Mainos

Haluatko oikeasti menestyä? On aika luopua perfektionismista ja muista myrkyllisistä tavoista

Perfektionismista luopuminen ei tarkoita sitä, ettei töitä tarvitsisi tehdä hyvin. Monet tavat tai tottumukset voivat kuitenkin seistä menestyksen tiellä. Huffington Post listasi asiat, joista kannattaa luopua, jos todella haluaa menestyä.

Lakkaa odottamasta täydellisyyttä

Kirjailija Maria Shriver sanoi kerran, ettei perfektionismi tee kenestäkään täydellistä – se saa ihmisen ainoastaan tuntemaan olonsa epätäydelliseksi!

Perfektionismista luopuminen ei tarkoita sitä, ettei töitä tarvitsisi tehdä hyvin, tai että virheitä voisi katsoa läpi sormien! Kaipuu täydellisyyteen on yleensä muiden hyväksynnän ja kehujen kaipausta. Kun ihminen miettii tauotta sitä, miten muut hänet näkevät, hän yleensä tuntee olonsa vain epävarmaksi ja onnettomaksi.

Älä ole veltto

Kehon asento ja ryhti kertovat sanattomasti muille monia asioita. Siksi esimerkiksi täyteen huoneeseen ei saisi tulla anteeksipyydellen, kumartuen tai hiuksiaan sukien; sen sijaan sisään tulisi astua itsevarmasti, pystyssä ja ylpeänä.

Sosiaalitieteilijä Amy Cuddyn mukaan niin sanottu "voimaposeeraaminen" nostaa itsetuntoa ja johtaa jopa menestykseen. Cuddyn mukaan tahallinen hakeutuminen asentoihin, jotka viestivät voimaa ja esimerkiksi vievät tavallista enemmän tilaa, auttaa ihmistä ottamaan riskejä ja tuntemaan olonsa positiiviseksi omien kykyjensä suhteen.

Tarkista vaatekaappisi

Tarkoituksena on nyt miellyttää itseään – ei muita! Valikoi kaappiisi vaatteita, joista sinulle tulee hyvä ja itsevarma olo – sillä, miellyttävätkö ne muiden silmää, ei ole merkitystä. Kuvittele, miten mielikuviesi menestynyt ihminen pukeutuisi, ja seuraa sitten hänen esimerkkiään.

Älä vertaile

Yhdysvaltain presidentti Theodore Rooseveltin kerrotaan sanoneen, että vertailu varastaa ilon elämästä. Se, että ihminen vertaa itseään muihin ja kokee joko huonommuuden tai paremmuuden tunteita, ei lopulta johda mihinkään hyvään.

Moni yliarvioi kykynsä lukea muita ihmisiä, ja lisäksi ihmisillä on tapana kertoa ja näyttää elämästään vain parhaat ja positiivisimmat asiat. Heillä ei siis välttämättä mene niin hyvin kuin ulospäin näyttää.

Älä kieriskele virheissäsi

Virheistä oppiminen on menestyksen tärkeimpiä kulmakiviä. Joka-aamuinen eilisen virheissä pyöriskely ei sen sijaan johda mihinkään: et kuitenkaan voi palata eiliseen korjaamaan virheitä!

Menestyneimmät ihmiset muistavat saamansa opin, mutta unohtavat loput – myös sen kuristavan nolouden, jota moni kantaa mukanaan aivan liian kauan.

Älä anna itsetuntoasi muiden käsiin

On mahdotonta määrätä sitä, kuka kohtaamistasi ihmisistä pitää sinusta ja kuka ei, koska muiden ajatuksia on mahdotonta kontrolloida! 

"Kun lapsi ottaa askeleen ja pyllähtää, hän ei sano ”okei, tämä ei ollut minua varten, kyllähän kävely näytti ihan siistiltä, mutta ei tämä ole minun juttuni eikä minusta ole tähän”. Lapsi jatkaa, ja jatkaa, koska hänellä on luontainen itseluottamus. Jokin, mikä puskee eteenpäin."

Lue myös: Jos hyvä palaute parantaa itseluottamustasi, mieti uudelleen: "Tämä logiikka on vain olemassa ihmisen mielessä"

Vaikka elämä toisi millaisia esteitä (tai asenteita) tiellesi, muista, että ainoa päätettävissäsi oleva asia on se, mitä ajattelet itsestäsi ja miten näet itsesi.

Älä turhaan kadu sitä, että olet aiemmin antanut muiden vaikuttaa itsetuntoosi – ota pieniä askeleita kohti muutosta!

Älä pelkää tuntematonta

Se, että pelkäsit joskus pyörällä ajamista, ensimmäistä koulupäivää tai joulupukkia, tuntuu nykyisin naurettavalta. Kun aikaa kuluu, epämukava olo vähenee ja tilalle saapuu itsevarmuus. Jokaisen ehdotuksen ja riskin perässä on turha juosta, mutta se, että varmuus kasvaa ajan myötä, on syytä pitää mielessä. Alku on aina vaikein!

 

***

0:39

0:57

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.