Mainos

NY Timesissa suomalaistaustaisen Marilyn Nevalaisen pelastustarina – dramaattinen pako Isisin kynsistä

Suomalaistaustaisen teinitytön Marilyn Nevalaisen elämä muuttui kauhutarinaksi hänen päätettyään karata kotoaan Lounais-Ruotsista Irakiin terroristin puolisoksi. 

Ruotsalaismedioissa on viime aikoina uutisoitu useammasta teini-ikäisestä tytöstä, jotka ovat lähteneet poikaystäviensä perässä Isisin valloittamille alueille. Vastikään pelastetun, 16-vuotiaan suomalaistaustaisen Marilyn Nevalaisen tapaus on noussut otsikoihin kansainvälisessä lehdistössä.

2:45

NY Times kertoo, että Nevalainen on viimeisin terroristien kynsiin tietämättömyytensä vuoksi joutuneista nuorista tytöistä.

Viime kesänä Syyriaan poikaystävänsä perässä lähtenyt Nevalainen ilmestyi kaksi viikkoa sitten kurdien kontrolloimaan Pohjois-Irakiin. Kurdiviranomaisten mukaan Nevalainen onnistuttiin pelastamaan Isisin kynsistä helmikuun 17. päivä kurdien erikoisjoukkojen avulla.

Tarkemmat yksityiskohdat pelastusoperaatiosta on hämärän peitossa. Nevalaista yritettiin pelastaa ensimmäisen kerran jo lokakuussa, mutta yritys epäonnistui.

Viranomaiset kuitenkin paljastivat, että nyt he pystyivät paikallistamaan ruotsalaistytön hänen internetin käyttönsä perusteella. 

Tällä hetkellä Nevalainen on kotimaassaan Ruotsissa. Ei ole selvää, onko hänen vankeudessaan synnyttämänsä lapsi mukana.

"Meillä ei ollut mitään"

Suomalaistaustainen Nevalainen vietti  lapsuutensa Ruotsin maaseudulla. Lehtitietojen mukaan perheessä oli  haasteita, ja ongelmanuori laitettiin sijaisperheeseen. Nevalainen lopetti koulunkäynnin 14-vuotiaana ja samoihin aikoihin tapasi poikaystävänsä.

Viisi vuotta vanhempi muslimimies oli kotoisin Pohjois-Afrikasta.  Mies oli muuttanut Ruotsiin vuonna 2012. Vain vajaan vuoden seurustelun jälkeen pari lähti Syyriaan kesällä 2015. Nevalaisen poikaystävä halusi lähteä Irakiin taistelemaan Isisin riveihin.

Nevalaisen isoisä Tenho Nevalainen on myöntänyt paikalliselle sanomalehdelle, että Nevalaisen vanhemmat olivat huolissaan tyttärensä suhteesta mieheen.

– Perhe yritti pitää hänet erossa miehestä, isoisä kuvaili Aftonbladetille.

Vapautumisensa jälkeen kurditelevisiokanavalle antamassaan lyhyessä haastattelussa Nevalainen sanoi, että aluksi kaikki vaikutti suhteessa hyvältä.

– Ensin meillä oli yhdessä mukavaa, mutta sitten hän alkoi katsomaan videoita Isisistä ja puhumaan niistä jatkuvasti. En tiedä mitään islamista tai Isisistä, joten en tiennyt, mitä hän tarkoitti, Nevalainen selitti haastattelussa.

Raju avautuminen videolla järkytti

Kun poikaystävä sanoi haluavansa lähteä taistelemaan Isisin puolesta, raskaana ollut Nevalainen päätti lähteä mukaan.

Pian saavuttuaan Mosuliin Nevalainen yritti kuitenkin saada yhteyttä äitiinsä. Televisiohaastattelussa Nevalainen sanoi, että Mosulissa eläminen oli todella rankkaa.

– Meillä ei ollut mitään, ei sähköä eikä vettä, ja se oli totaalisen erilaista elämää verrattuna elämäämme Ruotsissa, Nevalainen kuvaili.

Ruotsalaislehdet onnistuivat myös saamaan käsiinsä järkyttävän videon, joka oli osoitettu Nevalaisen vanhemmille. Videolla parrakas mies kertoo olevansa Nevalaisen poikaystävä Mokhtar Mohammed Ahmed.

Parrakas mies sanoo suoraan kameralle ruotsiksi, että läheisten on syytä unohtaa tyttö, sillä hän ei ole koskaan tulossa takaisin.

Videolla mies myös avautuu syistä, miksi pari lähti Ruotsista.

– Te pakotitte minut lähtemään, koska ette antaneet meidän elää rauhassa yhdessä. En voi asua siellä, koska te olette rasisteja. En voi elää rasistien kanssa, mies vaahtosi videolla

Kurdiviranomaisten mukaan mies kuitenkin kuoli taisteluissa Ramadissa Länsi-Irakissa viime syksynä. Viranomaiset eivät tiedä, pakotettiinko Nevalainen naimisiin toisen taistelijan kanssa vai asuiko hän loppusyksyn toisten naisten keskuudessa.

Sheikki järjestikin salakuljetuksen?

Nevalaisen pelastusoperaatio on edelleen pitkälti hämärän peitossa. NY Timesin mukaan Erbilin kurdikaupungissa asuva sheikki on tullut esiin ja väittänyt, että Nevalaisen Unicefissa työskentelevä setä oli lähestynyt häntä.

Setä oli pyytänyt sheikkiä auttamaan pelastusyrityksessä.

NY Timesin mukaan sheikki väittää, että hän järjesti Nevalaisen pakomatkan salakuljettajien avulla – ja nyt vaatii noin 45 000 euroa vastineeksi avustaan.

Mies väittää, että suunnitelman jälkeen hän näki tytön yhtäkkiä pelastettuna televisiossa, eikä hänelle maksettu penniäkään.

Lehtitietojen mukaan islamistivaltiot vapauttavat harvoin ulkomaalaisia. Yleensä tällaisissa tapauksissa mukana on ollut lunnasvaateita. Kurdiviranomaiset kuitenkin kielsivät, että Nevalaisesta olisi maksettu lunnaita.

Ruotsin valtio ja Nevalaisen vanhemmat eivät ole kommentoineet asiaa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.