Kaikki ruoka-aineet eivät ole sitä, mitä niiden ensisilmäyksellä voisi kuvitella olevan. Hämärillä ainesosilla voi olla kauaskantoisia seurauksia. 
Pitkät ainesosaluettelot saavat pään pyörälle ja valintaa tehdessään on helppo nojautua tuotenimeen. Litaniaa olisi kuitenkin hyvä opetella lukemaan ja haitalliset ainesosat tunnistamaan, sillä nimi saattaa johtaa harhaan. Ruotsalainen Aftonbladet listasi elintarvikkeet, joiden ostamista kuluttajien kannattaa harkita kahdesti.
Raastettua palmuöljyä pizzan päälle
Ei ole kirkossa kuulutettua, että pizzan päälle ripoteltu juusto olisi nimensä veroista. Ruotsalaisen Wernerssonin pizzajuustoraasteessa juustoa on vain 29 prosenttia. Tämänkaltaisia ”juustoja” on täydennetty "juuston kaltaisella kasvirasvavalmisteella", joka sisältää muun muassa perunatärkkelystä, palmuöljyä, maitoproteiinia, e-koodeja ja aromeja. Suomestakin juustonkaltaiselle raasteelle löytyy vastine: Helsingin Sanomien taannoisessa jutussa kerrottiin S-ryhmän kaupoissa myytävän X-tra Pizzaraasteen sisältävän 50 prosenttia juustoa ja 48 prosenttia juuston kaltaista kasvisrasvavalmistetta.
Vaniljajäätelö ilman vaniljaa
Ruoka-aineiden nimet saattavat johtaa kuluttajaa siis hyvinkin harhaan. Esimerkkinä tästä toimii myös vaniljajäätelö, jossa vaniljaa ei välttämättä ole alkuunkaan. Mustat pisteet herkussa eivät tarkoita sen olevan tehty aidosta vaniljasta – ruotsalaisten mukaan kyseessä saattavat olla mustat, mauttomat jyvät. Esimerkiksi vaniljanmakuisessa Pigviini-jäätelössä ainoa vaniljan lähde on luontainen vanilja-aromi.

