10-vuotias Jere kuoli kuumaan autoon Kontiolahdella – äiti kertoo nyt tragediasta: "Minulla on ikuinen syyllisyys"

Uutta tietoa: Tästä syystä 10-vuotias poika kuoli kuumaan autoon 4:41
10-vuotias poika kuoli kuumaan autoon Kontiolahdella heinäkuun alussa – MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén kertoo, mitä tapauksesta tiedetään.

10-vuotias Jere kuoli kuumuuteen auton sisälle Itä-Suomen Kontiolahdella heinäkuun alussa. Pojan äiti Katri kertoo nyt MTV Uutisille, miten tapahtumat etenivät. Lasta yritettiin pelastaa, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä, kun poika löydettiin.

Maanantaina heinäkuun 4. päivä Suomessa oli kuuma hellepäivä. Kontiolahdella lämpötila oli noussut jo +31 asteeseen ennen puolta päivää. Auringossa oli vielä kuumempi.

Perheenäiti Katri lähti töihin yhdessä puolisonsa kanssa hieman ennen puoltapäivää. Perheen 10-vuotias poika Jere jäi tuolloin kotiin. Iltapäivällä koko kuusihenkisen perheen oli tarkoitus mennä yhdessä asioille.

Jere soitti äidilleen kello 12.30 ja kertoi menevänsä ulos. Poika sanoi jättävänsä puhelimensa kotiin latautumaan. Puhelun jälkeen Jere laittoi vielä äidilleen Whatsappissa ääniviestin, jossa hän kysyi, mihin isä oli jättänyt kodin avaimen.

Kotiavainta säilytettiin aina tietyssä paikassa takapihalla piilossa. Poika sai vastauksen äidiltään ja lähetti perään peukun.

Äiti kirjoitti vielä Jerelle, että talon oven voi jättää lukitsematta, jotta lapsi varmasti pääsisi takaisin sisään.

Poika tarvitsi vettä

Yhden aikaan iltapäivällä perheen tytär törmäsi kylällä veljeensä. Jere pyysi siskoltaan kahta euroa.

– Jere sanoi, että hän käy kaupassa ostamassa kaksi vesipulloa, joista toisen hän kaataa päälleen ja juo toisen. Nuo tyhjät vesipullot olivat kotioven edessä, kun tulin töistä, äiti kertoo.

Katri palasi töistä kotiin pian kello 15 jälkeen. Hän huomasi heti, ettei Jere ollut kotona, koska kotiovi oli lukossa.

– Pojalla oli adhd. Hän saattoi normaalistikin unohtaa asioita heti. Tajusin, että hän oli unohtanut laittaa oven lukon auki-asentoon eikä hän varmaan ollut enää muistanut, missä kotiavaimet olivat. Eikä hänellä ollut puhelinta, jolla olisi voinut asiasta uudelleen kysyä.

Äiti huolestui välittömästi ja kutsui muun perheen sekä ystäviä mukaan etsimään lasta.

– Menin äitinä heti paniikkiin. Naapurit kuulivat, kun huusin kovaan ääneen poikaa pihalla. Useita naapureita ja tuttuja tuli mukaan etsimään lasta.

– Lähdimme etsimään Jereä kylältä ja uimarannalta. Kysyin pojan kavereilta, olisiko hän heidän luonaan. Soitin myös poliisille. Yksi partio tuli nopeasti meille ja toinen partio etsi Jereä kylältä.

Poliisi löysi pojan

Perheen kotitalon pihassa seisoi tuona päivänä kolme autoa, joista kaksi tarkistettiin heti. Poikaa ei löytynyt niistä.

Kolmannen auton sisään kukaan etsijöistä ei tajunnut katsoa, koska he luulivat äidin olleen nimenomaan sillä autolla töissä. Näin ei kuitenkaan ollut.

Kun etsijäporukka palasi neljän maissa kylältä perheen kotitalolle, Katri oli siinä uskossa, että kaikki autot oli jo tutkittu.

Yksi poliiseista seisoi henkilöauton vieressä, jonka sisään ei ollut vielä katsottu. Autossa on tummennetut lasit eikä sisään nähnyt kunnolla.

Poliisi alkoi tuossa vaiheessa tiirailla tarkemmin auton sisään, jolloin hän huomasi kadoksissa olleen pojan nukkuvan takapenkillä. Jere oli makuuasennossa.

– Muistan sen hetken täysin kirkkaasti. Poliisi käänsi päänsä kohti minua ja sanoi, että tuollahan poika on, Katri sanoo.

Lapsi oli tajuton ja sinertävä, kun hänet vedettiin ulos autosta.

– Puolisoni sanoi heti, että kannetaan Jere kylmään suihkuun. Autossa oli todella kuuma. Kastelimme poikaa suihkussa ja ensihoitohenkilökunta yritti elvyttää häntä. Aika tuntui ikuisuudelta. Toivoin vain, että Jere virkoaisi, äiti kertoo.

Mitään ei kuitenkaan ollut enää tehtävissä. Poika oli kuollut jo autossa.

Kuolinsyynä lämpöhalvaus

Jeren kummi oli puhunut juuri edeltävänä perjantaina pojan kanssa siitä, miten vaarallisen kuumaksi auton sisätilat käyvät, kun se seisoo helteellä parkissa.

– Jere oli itse sanonut monesti, että eläimiä ei saa jättää autoon kuumalla ilmalla, koska se on vaarallista, äiti kertoo.

Jerelle tehtiin ruumiinavaus ja kuolinsyyksi todettiin lämpöhalvaus. Hänen kaikki elintoimintonsa olivat lakanneet toimimasta kuumuudessa.

Katri arvelee, että poika kärsi lämpöhalvauksen ensioireista jo siinä vaiheessa, kun hän meni kuumaan autoon.

– Poika on varmaan ollut aika pökerryksissä, kun hän meni autoon lepäämään. Miksi muuten hän olisi mennyt sinne kuumuuteen ja sulkenut vieläpä ovet perässään?

– Minulle on kerrottu jälkikäteen, että lämpöhalvauksessa ihminen menee sekaisin ja saattaa tuntea olonsa kylmäksi, kun ruumis on jo ylikuumentunut. Luulen, että pojalla on ollut ensioireita jo silloin, kun hän meni kauppaan ostamaan vettä.

Siskon mukaan Jere oli juossut häntä vastaan kylän raitilla ennen kauppaan menoa. Sekin oli äidin mukaan erikoista, koska poika ei tykännyt kuumasta ilmasta ja juokseminen helteellä tekee olosta entistä tukalamman.

– Jere valitti jo yhden aikaan siskolleen, että hänellä on tuskaisen kuuma. Miksi hän olisi juossut siinä helteessä, jos hän olisi ollut täysin kunnossa? Sekava olotila selittäisi myös sen, miksi hän ei löytänyt kodin avaimia eikä hän ymmärtänyt mennä sisään lepäämään.

Syyllisyys kulkee mukana

Poliisi tutkii tapausta kuolemansyyntutkintana eikä asiassa epäillä rikosta. Katria ja hänen puolisoaan kuultiin heti pojan kuoleman jälkeen. Myös Jeren puhelin ja viestit tutkittiin ja niistä selvisi vanhempien kanssa käydyt keskustelut ennen lapsen kuolemaa.

– Äitinä syytän itseäni siitä, että en ollut viikonloppuna lukinnut auton ovia. Jos ovet olisivat olleet lukossa, poika ei olisi päässyt autoon sisään. Sanoin poliisillekin, että äitinä minulla on asiasta ikuinen syyllisyys.

Katri on miettinyt päivät pitkät sitä, miksi näin tapahtui. Miksi juuri hänen esikoispoikansa kuoli ja vielä tällä tavalla?

– Emme koskaan saa vastausta siihen, miksi Jere meni kuumaan autoon. Autossahan on ollut todella kuuma jo siinä vaiheessa, kun hän on avannut ovet. Silti hän meni sisään ja sulki ovet. Olen pohtinut, että ehkä Jere ajatteli menevänsä hetkeksi lepäämään, kun hän odotti minua töistä kotiin.

– Minun on pakko uskoa, että Jere on menettänyt tajuntansa nopeasti autossa eikä hän ole enää kyennyt nousemaan sieltä, Katri miettii.

Kysymyksiä ilman vastauksia

Viime viikot perhe on elänyt sumussa ja tunteiden ristiaallokossa. Katri kävi katsomassa poikaansa ruumishuoneella seuraavana päivänä tapahtuneen jälkeen.

– Äitinä en olisi ikinä voinut uskoa, että mitään näin kauheaa tapahtuu. Pelkäsin aina, että lapseni voi jäädä auton alle tai hukkua veteen, mutta en olisi koskaan uskonut, että hän menee kuumaan autoon ja kuolee sinne.

Katrilla pyörii edelleen mielessään kymmeniä kysymyksiä, joihin hän ei koskaan saa vastausta.

Miksi Jere meni autoon, eikä kotitaloon, jossa ilmalämpöpumppu piti huolen siitä, että sisällä ei ollut liian kuuma? Miksi poika ei löytänyt kodin avainta, joka oli tutussa paikassa piilossa? Miksi lapsi ei mennyt vaikkapa naapuriin pyytämään apua oloonsa, vaan kipusi sisälle autoon?

– Jere oli ujo luonteeltaan. Olen pohtinut, että hän ei varmaan uskaltanut mennä naapurien luo, vaan hän ajatteli odottavansa minua autossa.

Valtava järkytys

Pojan perheelle tarjottiin välittömästi kriisiapua tapahtuneen jälkeen. Poliisit ja ensihoitohenkilökunta eivät lähteneet perheen kotoa pois, ennen kuin kriisityöntekijät olivat saapuneet paikalle.

Tapaus on järkyttänyt perheen ja läheisten lisäksi valtavasti kaikkia pienellä Kontiolahden kylällä.

Katri järjesti poikansa kuoleman jälkeen perheen kotipihalla muistotilaisuuden, jonne kaikki halukkaat saivat tulla.

– Tiesin, että poikani kuolema koskettaa laajaa ihmisjoukkoa ja hänen kavereitaan. Halusin, että ihmiset saavat tulla yhdessä muistelemaan Jereä meidän kanssamme.

Katri haluaa puhua poikansa kuolemasta julkisuudessa, koska hän haluaa varoittaa muita. Ettei kenenkään muun tarvitsisi kokea samaa traagista kohtaloa.

– Tuntuu kauhealta, että meille kävi näin. Poikani kuolema on konkreettinen todiste siitä, että jo lyhyt hetki autossa täydessä auringonpaisteessa voi olla hyvin kohtalokas.

Lääkäri kertoo videolla, millaisia ovat lämpösairauksien oireet: 

Tällaisia ovat lämpösairauksien oireet 0:41


Lue myös:

    Uusimmat