14 000 suomalaiskoiran käyttäytymistä tutkittiin – tällaisia eroja rotujen väliltä löytyi

3:02
Katso videolta, millaista käyttäytymistä koirien päiväkodissa havaittiin MTV:n vierailun aikana.

Ihmisillä pakko-oireinen häiriö ja ADHD esiintyvät usein yhdessä. Suomalaistutkimuksen myötä sama on nyt ensimmäistä kertaa onnistuttu havaitsemaan myös koirilla.

Noin 14 000 suomalaista koiraa osallistui Helsingin yliopiston geenitutkimukseen, jolla kartoitettiin koirien epätoivotun käyttäytymisen yleisyyttä. Tutkijat löysivät esimerkiksi yhteyden impulsiivisuuden, pakonomaisen käyttäytymisen ja eroahdistuksen välillä.

Millaisia eroja koirarotujen käyttäytymisen väliltä löydettiin? Paljonkin.

Esimerkiksi bordercollieilla huomattiin olevan muita koirarotuja enemmän pakonomaista tuijottamista ja valojen sekä varjojen saalistamista.

Espanjanvesikoirat taas osoittautuivat tutkituista roduista arimmiksi.

Kääpiösnautserit osoittivat eniten aggressiivisuutta ihmisiä kohtaan, vähiten taas labradorinnoutajat.

Staffit, jotka ovat yleistyneet Suomessa valtavasti, suhtautuivat ihmisiin pelottomasti, mutta olivat myös impulsiivisia ja käyttäytyivät pakko-oireisesti.

Ahdistusta ja ääniarkuutta

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma lähti ottamaan selvää siitä, miten erot näkyvät käytännössä. Vierailu koirien päiväkodissa antoi vastauksia.

– Olemme huomanneet, että pienillä seurakoirilla on kauheasti ahdistusta, lähinnä eroahdistusta. Tekemisen puutettakin on. Ne ovat aika aktiivisia koiria, Raisa Kouhia Koiraparkista kertoo.

Aineistossa 73 prosentilla esiintyi epätoivottua käytöstä. Näistä yleisin piirre oli ääniarkuus, jota esiintyi joka kolmannella koiralla.

Ääniarkuus näkyy selvästi myös helsinkiläisessä koirien päiväkodissa.

– Meillä on paljon kaikenlaisia rotuja, jotka reagoivat ääniin, kuten roska-autoihin. Ne voivat myös asua sellaisissa paikoissa, joissa on paljon kolinaa, kuten rakennustyömaita tai ohiajavia rekkoja, Kouhia sanoo.

Antaa tietoa myös ihmisistä

Helsingin yliopiston professorin Hannes Lohen mukaan eri koirarotuja tutkimalla voidaan päästä käsiksi biologian mekanismeihin, jotka meidän ihmistenkin käytökseen vaikuttavat.

– Meidän ensimmäiset geenitutkimukset osoittavat, että siellä (koirilla) on ihan samoja geenejä mitä on ihmisten psykiatrisissa sairauksissa taustalla. Esimerkiksi voimakkaaseen pelkoon ja skitsofreniaan liittyviä geenejä, Lohi kommentoi MTV:n Uutisaamussa.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.