17-vuotias urheilija diskattiin – muidenkin käyttämä kisa-asu oli hänen päällään liian paljastava

17-vuotiaan yhdysvaltalaisuimarin suoritus hylättiin uima-asun takia Alaskan Anchoragessa viime perjantaina. Paikallinen uintivalmentaja Lauren Langford kertoi tapauksesta blogissaan.  

Lukioikäinen nainen voitti kyseisen kilpailun, mutta kisajärjestäjät diskasivat hänet "kilpa-asurikkomuksen" takia. Uimari kauhoi hänen lukionsa antamassa asussa, jollaista käytti myös moni muu uimari, mutta ainoastaan hänen suorituksensa hylättiin. 

Syynä erikoiselle ratkaisulle oli se, että puvun katsottiin olevan paljastavampi kyseisen uimarin päällä. 

Uintivalmentaja Langford pitää asuja jo alkujaan liian avoimina, mutta hänen mukaansa kohupäätös on seurausta rasismista.   

– Asut ovat käytännössä sääntöjenvastaisia jo ennen kuin uimarit pukevat ne päälleen, mutta silti monet joukkueet käyttävät niitä virallisina asuinaan. Jos asut on jo valmiiksi leikattu tavalla, jota pidetään "röyhkeänä", miksi ainoastaan yksi uimari hylätään? Langford kirjoittaa blogissaan ja perustelee kantaansa kuvilla. 

– Näitä nuoria uimareita ei rankaista siitä, että he pitävät näitä asuja pahennusta herättävällä tai provosoivalla tavalla, vaan siitä, että he näyttävät leveine lantioineen, runsaine rintamuksineen ja tummine ihoineen erilaiselta kuin soreammat, laihemmat ja kalpeammat joukkuekaverit. 

Langfordin mukaan hylätty uimari on joutunut jo aiemmin häirinnän kohteeksi, sillä joidenkin kilpailijoiden vanhemmat olivat ottaneet hänestä kursailemattomia valokuvia ilman lupaa ja lähettäneet niitä eteenpäin sähköpostilla. Myös kyseisen 17-vuotiaan pikkusisko, joka on yksi Alaskan uintihistorian lahjakkaimmista urheilijoista, on kokenut, ettei hän ole tervetullut uintikisoihin hänen vartalonsa takia.  

Alaskan kouluaktiviteettien yhdistys kumosi diskauspäätöksen jälkikäteen. Heidän mukaansa hylkäyksen tehneen tuomarin olisi pitänyt ilmoittaa sääntöjenvastaisesta asusta urheilijan valmentajalle jo ennen kilpailua. Näin ei tapahtunut, joten kyseisen uimarin ja hänen edustamansa joukkueen saavuttamat pisteet palautettiin. 

Aiheesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja