14-vuotias tyttö jäi pois koulusta sairastelun vuoksi, koulu teki lastensuojeluilmoituksen – "Mitään muuta apua ei ole kaivattu kuin että saataisiin hoitoa"

Maaliskuussa Petran* 14-vuotias tytär alkoi väsyä niin pahasti, että Petra huolestui. Hän ei jaksanut vastata, kun hänelle puhuttiin, raajat olivat voimattomat ja painetta tuntui rinnassa.

Petra oli itse ollut juuri sairaana ja ulkomailla, ja myös koronavirustautia epäiltiin. Testeihin ei kuitenkaan vielä tuohon aikaan helposti päässyt – ei Petra eikä hänen tyttärensä.

Oireita alkoi kuitenkin tulla lisää: päänsärkyä, nielemisvaikeuksia, kurkkukipua, ja puutumista kasvoissa ja raajoissa, herkkyyttä äänille ja valoille, huonoa oloa ja pyörrytystä, maku- ja hajuaistin muutoksia.

Lääkärin puhelinvastaanotolla kehotettiin lepäämään ja hakeutumaan päivystykseen siinä tapauksessa, että hengitysvaikeuksia ilmenee. Hengitysvaikeuksia ei tullut, mutta muut oireet jatkuivat. 

Petra vei lapsensa lopulta yksityiselle lääkärille ja vastaanotolla Petran tyttäreltä löydettiin hengitystieinfektioita aiheuttavaa mykoplasma-bakteeria. 

Hän sai lääkärintodistuksen koulua varten loppukevääksi, mutta oireet eivät ottaneet loppuakseen.

Koulu teki lastensuojeluilmoituksen

Kun tilanne jatkui vielä syksyllä, koulun suhtautuminen poissaoloihin muuttui.

– Syksyllä nuori sai jo lääkärin aikoja julkiselta puolelta, mutta emme kuitenkaan saaneet sieltä lääkärintodistusta koulua varten syksyksi. Heillä oli ehdottaa nuorelle ainoastaan keskusteluapua tarvittaessa, Petra sanoo. 

Tytär yritti osallistua koulutyöhön sairaudestaan huolimatta.

– Hän kävi etäkoulua. Aikuiset voivat ottaa sairaslomaa, mutta vaikuttaa siltä, että lasten on käytävä koulua ­– oli olo mikä tahansa, Petra ihmettelee.

Poissaoloja oli sairauden vuoksi tuli kuitenkin liikaa. Koulu teki perheestä lastensuojeluilmoituksen.

– Vedottiin siihen, että on niin paljon poissaoloja. Mutta olen ollut sinne aktiivisesti ja ne kuitannut. Mitään muuta apua ei ole kaivattu kuin että saataisiin hoitoa, Petra sanoo.

– Välillä kuulee sanottavan, että lastensuojeluilmoituksia on korkea kynnys tehdä. Joku olisi voinut siitä loukkaantuakin.

Ilmoitus johti lopulta siihen, että sosiaalipuolen perhetyöntekijä soitti erikseen Petralle ja hänen tyttärelleen, ja kyseli kotioloista ja avun tarpeesta.

– Asia onneksi selvisi saman tien. Perhetyöntekijältä sain sellaista positiivistakin, että tarjoutui auttamaan, jos tarvitsemme apua lääkäriin pääsyssä, Petra kertoo.

– Hyvä nähdä, että systeemi toimii, mutta sanoin perhetyöntekijällekin, että tämä on yhteiskunnan resurssien haaskausta.

"Olisi tärkeää, että ensin keskusteltaisiin perheen kanssa"

Koulu on yksi niistä tahoista, joilla on velvollisuus ilmoittaa lastensuojeluun, jos koululla herää lastensuojelullinen huoli, kertoo erityisasiantuntija Anna Tiili Lastensuojelun keskusliitosta. Sitä, mitkä ovat lastensuojeluilmoitusten yleisimmät syyt, ei tilastoida.

Tiili ei voi kommentoida yksittäistä tapausta, mutta korostaa, että lastensuojeluilmoitus on avaus yhteiselle keskustelulle eikä välttämättä tarkoita, että lapsi tai perhe tarvitsee lastensuojelun tukea.

– Keskustelussa voi hyvin ilmetä, ettei avun tarvetta ole eikä lastensuojelun asiantuntemusta tarvita tilanteessa. Lastensuojelun tarkoitus on auttaa, mutta se ei missään nimessä tarkoita, että päädyttäisiin esimerkiksi sijoitukseen, Tiili painottaa.

Hän kuitenkin ymmärtää, että ilmoitus saattaa säikäyttää vanhemman.

– Siksi olisikin tärkeää, että ennen ilmoitusta keskusteltaisiin perheen kanssa.

"Tilanne on edelleen rankka"

Asian selviämisen jälkeen Petran ja hänen tyttärensä tilanne on helpottunut.

– En tiedä ymmärrettiinkö koulusta sen jälkeen, että olisi pitänyt toimia ymmärtäväisemmin, Petra pohtii.

Välillä oireet kuitenkin palaavat edelleen. Nyt tyttärellä on lääkärintodistus sairaudestaan. Mykoplasman lisäksi hänellä todettiin marraskuussa määrittämätön akuutti ylähengitystieinfektio. MTV Uutiset on nähnyt lääkärintodistukset, joissa tyttärelle suositellaan lepoa ja etäopetusta. 

Petra toivoisi, että tytär voisi osallistua kouluun silloin, kun oireita ei ole, ja olla muuten lähiopetuksessa. Koulusta on kuitenkin kerrottu, että tytär voi olla joko lähi- tai etäkoulussa, mutta näiden kahden vaihtoehdon yhdistelyä pidettään mahdottomana.

– Muutama opettaja oli joustava ja otti hänet joskus etäkouluun silloin kun hän oli poissa eli hän sai sängystä seurata opetusta, kuntonsa mukaan.

– Muutoin tilanne on rankka. Kun nuori palasi kouluun, oli taas otettava muut kiinni opetuksen sisällöissä. Toivomme koko ajan, että seuraavalla viikolla vointi on taas hyvä koulunkäyntiin ja pidämme toivoa yllä, että oireet loppuvat.

* Petran nimi on muutettu tyttären henkilöllisyyden suojaamiseksi.


Lue myös:

    Uusimmat