15 esimerkkiä, jotka paljastavat todellisen luonteesi – oletko positiivinen vai negatiivinen ihminen?

Miten eri tavoin positiivinen ja negatiivinen ihminen toimii ja ajattelee? Tässä viisitoista käytännön esimerkkiä.

Kerroimme aiemmin viidestätoista merkistä, mistä voi tunnistaa negatiivisen ihmisen. Moni jäi miettimään, mistä positiivisen ja negatiivisen ajattelutavan erottaa – olenko minä positiivinen vai negatiivinen ihminen?

Mieti näitä kysymyksiä, ennen kuin luet, miten positiivisen ja negatiivisen ihmisen näkemykset eroavat. Kumpi vaihtoehto kuvastaa sinua enemmän?

1. Miten suhtaudut epäonnistumiseen?

Positiivinen ihminen näkee epäonnistumiset mahdollisuutena. Epäonnistuminen on osa oppimisprosessia, joka antaa myös eväät ja tietotaitoa siihen, miten voisi toimia tulevaisuudessa paremmin. Positiivinen ihminen ajattelee, että epäonnistuminen on normaali tapahtuma, eikä mitään, mikä määrittäisi ihmistä.

Negatiivinen ihminen puolestaan kokee epäonnistumisen raastavana, häpeällisenä kokemuksena ja kokee, että se kertoo hänestä itsestään: jos hän epäonnistuu, sehän tietenkin tarkoittaa, että hän on epäonnistunut ihminen. Epäonnistuminen lamauttaa.

kaksi puolta

2. Rankat ja vaikeat ajat – uhka vai mahdollisuus?

Positiivisesti ajatteleva ihminen pitää haasteista. Hän kokee, että vaikeat ajat kuuluvat elämään, ja ne tulee kohdata rohkeasti. Vaikeudet kasvattavat luonnetta ja antavat elämänkokemusta. Positiivinen ihminen uskoo siihen, että kaikesta selviää – ja hän myös pyrkii selviämään.

Negatiivinen ihminen puolestaan pelkää vastoinkäymisiä, sillä ne muistuttavat epäonnistumisesta. Rankat ajat sekä koettelemukset kauhistuttavat, sillä negatiivinen ihminen ajattelee, ettei niistä kuitenkaan selviä. Hänellä on pessimistinen asenne jo alusta alkaen.

3. Luovutatko helposti?

Positiivinen asenne näkyy usein siinä, että ihminen pyrkii aina tekemään parhaansa tai ylittämään itsensä. He ymmärtävät, ettei kaikkea voi kontrolloida, mutta aina voi pyrkiä antamaan kaikkensa.

Negatiivinen asenne näkyy puolestaan toiveena siitä, että ”asiat vain tapahtuvat jos ovat tapahtuakseen” – ja jos jokin ei heti onnistu, se on syy heittää hanskat nurkkaan ja luovuttaa. Negatiivinen ihminen ajattelee, ettei mikään kuitenkaan onnistu, eikä siksi kannata edes yrittää.

4. Miltä muiden ihmisten menestyminen tuntuu?

Positiivinen ihminen ihailee muita ihmisiä ympärillään, arvostaa heitä ja iloitsee heidän puolestaan, kun he menestyvät tai onnistuvat jossakin. Positiivinen ihminen osaa olla aidosti onnellinen toisten puolesta.

Negatiivinen ihminen kokee puolestaan kateutta ja uhkaa, jos joku muu menestyy tai kokee onnea. Negatiivinen ihminen kuvittelee, että toisen onnistuminen on ikään kuin pois häneltä ja se korostaa hänen huonommuuttaan. Jos toinen onnistuu, se tarkoittaa, että hän itse on epäonnistunut. Toisen onni on häneltä pois.

5. Miten suhtaudut palautteeseen?

Positiivinen ihminen arvostaa ja janoaa palautetta. Koska he haluavat tehdä aina parhaansa eivätkä pelkää epäonnistumisia, palaute on heidän mielestään kullanarvoista, jonka kautta voi oppia lisää.

Negatiivinen ihminen pelkää palautetta, sillä hänen korvissaan kyse on kritiikistä, ja kritiikki on hänen mielestään kiusantekoa tai todistelua siitä, että hän olisi epäonnistunut yksilö.

6. Mihin asioihin voi mielestäsi vaikuttaa?

Positiivisuus näkyy usein siinä, että keskittyy niihin asioihin, joihin oikeasti pystyy vaikuttamaan. Positiivinen ihminen uskoo siihen, että onnellisuus lähtee omasta itsestään ja siihen tulee pyrkiä – ja sen eteenpäin pitää tehdä töitäkin. Positiivinen ihminen uskoo, että asenteella on väliä.

Negatiivinen ihminen puolestaan jää pyörimään asioihin, joihin hän ei voi vaikuttaa: menneisiin, vanhoihin keskusteluihin, vanhoihin virheisiin. Negatiivinen ihminen suhtautuu pelokkaasti tulevaan.

7. Voiko ihminen mielestäsi muuttua?

Positiivinen ihminen haluaa uskoa ihmisistä hyvää. Hän uskoo, että ainoa asia, joka ei koskaan muutu, on muutos itse. Positiivinen ihminen ajattelee, että hän voi muuttaa itseään ja muutkin ihmiset voivat muuttua, jos he sitä todella haluavat.

Negatiivinen ihminen puolestaan ajattelee, että ihmiset ovat mitä ovat: miksi edes yrittää muuttua, kun ei niin kuitenkaan tapahdu? Negatiivinen ihminen saattaa olla myös tuomitseva: jos hän on päättänyt leimata mielessään jonkun ihmisen, hän myös pitää kiinni kynsin ja hampain ennakkoasenteestaan.

8. Miten suhtaudut uuden oppimiseen?

Positiivinen ihminen rakastaa uuden oppimista. Hän myös uskoo kehitykseen ja muutokseen, ja ymmärtää, että se mikä toimi 10 vuotta sitten, ei välttämättä toimi tänä päivänä.

Negatiivinen ihminen puolestaan uskoo usein osaavansa ja tietävänsä kaiken, eikä halua sisäistää uutta informaatiota, jos se ei tue hänen omaa ajatusmaailmaansa. Hän ei hevillä välitä siitä, mikä on oikein, vaan enemmän siitä, kuka on oikeassa.

9. Onko sinulla unelmia?

Positiivinen ihminen uskaltaa rikkoa omia rajojaan ja unelmoi. Hän myös tekee töitä saavuttaakseen unelmansa.

Negatiivinen ihminen ei halua nähdä tulevaan, ja pyrkii usein myös lyttäämään muiden haaveita.

10. Mihin sävyyn puhut toisista ihmisistä?

Positiivinen ihminen puhuu muista hyvää, kun he eivät ole paikalla.

Negatiivinen ihminen puhuu muista pahaa, kun he eivät ole paikalla, jotta hän tuntisi olonsa paremmaksi.

11. Olet itsesi paras ystävä tai pahin vihollinen?

Positiivinen ihminen pyrkii puhumaan itselleen kannustavaan sävyyn. Omat pelot ja ajatukset eivät saa toimia tehokkuuden tiellä, eikä itsensä haukkuminen auta mitään – se vain pahentaa tilannetta. Positiivinen ihminen on myös realistinen ja eteenpäin pyrkivä.

Negatiivisuuteen taipuvainen ihminen on useimmiten itsensä pahin vihollinen ja haukkuja. Hänen on vaikea nähdä ympärillään mitään positiivista, ja hän ruokkii negatiivisuutta sekä itsessään että muissa ihmisissä.

12. Mitä kehonkielesi viestittää?

Positiivinen ihminen suhtautuu kehoonsa kunnioittavasti ja kantaa itsensä ylpeänä. Hän myös kiinnittää huomiota kehonkieleen ja kasvojen ilmeisiin ja pyrkii osoittamaan kehonkielellään positiivista asennetta. Hän hymyilee ja katsoo silmiin.

Negatiivinen ihminen saattaa vaikuttaa ulospäinkin raskaalta. Hartiat ja pää ovat lysyssä, katse on usein maassa. Hänestä saattaa saada äkkiseltään kuvan, että hän on vihainen, surullinen tai välinpitämätön.

13. Miten suhtaudut tiimityöskentelyyn?

Positiivinen asenne istuu loistavasti tiimityöhön. Positiivinen ihminen on innostava tiimipelaaja, joka ottaa muut huomioon.

Tiimityöskentely voi puolestaan olla epävarmalle, perusnegatiiviselle ihmiselle vaikeaa, sillä hän ei koe pärjäävänsä muiden ihmisten keskellä. Hänellä voi olla ”mitäs minä sanoin” -asenne.

14.  Oletko kiitollinen?

Positiivisuus näkyy usein kiitollisuutena. Positiivinen ihminen pyrkii olemaan aidosti onnellinen eikä ota mitään itsestäänselvyytenä. Onnellisuuden voi ansaita tai siihen pitää pyrkiä.

Negatiivisuus näkyy epäkiitollisuutena sekä itseään että muita kohtaan. Negatiivinen ihminen ei näe hopeareunusta yhdessäkään pilvenhattarassa.

15. Miten kehut muita – tai itseäsi?

Positiivinen ihminen jakaa positiivisuutta ympärilleen, jopa huomaamattaan. Hän ottaa muut ihmiset huomioon ja kehuu muita autenttisesti, pakottamatta.

Negatiivisen ihmisen on vaikea antaa kehuja ihmisille: hän saattaa pitää toisten ihmisten toimintaa itsestäänselvyytenä. Miksi kiittää kumppania, kun hän laittoi astiat pesukoneeseen? Sehän on aivan normaalia toimintaa. Kyse ei kuitenkaan ole kehumisesta, vaan toisen ihmisen huomioimisesta.


Jos huomaat olevasi enemmän negatiivisuuteen taipuvainen ihminen, mieti, voisiko kyse olla masennuksen oireista. Onko olosi toivoton ja voimaton? Negatiivinen asenne voi viedä voimia sekä sinulta että läheisiltäsi. Uskalla kääntyä ammatti-ihmisen puoleen, jos koet olosi tukalaksi, ja ne asiat, joista sait ennen mielihyvää, eivät tunnu enää miltään eikä tulevaisuus näytä lainkaan lupaavalta. 

 

Lähde: Lifehack.org

Lue myös:

    Uusimmat