Koska sinut on viimeksi rokotettu? Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotusten suoja ehkä luultua pidempi

Jäykkäkouristuksen ja kurkkumädän tehosterokotteita ei välttämättä tarvitsisi ottaa kymmenen vuoden välein. Analyysin perusteella rokotusten antama suoja oli selvästi kestävämpi kuin nykykäsityksen valossa saattoi odottaa. 

Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset pitäisi uusia kymmenen vuoden välein, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suuri osa ihmisistä saa todennäköisesti rokotuksista selvästi tätä pitemmän suojan. Tämän vuoksi tehosterokotuksia ei välttämättä ole tarpeen ottaa kymmenen vuoden välein.

Yhdysvaltalaistutkijat selvittivät asiaa etsimällä 546 aikuisen verinäytteistä jäykkäkouristuksen ja kurkkumädän vasta-aineita, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Analyysin perusteella 97 prosentilla tutkituista oli vähintäänkin suojaava vasta-ainetaso veressään, ja rokotusten antama suoja oli selvästi kestävämpi kuin nykykäsityksen valossa saattoi odottaa. Jäykkäkouristusta vastaan saatu immuunivaste puolittui arviolta 14 vuodessa ja kurkkumätää vastaan saatu 27 vuodessa.

Tehosteita ei välttämättä tarvitsisi ottaa kymmenen vuoden välein

Jos tulokset pitävät paikkansa, jopa 95 prosentilla väestöstä rokotteiden antama suoja on riittävä vielä 30 vuotta rokotuksen ottamisesta, tutkijat arvioivat. Näin ollen jäykkäkouristus- ja kurkkumätätehosteita ei välttämättä tarvitsisi ottaa kymmenen vuoden välein. Ennen lisätutkimusten varmistusta tehosterokote kannattaa kuitenkin edelleen ottaa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Clinical Infectious Diseases -lehdessä. Suomessa jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan.

Jäykkäkouristus on yleinen ja tappava tauti monissa kehitysmaissa, mutta Suomesta tauti on rokotusten ansiosta käytännössä hävinnyt. Oireisiin kuuluvat muun muassa. kouristukset, levottomuus, kuumeilu ja halvaus.

Myös kurkkumätä on hyvin harvinainen Suomessa. Vuoden 1995 jälkeen Suomessa on todettu yhteensä vain 9 tapausta. Lähes kaikki tapaukset ovat olleet peräisin Venäjältä. Kurkkumätä aiheuttaa korkean kuumeen sekä sydän- ja hermosto-oireita.

Aikuinenkin tarvitsee rokotuksia – katso, miksi: 

Aikuinen ja rokotteet - kuka tarvitsee ja mihin? 25:23

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat