10 vinkkiä: Paranna kotisi turvallisuutta

Kodin turvallisuuteen liittyy monia eri asioita, joista on huolehdittava tarkasti. Lue lista kymmenestä toimintatavasta, joiden avulla voit parantaa itsesi ja perheesi turvallisuutta. 

Kodin turvallisuutta voi parantaa omilla toimintatavoilla. Huomioithan, että lista ei sisällä kaikkia neuvoja ja ohjeita, joita kodin turvallisuuteen liittyen on syytä noudattaa, vaan esimerkkejä niistä.

1. Tarkista sähkölaitteidesi johdot. Älä käytä laitetta, jonka johto on vaurioitunut, vaan uusi johto. Huolehdi myös, etteivät johdot kulje kulkuväylien yli.

2. Testaa palohälyttimien toimivuus kuukausittain ja vaihda patterit palohälyttimiin kerran vuodessa. Patterit on vaihdettava välittömästi, jos hälytin alkaa pitää ääntä patterien loppumisen merkiksi.

3. Huolehdi nuohouksesta. Nuohouksen tarkoituksena on poistaa savuhormeihin ja tulisijoihin kertynyt palamisjäte, jotteivät ne aiheuttaisi palovaaraa. Tulisija ja sen hormit on nuohottava vuoden välein. Vapaa-ajan asuntojen ja niiden saunojen tulisijat sekä hormit on nuohottava kolmen vuoden välein. Jos vapaa-ajan asunto on tarkoitettu muuhun kuin omaan yksityiseen käyttöön, koskee niitäkin nuohouksessa vuoden määräväli. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja hormi on nuohottava lisäksi ennen käyttöönottoa.

4. Opeta paloturvallisuusasiat lapselle. Jo aivan pienelle lapselle täytyy tehdä selväksi, että tuli polttaa. Isommalle lapselle voi opettaa tulen oikeaa käsittelyä: miten kynttilä sytytetään ja sammutetaan. Koko perheen kannattaa keskustella tulipalon vaarasta ja harjoitella pelastautumista. Lapsille on erityisen tärkeää opettaa, että palon syttyessä ei pidä mennä piiloon pöydän alle tai komeroon, vaan palavasta asunnosta pitää poistua ulos niin nopeasti kuin mahdollista.

5. Säilytä vaaralliset esineet asianmukaisesti, eli huolehdi, etteivät lapset pääse käsiksi esimerkiksi veitsiin, lääkkeisiin tai tulitikkuihin.

6. Käytää saunaa saunomiseen, älä koskaan pyykkien kuivaamiseen. 

7. Huolehdi riittävästä valaistuksesta niin sisä- kuin ulkotiloissakin välttääksesi tapaturmia. 

8. Huolehdi, että kotisi on asutun näköinen silloinkin, kun olet matkoilla.

9. Pidä yllä kotivaraa, johon kuuluvat muun muassa elintarvikkeet, henkilökohtaiset lääkkeet, hygieniatarvikkeet, vaipat, radio ja paristot sekä taskulamppu ja paristot ja joditabletit.

10. Tee yhdessä perheesi kanssa oma pelastautumissuunnitelma. Poistuttaessa rakennuksesta ei lähdetä hakemaan tavaroita muista huoneista, ovet ja ikkunat suljetaan, jotta tulipalo ei saa happea ja myrkyllinen savu ei pääse leviämään rakennuksessa. Ulkona mennään ennalta sovittuun kokoontumispaikkaan. Hätäilmoitus soitetaan numeroon 112 turvallisesta paikasta.

Lähteet: pelastustoimi.fi, kotitapaturma.fi, realsimple.com

Lue myös:

    Uusimmat