13-vuotias thainyrkkeilijä otteli ilman suojavarusteita ja kuoli: "Lakimuutosta viivytellään, sillä lapsinyrkkeily tuottaa paljon rahaa alalle"

13-vuotiaan pojan kuolema thainyrkkeilyottelussa saatuihin vammoihin on sytyttänyt keskustelun siitä, tulisiko lasten saada olla mukana näin vaarallisessa lajissa. Monet kuitenkin näkevät, että kyseessä on ainoa keino päästä pois köyhyydestä.

Anucha Kochana tyrmättiin sunnuntai-iltaisessa ottelussa, ja hänet julistettiin kuolleeksi maanantaina. Kuolinsyy oli aivoverenvuoto.

Thainyrkkeily, joka tunnetaan myös nimellä Muay Thai, on Thaimaassa intohimo. Miljoonat pojat unelmoivat maineesta kehässä, rikkaasta elämästä heille ja perheillensä, jonka mahdollinen menestys voisi tuoda.

Lajissa on kuitenkin vain muutamia sääntöjä, kaikenikäiset lapset voivat otella virallisessa ottelussa. Tämä mahdollistaa ison riskin loukkaantumisiin tai pahempaan, kuten Kochanan surullinen tapaus on näyttänyt.

Pojan vanhemmat ovat kertoneet, että he eivät tule nostamaan syytteitä poikansa kuoleman johdosta. Sotilaallisen hallinnon nimittämät lainsäätäjät ovat kuitenkin jo etsineet keinoja, joilla voitaisiin estää alle 12-vuotiaiden lapsien osallistuminen ammattilaisotteluihin.

Nyrkkeilypiireissä monet ovat vastustaneet tätä ajatusta.

– 12-15 vuotiaat täytyy rekisteröidä, heillä täytyy olla lupa vanhemmiltansa, ja heidän täytyy pitää suojavarusteita ammattilaisotteluissa, kertoi kansallisen lainsäädäntökomitean varapuheenjohtaja kenraali Adulyadej Inthapong Reutersille, viitaten ehdotettuun ajatukseen.

Sosiaaliseen mediaan levisi materiaalia Kochanan viimeisestä ottelusta, jossa näkyy, kun hän saa useita iskuja päähänsä, jonka jälkeen hän kaatuu ja lyö päänsä mattoon. Hänellä ei ollut minkäänlaisia suojavarusteita.

Thaimaan ammattilaisnyrkkeilyliiton puheenjohtaja Somchart Charoenwatcharawit sanoo, että ehdotetut muutokset vahingoittaisivat arviolta 300 000 alle 15-vuotiaan lapsinyrkkeilijän toimeentuloa.

– Uusi sääntö vahingoittaisi lapsia ja heidän vanhempiaan, jotka ansaitsevat kansallisurheilustamme nyrkkeilystä kymmeniä tuhansia bahteja (useita satoja euroja), Charoenwatcharawit sanoi.

Hän sanoi, että tuomarin olisi pitänyt keskeyttää ottelu siinä vaiheessa, kun Kochana näytti tokkuraiselta, eikä ottelu vastannut liiton vaatimuksia.

Liiton mukaan minimi-ikä ammattilaisotteluihin tulisi olla 10 vuotta. 

Edistyneen diagnostisen kuvauksen johtaja, neuroradiologi Jiraporn Laothamatas, on tutkinut, millaista vahinkoa nyrkkeily voi aiheuttaa. Hänen tutkimuksensa on kaatanut lisää bensiiniä liekkeihin, jotta muutos saataisiin aikaiseksi.

Laothamatas sanoo kuitenkin, hän on eri mieltä ehdotetun 12 ikävuoden minimi-iän kanssa. 

– Jos minä saisin päättää, niin minimi-ikä olisi 18 vuotta, Laothamatas sanoo.

Hän kuitenkin hyväksyy sen, että laji on tärkeä tulonlähde monille, sekä se on kulttuurillisesti tärkeä.

– Lakimuutosta viivytellään, sillä lapsinyrkkeily tuottaa paljon rahaa alalle. Tässä vaaditaan todellista kanttia hallinnolta, että he vievät sen läpi, Laothamatas päättää.

Lue myös:

    Uusimmat