Venäjältä tänään yli 20 turvapaikanhakijaa – näistä maista tulijat ovat kotoisin

MTV Nuijamaalla: Suomeen saapunut Venäjältä paperittomia maahantulijoita kymmeniä – rajavartiolaitos kommentoi suuntausta 6:54
Rajanylityspaikoille on tullut useita paperittomia turvapaikanhakijoita – apulaiskomentaja everstiluutnantti Jukka Lukkari kertoo, mikä on suuntauksen taustalla.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on tullut kolmansista maista tulleita paperittomia jo aamuyön ja aamupäivän aikana jo 21 turvapaikanhakijaa.

Apulaiskomentaja everstiluutnantti Jukka Lukkarin mukaan pääosa maahantulijoista on tullut viimeiset kilometrit Suomeen polkupyörällä. Lukkarin mukaan rajaa ei saa enää ylittää polkupyörällä.

– Rajanylitykset polkupyörillä eivät ole sallittuja Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran kansainvälisten ajoneuvoliikenteen rajanylityspaikkojen kautta 9. marraskuuta jälkeen.

Kyseessä on Rajavartiolaitoksen mukaan ilmiö, jonka hallitsemiseksi ja rajaturvallisuuden varmistamiseksi rajanylityksiä polkupyörillä on rajoitettu Kaakkois-Suomen rajavaltuutetun yksipuolisella ilmoituksella. 

Aiemmin Venäjän viranomaiset eivät ole sallineet matkustamista Venäjältä Suomen rajanylityspaikoille, mikäli matkustajalla ei ole ollut tarvittavia matkustusasiakirjoja. 

Viime kuukausina Venäjän viranomaisten toiminta on ainakin Kaakkois-Suomen vastaisella rajalla muuttunut sillä tavoin, että aiemmasta poiketen he ovat sallineet matkustamisen asiakirjapuutteista huolimatta.

Pääosin työikäisiä miehiä

Lukkarin mukaan tänä vuonna puutteellisilla matkustusasiakirjoilla kolmansista maista tulleita rajan ylittäjiä on ollut tänä vuonna 161, joten ilmiön on kiihtynyt viime kuukausina. Viime viikolla heitä oli 34.

Osa kolmansista maista tulleista maahantulijoista on tullut suoraan Venäjän läpi, mutta osa on ollut Venäjällä useita viikkoja tai jopa kuukausia. Heillä on ollut laillinen viisumi Venäjällä, kertoo Lukkari.

Lukkarin mukaan tulijat ovat lähtöisin Irakista, Jemenistä, Syyriasta, Somaliasta sekä Turkista.

Puhutamme puutteellisin matkustusasiakirjoin Suomeen saapuneet, jonka jälkeen luovutamme heidät maahanmuuttoviranomaisille.

MTV Uutisten tietojen mukaan nyt tulleet turvapaikanhakijat on kuljetettu Joutsenon vastaanottokeskukseen.

Vastaavia tapauksia on ollut itärajalla aikaisemminkin, erityisesti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tämän seurauksena tilapäisen suojelun hakijoita saapui maahan Ukrainasta puutteellisin asiakirjoin.

Lue myös:

    Uusimmat