Venäjä kommentoi mediaväitteitä Nord Stream -kaasuputken räjäyttäjästä: "Erityisen hälyttävää"

"Ukrainalaismielinen ryhmä räjäytti Nord Streamin" – näin kommentoi Valkoinen talo 1:38
"Ukrainalaismielinen ryhmä räjäytti Nord Streamin" – näin kommentoi Valkoinen talo väitteitä 7.3.2023

Venäjä kauhistelee lausunnossaan median spekulaatioita, joiden mukaan Nord Stream -kaasuputken räjäyttäjä olisi ukrainalainen upseeri. Kreml kutsuu raportteja asiasta "erityisen hälyttäväksi", koska niiden mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei tiennyt asiasta.

Kukaan ei ole ottanut vastuuta syyskuussa Tanskan Bornholmin saaren edustalla viime vuonna tapahtuneista räjähdyksistä. Ne rikkoivat kolme neljästä linjasta järjestelmässä, joka toimittaa venäläistä kaasua Eurooppaan.

Yhdysvaltalaisen Washington Post -lehden ja saksalaislehti Der Spiegelin mukaan iskun koordinaattorina toimi Ukrainan korkea-arvoinen sotilasupseeri Roman Tshervinski. Hänellä ovat tiiviit yhteydet Ukrainan tiedustelupalveluihin.

Lehden mukaan Tshervinski otti käskyjä vastaan korkeilta ukrainalaisvirkamiehiltä, jotka raportoivat viime kädessä ylipäällikkö Valeri Zaluzhnyiille.

Ukrainan armeijan tiedottaja kertoi Reutersille eilen sunnuntaina, että hänellä ei ollut mitään tietoa raportista.

Yhä useammissa raporteissa ja tutkimuksissa on havaittavissa, että Ukrainalla ovat sormensa pelissä tässä sabotaasissa ja terroriteossa, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille tänään.

– Jos presidentti Volodymyr Zelenskyi ei ollut tietoinen hänen alaisensa tekemisistä, se on hyvin hälyttävä signaali paitsi meille, myös länsimaille, Peskov sanoi.

– Jos Ukrainan hallinto ei enää hallitse tilannetta omassa maassaan, se on hälyttävää ja se on myös otettava huomioon.

Tapahtumista syytetty Venäjää

Itämeren pohjassa kulkevien putkistojen voimakas paineen lasku rekisteröitiin 26. syyskuuta 2022. Seismologit havaitsivat räjähdyksiä alueella samoihin aikoihin.

Se käynnisti spekulaatioiden aallon siitä, kuka sabotoi kaasuputkia.

Jotkin Yhdysvaltojen ja Euroopan virkamiehet arvoivat Venäjän räjäyttäneen omia putkistojaan. Presidentti Vladimir Putin torjui väitteet "idioottimaisina".

Venäjä taas on toistuvasti väittänyt, että räjähdysten takana olisivat länsimaat – erityisesti Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Molemmat ovat kiistäneet osallisuutensa.

New York Times ja Washington Post puolestaan ovat kertoneet, että iskun takana oli Ukraina. Ukraina on toistuvasti kiistänyt osallisuutensa.

Ainakin Saksa, Tanska ja Ruotsi ovat virallisesti tutkineet tapausta.

Lue myös:

    Uusimmat