Mainos

13 asiaa, joita henkisesti vahvat ihmiset eivät tee

Psyykkisessä vahvuudessa ei aina ole kyse siitä mitä teet, vaan myös siitä, mitä et tee.

Aiheesta kirjankin kirjoittaneen Amy Morin mukaan henkisessä vahvuudessa on kyse kolmesta tärkeästä osa-alueesta; ajatuksien, käytöksen ja tunteiden hallinnasta. Kun nämä asiat ovat hallinnassasi, monia asia elämässäsi helpottuu. 

Mori on luonut kolmentoista kohdan listan asioista, jotka henkistä vahvuutta tavoittelevien tulisi karsia elämästään. 

1. He eivät tuhlaa aikaansa itsesääliin

Itsesääli vaikuttaa elämäämme monella tapaa; se estää meitä elämästä täyttä elämää, luo negatiivisia tunteita ja voi pahimmassa tapauksessa jopa tuhota ihmissuhteita. Itsetuhoinen sääli tulisi Morin mukaan pyrkiä vaihtamaan kiitollisuuteen. Älä mieti mitä sinulla voisi olla, vaan ole ole kiitollinen siitä mitä sinulla on. 

2. He eivät anna muiden määrätä

Henkisesti heikko ihminen antaa helposti muiden määritellä oman itsetuntonsa ja elämänarvonsa. Psyykkisesti vahvat ihmiset taas puolustavat valintojaan, vetävät rajoja ja seuraavat tavoitteitaan. He tekevät töitä unelmiensa eteen riippumatta siitä, mitä muut ihmiset heistä ajattelevat. 

3. He eivät kaihda muutosta

Tavoitteiden saavuttaminen ja kehittyminen vaativat muutosta. Muutosten tekeminen voi olla pelottavaa, mutta mitä kauemmin odotat, sitä vaikeammaksi muutoksen tekeminen voi muodostua. Ja mitä kauemmin odotat, sitä todennäköisimmin muut ihmiset saavuttavat unelmia, joita sinä tyydyt vain haaveilemaan. 

4. He eivät keskity asioihin, joita eivät voi hallita

Hallinnan tunne voi tuntua turvalliselta, mutta jos yrität hallita kaikkea mahdollista, lopputuloksena voi olla pelkkää ahdistusta. Morin mukaan huomion kiinnittäminen pois asioista joita et voi hallita, lisää onnellisuutta, vähentää stressiä, luo uusia mahdollisuuksia ja auttaa menestymään.

5. He eivät halua miellyttää kaikkia

Moni meistä arvioi itseään pohtimalla, mitähän muut ihmiset mahtavat ajatella minusta. Morin mukaan tämä on kuitenkin ajanhukkaa, sillä näin ajattelevat ihmiset ovat helposti manipuloitavissa. Muiden miellyttämisen sijaan keskity ajattelutapaan, joka tekee sinusta vahvemman ja kasvattaa itseluottamustasi.

6. He eivät pelkää ottaa hallittuja riskejä

Tiedon puute on asia, joka johtaa usein siihen, etteivät ihmiset uskalla ottaa riskejä riippumatta siitä, ovatko ne taloudellisia, pyysisiä, emotionaalisia, sosiaalisia tai liiketoimintaan liittyviä. Jos riskit pelottavat, kysy itseltäsi, mitä mahdollisia riskejä hyöty tuottaa, mitkä ovat muut vaihtoehtosi, mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua ja kuinka paljon tämä päätös vaikuttaa elämääsi viiden vuoden kuluttua. Nämä kysymykset auttavat sinua päätöksenteossa. 

7. He eivät viivy menneisyydessä

Menneisyys on mennyttä. Menneisyyttä ei voi muuttaa, ja siinä eläminen voi estää sinua olemasta läsnä ja nauttimasta nykyhetkestä. Morin mukaan se ei ratkaise mitään ja voi johtaa jopa masennukseen. Menneisyyden pohtimisen sijaan hän kehottaa tarkastelemaan mieltä askarruttavia tilanteita aivan uudesta näkökulmasta.

8. He eivät toista tekemiään virheitä

Henkisesti vahvat ihmiset hyväksyvät tekemänsä virheet ja ottavat niistä vastuun. Vaikka he myöntävät tekemänsä virheen, he myös oppivat niistä, eivätkä toista samoja virheitä uudestaan.

9. He eivät kadehdi muiden menestystä

Keskittyminen toisen ihmisen menestykseen tai saavutuksiin voi estää sinua seuraamasta omaa polkuasi. Vaikka saavuttaisit tavoitteesi, et ehkä koskaan pääse kokemaan tyytyväisyyttä, jos keskityt aina itsesi sijasta muihin.

10. He eivät anna epäonnistumisten lannistaa

Henkisesti vahvat ihmiset eivät ajattele, että heidän epäonnistumisensa on merkki siitä, että he eivät ole tarpeeksi hyviä. Itse asiassa se, että nouset jaloillesi epäonnistumisen jälkeen, tekee sinusta entistä vahvemman.

11. He eivät pelkää olla yksin

Henkinen vahvuus vaatii aikaa olla yksin, sillä yksinolo lisää tutkitusti tuottavuutta, empatiaa ja luovuutta.

12. He eivät tunne olevansa velkaa kenellekään

On helppo syyttää maailmaa tai kohtaloa epäonnistumisesta, mutta totuus on, että kukaan ei saa täällä mitään ilmaiseksi – kaikki se on ansaittava. Morin mukaan elämän ei ole tarkoituskaan olla oikeudenmukainen. Jotkut ihmiset kokevat enemmän onnellisuutta tai ovat menestyneempiä kuin toiset, mutta se on vain elämää.

Olipa elämäntilanteesi mikä hyvänsä, henkisesti vahvat ihmiset eivät koe, että heille olisi jaettu huono käsi tai että he olisivat velkaa kenellekään. Tärkeintä on keskittyä omiin ponnisteluihin vertaamatta itseä muihin.

13. He eivät odota nopeita tuloksia

Morin mukaan psyykkisesti heikot ihmiset ovat usein kärsimättömiä. He yliarvioivat kykynsä ja aliarvioivansa ajan, jossa he odottavat saavuttavansa muutoksen. Henkisesti vahvojen ihmisten odotukset ovat puolestaan realistisia ja he ymmärtävät, että muutos ei tapahdu yhdessä yössä.

Lähde: Independent 

***

0:30

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.