Mainos

Ruotsalainen teinityttö pelastui pakkoavioliitolta somen avulla – isä yritti naittaa Etiopiassa asuvalle serkulle

Ruotsinsomalialainen Amaal, 14, vieraili koulukuraattorin vastaanotolla ennen joulua vuonna 2014. Ruotsin Västeråsissa opiskeleva tyttö kertoi kuraattorille ikävöivänsä Keniassa asuvaa äitiään ja kaavailevansa matkaa tämän luokse joululomalla yhdessä isänsä kanssa.

Joululomalla tyttö kuitenkin katosi yli vuodeksi, ja nyt isää epäillään pakkoavioliiton järjestämisestä. Tapauksesta kertoo ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet.

Kuraattori Issis Melin kertoo Aftonbladetin haastattelussa huolestuneensa Amaalista ja lisänneensä tämän Facebook-ystäväkseen sen jälkeen, kun tämä ei palannut kouluun loman jälkeen.

Avioliitto oli järjestetty etukäteen

Facebookissa Amaal kertoi kuraattorille, että hän oli päätynyt Kenian sijaan Etiopiaan. Siellä hänen isänsä oli kaavaillut Amaalin menevän naimisiin 21-vuotiaan serkkunsa kanssa. 

Tytön mukaan isä oli järjestänyt avioliiton etukäteen ja poistunut maasta toimitettuaan tyttärensä tulevan aviomiehensä huostaan. Mukanaan hän oli vienyt tytön passin.

Amaalin mukaan isä oli uhkaillut palaavansa maahan ja järjestävänsä häät, jos ne eivät muuten toteutuisi. Isän kerrotaan myös pakottaneen Amaalin vaihtamaan Facebookissa siviilisäätynsä kihlatuksi sekä julkaisemaan palvelussa iloisia kuvia itsestään yhdessä "puolisonsa" kanssa.

Todellisuudessa Amaal oli yksin pienessä etiopialaiskaupungissa ilman rahaa tai puhelinta, sukulaistensa jatkuvan valvonnan alla ja 10 tunnin bussimatkan päässä lähimmältä lentokentältä. 

– Hänen (isän) mukaan minun täytyy mennä naimisiin. Mitä minun pitäisi tehdä? Olen niin peloissani, tyttö kirjoitti Melinille Facebookissa Aftonbladetin mukaan.

Isä kiistää rikoksen

Tyttö pääsi lopulta palaamaan Ruotsiin. Lehden mukaan koulukuraattori Melin, Ruotsin poliisi, Västeråsin sosiaaliviranomaiset sekä tytön etiopialainen sukulainen tekivät yhteistyötä tytön kotiuttamiseksi. Se ei kuitenkaan tapahtunut hetkessä, sillä nyt 16-vuotias Amaal ehti olla kateissa yli vuoden.

Isäänsä tyttö ei ole matkan jälkeen nähnyt. Amaal asuu tällä hetkellä perhekodissa. Aftonbladetin mukaan tyttö ei halunnut kommentoida tilannettaan artikkelia varten.

Amaalin isää vastaan on nostettu syytteet pakkoavioliiton järjestämisestä. Mies on itse kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Ruotsissa astui vuonna 2014 voimaan laki pakkoavioliittoja vastaan. Laki on Aftonbladetin mukaan johtanut tuomioon vain yhdessä oikeusjutussa. Yleensä tutkinnat tyssäävät, sillä todisteina ovat tavallisesti pelkästään kahden osapuolen kertomukset tapahtuneesta. Amaalin tapaus voi kuitenkin olla poikkeus. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.