10 syytä tutkia tuoteselosteet tarkkaan – altistutko riskeille päivittäin?

Aspartaamia, elintarvikemuoveista liukenevia hormonitoiminnan häiritsijöitä sekä teollisesti käsiteltyjä transrasvoja. Tutki tuoteselosteita, niin tiedät, millaisia yllätyksiä elintarvikkeet kätkevät sisäänsä.

1. Aspartaami

Keinotekoinen makeutusaine kannattaa jättää suosiolla väliin. Aspartaami voi aiheuttaa käyttäjälle sivuvaikutuksia, kuten esimerkiksi migreeniä. Aspartaamia sisältävissä tuotteissa pitää olla merkintä "sisältää fenyylialaniinin lähteen". Aspartaamia käytetään esimerkiksi kevytlimujen makeutusaineena.

2. Säilykkeet

Bisfenoli A (BPA) on yksi kaikkein eniten valmistetuista kemikaaleista. BPA:ta sisältäviä epoksihartseja käytetään säilyke- ja virvoitusjuomatölkkien sisäpinnoitteissa suojaamaan metallin pintaa korroosiolta sekä kiinteistöjen vesijohtoverkostojen saneerauspinnoituksessa. BPA:n käyttö on kielletty Suomessa polykarbonaatista valmistetuissa tuttipulloissa sekä niiden tuttiosassa.Kyseinen kemikaali vaikuttaa hormonitoimintaan laajasti, ja sen vaikutuksia ylipainoon, sydänvikoihin ja erektiohäiriöihin on tutkittu.

3. Gluteeni

Länsimaisissa maissa keliakia yleistyy nopeasti, kun vastustuskyky heikkenee kemikaalien, lääkkeiden käytön, stressin ja huonon ruokavalion takia. Tämän takia suolisto ei toimi niin tehokkaasti ja osa tärkeistä ravinteista poistuu kehosta eritteiden mukana. Edelleen gluteiinia nautiskelevat keliaakikot ovat suuren riskin alla, sillä heillä saattaa kehkeytyä esimerkiksi psoriasis, perhosreuma tai nivelreuma.

4. Geenimanipuloitu ruoka

Muuntogeeniset elintarvikkeet on valmistettu muuntogeenisistä aineksista tai ne sisältävät niitä. Yleisimmin geenitekniikkaa käytetään soijan ja maissin jalostukseen. Näihin kasveihin siirretään geenejä, jotka saavat aikaan kestävyyden tietylle torjunta-aineelle tai antavat vastustuskyvyn joidenkin tiettyjen tuhohyönteisen toukkia vastaan. Tavoitteena on saada aikaan esimerkiksi kasvitauteja ja -tuholaisia paremmin kestäviä viljelykasveja ja vähentää torjunta-aineiden käytön tarvetta.

Muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja ei saa myydä tai markkinoida, ellei niille ole myönnetty lupaa EU:ssa.

5. Glukoosi-fruktoosisiirappi

Isoglukoosi, maissisiirappi, eli glukoosi-fruktoosisiirappi on kemiallisesti maissitärkkelyksestä valmistettu makeuttaja. Sen vaikutuksia diabetekseen, ylipainoon ja syöpään on tutkittu. Tätä löytyy monista tuotteista, niin mausteista kuin monista napostelutuotteistakin.

6. Karrageeni

Esimerkiksi maitotuotteissa stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaineena käytettävän karrageenin (E407) vaikutusta suolistotulehduksiin on tutkittu.

7. Teollisvalmisteiset einekset

Käsitellyt raaka-aineet menettävät runsaasti ravinteita erilaisten käsittelyprosessien aikana. Pitkälle jalostettuja teollisvalmisteisia tuotteita ovat esimerkiksi kalapuikot, sipsit, karkit, sokeroidut murot sekä nakit, joiden tuoteselosteita on hyvä lukea huolella läpi.

8. Sokerit

Ravintotaseen mukaan suomalainen käyttää nykyään keskimäärin reilut 30 kg sokeria vuodessa. Yhdysvalloissa keskiarvio on yli puolet Suomen kulutuksesta eli noin 65 kg sokeria vuodessa. Tutki, minkä verran tuotteissa on piilosokereita! Suositeltava ruokavalio sisältää vain vähän sokeria. Lisätyn sokerin saannin tulee olla alle 10 prosenttia kokonaisenergiansaannista.

9. Transrasvat

Transrasvahapot ovat tyydyttymättömiä rasvoja, ja transrasvojen vaikutusta sydänsairauksien syntyyn on tutkittu. Kovien rasvojen saannin ei tulisi ylittää 10 prosenttia kokonaisenergiansaannista. Suosi niiden sijasta pehmeitä rasvoja ja öljyjä.

10. Pullovesi

Pehmeät muovipullot voivat sisältää Bisfenoli-A-nimistä kemikaalia. Tutkimuksien mukaan pulloissa saattaa ajoittain muodostua sen verran lämpöä, että muovi tuottaa erilaisia kaasuvuotoja veteen.

Osittaislähteet: Evira, THL

(MTV)

Lue myös:

    Uusimmat