanne artikkelin pääkuvan videolta.

Legendaarinen Stadio Olimpico oli kannattajapäätyineen huumaava kokemus Pyyhtiälle.

– Oli välillä vaikea kuulla, mitä vieruskaveri puhuu. Ääntä oli niin pirusti, ja isoja lippuja liehui katsomossa. Hieno paikka. Tuli fiilis, että tätä vain lisää niin paljon kuin mahdollista, Pyyhtiä sanoo.

Debyytti ja nilkkaleikkaus

0:42
18-vuotias Niklas Pyyhtiä debytoi Serie A:ssa Bolognan ja Napolin välisessä ottelussa tammikuussa 2022.

Vuosi sitten Serie A -debyytissään Napolia vastaan ihastuttanut Pyyhtiä on joutunut raivaamaan tiensä takaisin Bolognan edustusjoukkueeseen kärsivällisesti. Viime kausi valui lupaavaan tammikuun jälkeen alas viemäristä maaliskuussa sattuneen nilkkavamman vuoksi.

– Totta kai on ollut vähän vaikeata välillä, mutta ei usko ole ollut missään vaiheessa koetuksella. Tiesin, että pelejä vielä tulee, kun pääsen takaisin samaan iskuun.

Murtunut jalka vaati lopulta leikkaushoitoa.

– Siihen laitettiin ruuvi ja lisäksi poistettiin ylimääräinen luunpalanen kantapään yläpuolelta. Tälläkin hetkellä se ruuvi on siellä, Pyyhtiä kertoo.

– Nilkan kanssa meni sitten viisi kuukautta, että pääsin takaisin treeneihin, kun kesälomakin sattui siihen perään. Pääsin takaisin heti harjoituskauden alkuun, joten pitkään sitä joutui odottelemaan. Syksyn olen koittanut vain päästä takaisin samaan, missä olin ennen loukkaantumista.

Täysiä minuutteja Bolognan nuorisojoukkueessa Primaverassa syksyllä pelannut Pyyhtiä nostettiin Bolognan edustusmiehistön joulukuun alussa, ja siellä hän on pysynytkin siitä lähtien.

– Roomassa tuli tunne, että alkaa taas homma kulkea. Tätä vain lisää. Nyt saisi loppukauden pysyä terveenä, Pyyhtiä linjaa.

Veikkausliigan Hongasta Italiaan siirtynyt Pyyhtiä on ollut Bolognassa nyt puolitoista vuotta. Paikalliset tavat, kieli ja harjoitustempo ovat tulleet jo tutuiksi.

– Tempo ja vaatimustaso tuntuvat ihan normaalilta, ja kielikin sujuu niin, että treeneissä voi puhua vain italiaa. Arkikieli ei ole vielä niin hyvin hallussa, mutta treeneissä pystyy käyttämään pelkästään italiaa, Pyyhtiä raportoi.

Ylimmän valmennusjohdon suora palaute pelaajalle on ollut italialaiseen tapaan vähäistä. Päävalmentaja Thiago Mottan edellä mainitut kehut Pyyhtiä sai perille lehdistötilaisuuden katsomalla.

– Siitä saa aikamoisen itseluottamusbuustin, kun saa kuulla, että on treenannut hyvin. Hyvältähän se tuntuu, Pyyhtiä myhäilee.

Motta ei varsinaisesti ole keskustellut Pyyhtiän kanssa muuten kuin harjoituksissa.

– Treenin sisällä hän antaa ohjeita aika paljonkin.

Mihajlovicin kuolema oli kova isku Bolognassa

Keskikenttäpelaajana komean uran Barcelonassa, Genoassa, Interissä, Paris Saint-Germainissa sekä Italian maajoukkueessa pelannut Thiago Motta nostettiin Bolognan päävalmentajaksi syyskuussa.

Pelaajana huikeat 27 pokaalia seurajoukkueissaan voittanut Motta on hilannut joukkueensa tukevasti Serie A:n keskikastiin.

40-vuotias Motta korvasi tehtävässä Sinisa Mihajlovicin. Vuodesta 2019 Bolognaa luotsannut serbialaislegenda sai potkut kauden heikon alun jälkeen.

Bolognaa ja koko Serie A:ta ravistellut suru-uutinen Mihajlovicista kuultiin joulun alla. Leukemia vei lopullisen voiton Jugoslavian maajoukkuelegendasta vuosien taistelun jälkeen. Vain 53-vuotiaaksi ehtinyt Mihajlovic kuoli 16. joulukuuta roomalaisella syöpäklinikalla.

Kuolinuutista seurannut päivä Bolognassa oli Pyyhtiän mukaan hiljainen.

– Se oli iso ja surullinen juttu. Hän oli kolme vuotta koutsina ja oli vielä syksyllä joukkueen mukana. Se oli iso paikka koko seuralle, Pyyhtiä kuvailee.

– Muistelen Sinisaa totta kai hyvällä. Hän oli se, joka nosti minut edustukseen ja antoi ensimmäisen pelin Serie A:ssa, joten hän oli silläkin tavalla tärkeä henkilö minulle.

– Hän oli pidetty Bolognassa. Valmentajana hän oli enimmäkseen rauhallinen, mutta osasi myös tulistua, jos oli aihetta.

Pidempään Bolognan edustusjoukkueessa pelanneet osallistuivat Mihajlovicin hautajaisiin.

Pyyhtiä jälleen mukana kokoonpanossa

Maanantai-iltana Pyyhtiä on jälleen mukana Bolognan riveissä, kun joukkue isännöi Gian Piero Gasperinin luotsaamaa Atalantaa, joka on noussut viime vuosina Serie A:n kärkipään joukkueeksi.

Pyyhtiän kauden ensiesiintymistä Roomassa ruodittiin myös paikallisessa mediassa positiiviseen sävyyn, ja peliaikaa voisi olla luvassa myös bergamolaisseuraa vastaan.

– Olen koko ajan edustuksen mukana. Riippuu treeneistä, miten menee. Parhaat pääsevät peliin mukaan ja valmentaja päättää sitten, ketkä kentälle menevät. Pitää nyt treenata ja näyttää, että ansaitsee peliaikaa, Pyyhtiä paaluttaa.

Niklas Pyyhtiän edustama Bologna isännöi tänä iltana Atalantaa Serie A:ssa. Ottelu on nähtävissä suorana C Moren suoratoistopalvelusta ja C More Sport 2 -kanavalta kello 21.40 alkaen. Ottelun selostaa Lauri Kottonen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja