13-vuotias thainyrkkeilijä menehtyi kehässä – 54 euron palkintorahoja tavoitelleella pojalla oli takanaan lähes 200 ottelua

Nuoren thainyrkkeilijän kohtalo kuohuttaa Thaimaassa. Nyt tekeillä on lakiehdotus, jonka tavoite on lisätä ottelijoiden turvallisuutta.

13-vuotias Anucha Tasako menehtyi astuttuaan thainyrkkeilykehään kaksi vuotta vanhemman pojan kanssa, uutisoi CNN. Pojat tavoittelivat 2 000 Thaimaan Bahtin eli noin 54 euron palkintorahoja. Lääkintäviranomaisten mukaan Anucha tyrmättiin tajuttomaksi, ja hän menehtyi aivoverenvuotoon.

Anucha aloitti thainyrkkeilyn noin 8-vuotiaana. Hänellä oli takanaan lähes 200 ottelun kokemus ennen viime viikonlopun ottelua, joka jäi hänen viimeisekseen. Anucha ei käyttänyt viimeisessä ottelussa minkäänlaisia suojavarusteita.

Anuchan kasvattanut Damrong Tasako kuvaili poikaa erittäin lahjakkaaksi. Hän kertoo myös, ettei syytä ketään Anuchan kuolemasta.

– Hän kuoli niin kuin taistelija. Hän oli taistelija, Damrong Tasako toteaa.

Pojan tyrmännyt ottelija saapui muistotilaisuuteen

Anuchan ruumis tuhkataan tänään. Häntä vastaan otellut poika on ilmoittanut osallistuvansa tilaisuuteen munkkikokelaana, sillä thaimaalaiset voivat liittyä väliaikaisesti luostariin.

Poika saapui myös keskiviikkona esittämään osanottonsa Anuchan muistoa kunnioittavaan uskonnoliseen seremoniaan. Hän kertoi aloittaneensa thainyrkkeilyn 6-vuotiaana ja osallistuneensa ensimmäiseen viralliseen otteluunsa vain vuotta myöhemmin.

Poika kuvailee vastaanottaneensa Anuchan kuoleman jälkeen runsaasti syytöksiä sosiaalisessa mediassa, mutta myös valtavasti tukea. Tapaus ei ole saanut häntä luopumaan ottelemisesta.

– Haluan jatkaa thainyrkkeilyn tiellä ja nähdä, kuinka pitkälle pääsen, poika sanoo.

Lakimuutos asettaisi ikärajan ja vaatisi käyttämään suojavarusteita

Tapaus on saanut kansalaiset vaatimaan lajin uudistamista. Arvostelua on saanut osakseen erityisesti nuorten miesten ja poikien osallistuminen ammattiotteluihin jopa seitsemän vuoden iästä lähtien. Nykyinen laki ei aseta ikärajaa sille, kuka voi otella virallisissa otteluissa.

Matkailu- ja urheiluministeri Weerasak Kowsurat on luvannut tehdä lakiesityksen, jonka tarkoitus on lisäitä taistelulajeja harrastavien nuorten turvallisuutta, raportoi Bangkok Post.

Lisäys maan nyrkkeilylakiin kieltäisi alle 12-vuotiaat ottelijat. Lisäksi se velvottaisi 12–15-vuotiaita nuoria käyttämään turvavarusteita, erityisesti nyrkkeilykypäriä.

Luonnos on nyt ministeriön käsittelyssä. Nyrkkeilypiireissä monet ovat vastustaneet lakimuutosta. Mielipidettä perustellaan sillä, että laji on kulttuurillisesti tärkeä sekä monille merkittävä tulonlähde.

Lue myös:

    Uusimmat