17.12.2002 Luumubroileri ja pinaattiriisi

n.500 g broilerin rintafileitä tai suikaleita
2 porkkanaa
2 sipulia
2 tl rasvaa
1-3 tl currya tai kurkumaa
mustapippuria myllystä
1/2 tl suolaa
n. 1 dl vettä + 2 tl kanafondia
12 kuivattua kivetöntä luumua
1 dl kevyt creme fraichea, ranskankermaa tai vastaavaa

1. Leikkaa broilerin rintafileet viipaleiksi tai suikaleiksi. Viipaloi porkkanat ohuiksi penneiksi ja suikaloi sipulit.
2. Ruskista broileripalat kevyesti paistokasarissa tai wokissa tarvittaessa parissa erässä.
3. Lisää kasvikset ja kuullota hetki. Ripottele pinnalle currya ja/tai kurkumaa ja pyöräytä sekaisin. Curryn ja kurkuman voimakkuus vaihtelee suureesti, joten turvallisempaa on maistella lähes kypsää ruokaa ja lisätä siihen tarvittaessa ärhäkkyyttä.
4. Lisää vesi, fondi, kahteen osaan saksitut luumut ja ranskankerma. Hauduta 10-15 minuuttia kannen alla miedolla lämmöllä. Tarkista maku.

Energia: 0,5 MJ / 120 kcal
Prot. 14 g, hh 7 g, ra. 4 g

Pinaattiriisi

basmatiriisiä pakkauksen ohjeen mukaan
1 pkt pakaste- tai 1 pss tuoretta pinaattia
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Jos käytät tuoretta pinaattia, huuhdo se, höyrytä vesitilkassa kannen alla ja jäähdytä juoksevan kylmän veden alla. Purista pinaatti kuivaksi ja leikkaa se karkeaksi silpuksi. Jos käytät pakastepinaattia, anna sen sulaa tai sulata mikrossa.
3. Lisää pinaatti kypsän riisin joukkoon, mausta, sekoita ja tarjoa saman tien.

Energia: 0,5 MJ / 120 kcal
Prot. 3 g, hh 26 g, ra. 0,4 g

JOULUN RIISIPUURON keitossa on hyvä muistaa muutama asia: valmista puuro paksupohjaisessa mielellään pinnoitetussa kattilassa tai haudutuskattilassa. Kypsennä puuro miedolla lämmöllä, puuron ei tarvitse eikä se saakaan kiehua! Sekoita silloin tällöin. Jos haluat täyteläisen makuista pehmeää puuroa, käytä koko nestemääränä maitoa. Haudutuskattilassa ja uunissa kypsennyksessä maidon määrää voi vähentää hiukan. Puuro kypsyy vaivattomasti uunissa miedossa lämmössä. Keraamiset vuoat ovat käteviä uunikypsennyksessä, sekoita kypsennyksen alkuvaiheesa muutaman kerran. Valmista puuro puuroutuvasta riisistä tai esim. kokonaisista ohra- tai kaurasuurimoista. Puuron valmistukseen voi nesteeksi käyttää myös laktoositonta maitojuomaa tai riisi- tai kaurajuomaa. Katso ainesuhteet pakkauksen kyljestä, mutta käytä siis kokonestemääränä maitoa.

- Toim. Kati Nappa


Paula Nieminen Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat