Nyt nyrkkeilyn paljastelutempauksesta puhuu Eva Wahlström – iso huoli: "Yli 20 vuotta"

Ex-nyrkkeilijä Eva Wahlström kertoo valmentajansa erikoisista neuvoista:"Lyö niin, että tampooni lentää!" 1:00
Eva Wahlstöm kertoi Penkinlämmittäjät-videolla entisen valmentajansa mieleenpainuvasta neuvosta.

Eva Wahlström suhtautuu ristiriitaisin ajatuksin erinäisiin vaikuttajien nyrkkeilyotteluiden vartalon paljastelutempauksiin. Suomalainen nyrkkeilylegenda pelkää, että naisten nyrkkeilyn uskottavuudelle tehdään hallaa.

Tuoreeltaan otsikoita suurissa kansainvälisissä tiedotusvälineissä ja Suomenkin mediassa keräsi Daniella Hemsleyn vilauttelu. 22-vuotias brittiläinen OnlyFans-malli otti lauantaina ensimmäisen nyrkkeilyvoittonsa päihitettyään Aleksandra Danielin Irlannin Dublinissa Kingpyn High Stakes -tapahtumassa kaikin tuomariäänin. Hemsley ilakoi tuomion tultua nostamalla toppinsa ylös ja pomppimalla rinnat paljaana.

Suomen naisnyrkkeilyn pioneeri Eva Wahlström huomasi tapauksen nousun puheenaiheeksi. Itse ottelua hän ei nähnyt, videoklipin rintojen näyttämisestä kyllä.

– Lähtökohtaisesti ajattelen, että huomion herättäminen tissien näyttämisellä ei ole välttämättä hirveän hyvä tai kovin uskottava keino, Wahlström sanoo raikuvan naurun saattelemana.

Mutta asia on – myös – osin vakava.

– Nyrkkeilijät joutuvat tekemään hirvittävän määrän työtä ennen kuin ovat otteluissa ison yleisön edessä isolla areenalla. Töitä on tehtävä edes saadakseen otteluita. Kun OnlyFansin kautta pääsee surkealla nyrkkeilyllä tuollaisiin paikkoihin, on riski, että ihmiset miettivät, että tuoko on naisten nyrkkeilyä.

Viime vuonna vastaavanlaisen tempauksen teki paljain nyrkein käytävässä Bare Knuckle Fighting Championshipissa Tai Emery. Niin ikään OnlyFansissa operoinut australialainen nousi debyyttinsä voiton jälkeen seisomaan köysille ja näytti sulonsa yleisölle.

"Iso taka-askel"

Wahlströmistä tuli urallaan ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn maailmanmestaruuden voittanut suomalainen. Hän painottaa olleensa rehkimässä muiden maiden monien pioneerien kanssa valtavasti, jotta naisten nyrkkeily otettaisiin tosissaan.

– Teimme töitä uskottavuuden eteen, että naisnyrkkeilijät pääsisivät isoihin otteluihin, jopa pääotteluun, oikeista syistä. Siksi, että nyrkkeily on niin hyvää ja mielenkiintoista, että sitä halutaan seurata. 

Wahlström muistaa puhuneensa valmentajansa Risto Merosen kanssa, että jos halutaan samaa arvostusta kuin miehet, on pyrittävät nyrkkeilemään kuin miehet.

– Itse ottelin yli 20 vuotta, että olin isossa jenkkiareenassa ison yleisön edessä.

– Jos naisnyrkkeilyä seurataan tissien takia, se on iso taka-askel. Se on suurin ongelma.

"Ei tavallinen katsoja varmasti osaa erottaa"

IBF-liiton kääpiösarjan maailmanmestari, australialaisnyrkkeilijä Ebanie Bridges on esiintynyt punnitustilaisuuksissa näyttävissä alusvaatteissa. Myös OnlyFansissa oleva "Blondi pommittaja" teki Hemsleyn tempauksen jälkeen selväksi, että hän ei sulojaan nyrkkeilytapahtumissa näyttelisi, mutta hänen mukaansa moinen episodi ei vahingoittaisi naisten nyrkkeilyä, kun kyse on "vaikuttajien nyrkkeilystä", jossa on kyse näkyvyyden keräämisestä.

– Olisi hyvä, jos se olisi niin kuin Bridges sanoo, että sitä pidettäisiin omana pellelajinaan. Mutta kun media puhuu nyrkkeilyottelusta ja naisten nyrkkeilystä, ei tavallinen katsoja varmasti osaa erottaa sitä vaikuttajien nyrkkeilystä. Luulen, että ne sekoittuvat kyllä, Wahlström pohtii.

Vaikuttajanyrkkeily tulisi Wahlströmin mukaan erottaa selkeämmin "oikeasta nyrkkeilystä".

– Sitä pyritään minusta liikaa sekoittamaan ammattinyrkkeilyn kanssa. Pyritään, että on samat puitteet ja se näyttää samalta, vaikka ottelu on erilaista.

Wahlström esittää karkean vertauksen, että showpaini on omassa kategoriassaan mielenkiintoista, ja ihmiset tietävät, mistä siinä on kyse.

– Toki ammattinyrkkeilyynkin kuuluu show'ta, se on selvä. Pelataan karismalla ja hyvillä vartaloilla sekä miesten että naisten puolella.

Ja kuten Wahlström sanoo, pikaisesti kehään repäistävistä vaikuttajistakin voi tulla jonain päivänä hyviä nyrkkeilijöitä – alle vaaditaan kuitenkin aimo annos treeniä.

"Tärkeä asia"

Wahlström vastapainoksi puntaroi sitäkin, että mitä enemmän nyrkkeilystä puhutaan, "näinkin", sitä enemmän voidaan saada katsojia ja edelleen harrastajia.

– Sen myötä moni saattaa siirtyä oikean nyrkkeilyn puolelle ja naisnyrkkeily saattaa kasvaa.

Hänen on vaikea sanoa, ovatko vaikutukset lopulta enemmän negatiivisia vai positiivisia – molempia kuitenkin on yhtäaikaisesti.

Wahlström on myös sitä mieltä, että yleistyneille vaikuttajien otteluillekin on paikkansa. Suomalaislegenda ruotii somepersoonien ja tubettajien koitosten vetävän etenkin nuorta yleisöä puoleensa – suurelta osin eri joukkoa kuin lajifaneja innostavat laatunyrkkeilijöiden matsit.

– Länsimaissa nuorten ja ylipäätään ihmisten liikunta on jäänyt vähälle, ja ollaan menossa tosi huonoon suuntaan. Tuo voi saada nuoria, jotka muuten istuvat koneen ääressä, liikkeelle. Ihmisen kuuluu liikkua, ja kaikki, mikä lisää sitä, on hyväksi. 

– Se on minusta tärkeä asia, vaikka se tapahtuisi sitten sitä kautta, että joku näyttää tissit. 

Jutun otsikosta muokattu "tissit" muotoon "paljastelu" klo 8.58. 

Lue myös:

    Uusimmat