Mainos

12-vuotias aloitti yliopistossa Ranskassa – lapsinero suree ystävien puutetta

12-vuotias matematiikan ihmelapsi Maximilian Janisch on aloittanut yliopisto-opinnot Ranskassa. L'independant-lehden mukaan hän on nuorin korkeakouluopiskelija maassa. 

Lapsineron uusi opinahjo on Etelä-Ranskassa sijaitsevassa Perpignanin kaupungissa sijaitseva Université Perpignan Vía Domitia (UPVD). 

Saksalainen Janischin perhe on tähän saakka asunut Sveitsin pääkaupungissa Zurichissä, missä Maximilian aloitti yliopistotasoiset opinnot erikoisjärjestelyin jo kaksi vuotta sitten. 

Perpignanissa hän aloitti viime viikon tiistaina. Opintojen haastavuutta lisää se, että poika on äidinkieleltään saksan kielinen. 

Ensimmäisen lukukauden ajan Maximilian keskittyykin ranskan taitojensa hiomiseen. Matematiikan luennot alkavat vasta kevätlukukaudella, eivat kuitenkaan ensimmäisen vaan jo toisen vuosikurssin luennoilla. Perpignanin vanhemmat valitsivat, koska heillä on alueella vapaa-ajan asunto. 

Taannoisessa radiohaastattelussa Maximilianilta kysyttiin, onko hän älykäs. Nuoren miehen vastaus ei olisi voinut olla selvempi.

– Kyllä, Janisch totesi yksikantaan. 

Yliopisto piti hakemusta vitsinä

– Kun saimme hänen hakemuksensa, luulimme, että kyseessä oli vitsi. Mutta kun huomioimme hänen erityislahjakkuutensa, päädyimme siihen, että hän pystyy seuraamaan kursseja ja läpäisemään tentit, kertoo Perpignanin yliopiston rehtori Fabrice Lorente.

Tulevien vuosien ponnisteluistaan huolimatta nuori Janisch ei tule saamaan todistusta loppututkinnosta. Ranskalainen opetusjärjestelmä ei nimittäin salli sitä, että nuorukainen, jonka pitäisi mennä lukion ensimmäistä luokkaa vastaavalle tasolle, hyppää vuosia edelle ja istuu samassa luentosalissa parikymppisten opiskelutoverina.

Ylioppilaskirjoitukset 9-vuotiaana

9-vuotiaana Maximilian osallistui matematiikan ylioppilaskirjoitusten kokeeseen "huvin vuoksi" ja sai siitä parhaan mahdollisen arvosanan. Tämän jälkeen hän aloitti epävirallisesti opiskelun Zurichin yliopistossa, joka salli hänen tavata kahdesti viikossa lehtoria, joka suositteli pojalle sopivaa alan lukemistoa. 

Sveitsiläisen SonntagsZeitung-lehden haastattelussa Maximilian harmitteli sitä, että hänellä ei juurikaan ole ystäviä.

– En tapaa ketään, jonka kanssa puhua Arkhimedeksestä, eikä suurin osa edes tiedä kuka Gauss on, matikkanero suree.

Arkhimedes on toisella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua syntynyt kreikkalainen ajattelija, tähtitieteilijä, matemaatikko ja fyysikko. Saksalainen Carl Friedrich Gauss (1777-1855) on aikansa merkittävin matemaatikko ja tähtitieteilijä. Hän oli Maximilianin tapaan lapsinero, ja hän keskittyi erityisesti lukuteoriaan.

Maximilianin isän, joka on 69-vuotias eläköitynyt matematiikan opettaja, kerrotaan antavan pojalleen päivittäin oppitunteja matematiikasta. Isän mielestä koulussa istuminen on pojalle hyvin pitkästyttävää.

– Siinä ei ole mitään järkeä. Koulu on hänelle älyllinen vankila, isä sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.