12-vuotias Lucas pelastui täpärästi vaarallisesta tilanteesta neuvokkuutensa ansiosta – lähestyvän lämpöaallon pelätään levittävän maastopaloja Australiassa

1:42
12-vuotias Lucas pakeni maastopaloja.

Australian maastopalot riehuvat edelleen, eikä helpotusta tilanteeseen ole näköpiirissä. 

Lucas Sturrock oli yksin kotona sunnuntaina, kun liekit alkoivat lähestyä taloa. Koti sijaitsi Länsi-Australiassa Mogumberin kaupungissa, Perthistä pohjoiseen. Isä ja vanhempi veli olivat auttamassa tulen sammutuksessa toisaalla lähialueilla. 

Kun Lucas näki liekit, hän ymmärsi, ettei pelkästään jalkojen alle ottaminen riitä; pakenemiseen tarvittaisiin hevosvoimaa. Hän komensi koiransa autoon ja karautti karkuun veljensä Ford Rangerilla. 

Noin tuntia myöhemmin vapaaehtoiset palomiehet kohtasivat Lucaksen noin kahden kilometrin päästä talolta ja pysäyttivät ajoneuvon. 

Toisaalla Lucaksen isä Ivan Sturrock yritti etsiä poikaansa appelsiinipuusta, johon hän oli etukäteen ohjeistanut poikaansa kiipeämään suojaan vaaran uhatessa. 

Viranomaiset löysivät Lucaksen isän ja saattoivat perheen yhteen. 

– Joitain kyyneliäkin vuodatettiin, taatusti, isä Ivan Sturrock kuvailee hetkeä CNN:lle

Palomiehet puolestaan ylistävät neuvokasta nuorta miestä. 

– Hän selviytyi hienosti. Hän ajoi manuaalivaihteista autoa hyvin, luultavasti paremmin kuin minä, sillä en ole ajanut manuaalivaihteisella 20 vuoteen. Hän on fiksu lapsi, kehuu palomies Craig Spencer CNN:lle. 

ABC Newsille antamassaan haastattelussa pojan isä kehuukin opettaneensa Lucaksen ajamaan jo noin seitsemän vuoden iässä juuri vastaavien tilanteiden varalta.

– Olin hyvin ylpeä hänestä, sillä hän teki juuri niin kuin olemme häntä opettaneet, Sturrock kertoi ABC Newsille BBC:n mukaan


Tulipalot tehneet tuhoa jo kuukausien ajan

Savun ja liekkien täyttämiä kuvia Australiasta on nähty jo kuukausia, eikä tilanne ole helpottumassa. Lämpötila voi tällä viikolla nousta monin paikoin yli 45:n celsiusasteen ja maan 60 vuotta vanha lämpöennätyskin on vaarassa. Lämpöaallon uskotaan pahentavan entisestään maan tukalaa maastopalotilannetta.

Murheellisin tilanne on tällä hetkellä Australian itä- ja länsiosissa. Länsi-Australian osavaltiossa Perthin pohjoispuolella maastopaloja on yritetty taltuttaa nyt noin viikon ajan. 

Maan väkirikkaimmassa osavaltiossa Uudessa Etelä-Walesissa, riehuu yli sata paloa. Vain puolet niistä on hallinnassa. Ennen lämpöaaltoa viranomaiset yrittivät polttaa suurten palojen oletetulta reitiltä rajattuja alueita etukäteen, jotta eteneminen pysähtyisi. Nämäkin palot riistäytyivät käsistä. Myös Queenslandin osavaltiossa idässä maastopalotilanne on huolestuttava. 

Syyskuusta alkaen riehuneet palot ovat vaatineet tähän mennessä ainakin kuuden ihmisen hengen ja yli 700 kotia on tuhoutunut. Maastoa on kärventynyt yhteensä lähes Belgian pinta-alan verran.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja