10 hyödyllistä vinkkiä: Sisäilma puhtaaksi huonekasveilla

Tiesitkö, että voit parantaa sisäilman laatua huonekasveilla? Lue, mistä kasveista on erityisen suuri apu.

Huono sisäilma aiheuttaa tutkitusti haittaa terveydelle. Ilman mukana saatamme hengittää haitallisia pienhiukkasia, joista voi aiheutua terveyshaittoja. Yleisimpiin oireisiin kuuluvat esimerkiksi allerginen nuha ja ärsytysoireet. Huoneilmaan kannattaakin siis kiinnittää huomiota.

Sisäilman laatua voivat heikentää ikkunoiden ja ilmanvaihdon kautta tulevat haitalliset hiukkaset, kuten pakokaasu ja etenkin keväisin siite- ja katupöly. Lisäksi ongelmia aiheuttavat eläinhilse, pölypunkit ja kynttilöiden sekä takkatulen polttaminen. Harvemmin tulee kuitenkaan ajateltua, että myös päästöt huonekaluista, muovimatoista, erilaisista kemikaaleista, hajustetuista puhdistusaineista tai ilmanraikastamista heikentävät sisäilman laatua. Sisäilma saattaakin sisältää joskus jopa viisinkertaisen määrän haitallisia hiukkasia ulkoilmaan verrattuna.

Paranna sisäilman laatua huonekasveilla. Useissa tutkimuksissa on nimittäin todettu, että tietyistä kasveista on suurikin apu huoneilman puhdistamisessa. Lue, mitkä kymmenen kasvia ovat omiaan tekemään sisäilmasta raikkaamman.

1. Aloe

Helposti kasvatettava aloe puhdistaa ilmaa formaldehydistä ja bentseenistä, joita voi syntyä esimerkiksi kemikaalipohjaisten puhdistusaineiden ja maalien sivutuotteena. Aloe sopii erinomaisesti vaikkapa aurinkoisen keittiön ikkunan ääreen. Sen lisäksi, että aloe puhdistaa ilmaa, sen sisältämä geeli voi auttaa parantamaan haavoja ja pieniä palovammoja.

2. Hämähäkkikasvi

Vaikka et olisi koskaan onnistunut pitämään huonekasveja elossa, hämähäkkikasvi saattaisi sopia sinulle. Se on hyvin sinnikäs kasvi, jota on vaikea saada hengiltä. Kasvin avulla vähennät sisäilmasta bentseeniä, formaldehydiä, hiilimonoksidia ja ksyleeniä, jota käytetään esimerkiksi nahka- ja kumiteollisuudessa.

3. Gerbera

Tämä pirteän värinen kasvi on tehokas poistamaan sisäilmasta trikloorietyleeniä, jota saattaa tulla kotiisi esimerkiksi kuivapesulassa käyneiden vaatteiden mukana. Lisäksi gerbera on tehokas filtteröimään bentseeniä. Laita yksi gerbera koristamaan kodinhoitohuonettasi ja toinen makuuhuoneeseesi – kunhan vain pystyt tarjoamaan sille tarpeeksi valoa.

4. Anopinkieli

Myös anopinkieli on todella hyvä suodattamaan ilmasta esimerkiksi puhdistustuotteissa käytettyä formaldehydiä sekä hiilidioksidia. Laita yksi anopinkieli kylpyhuoneeseen. Se kukoistaa vähäisessä valaistuksessa ja kosteissa tilossa. Anopinkieli sopii myös aloittelijoille, sillä se kestää epäsäännöllisen kastelun

5. Krysanteemi

Piristävän värinen krysanteemi tuo muutakin iloa huoneeseen kuin raikkaan ulkonäkönsä. Se puhdistaa ilmaa bentseenistä, joka on tavallinen ainesosa esimerkiksi liimassa, maalissa ja muoveissa. Krystanteemi rakastaa kirkasta valoa, joten laita se ikkunan ääreen auringonpaisteen hellittäväksi.

6. Reunustraakkipuu

Vähällä valolla pärjäävällä reunustraakkipuulla on myös suotuisa vaikutus sisäilman laatuun. Se pystyy puhdistamaan huoneilmasta erilaisia haitta-aineita, kuten ksyleeniä, formaldehydiä, bentseeniä, trikloorietyleeniä sekä tolueenia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se saattaa olla myrkyllinen, joten perheisiin, joissa on eläimiä tai pieniä lapsia, sitä ei kannata hankkia.

7. Limoviikuna

Limoviikuna auttaa puhdistamaan huoneilmasta saasteita, kuten formaldehydiä, bentseeniä ja trikloorietyleeniä. Limoviikunat elävät pitkään, jos vain saat olosuhteet, kuten kastelun ja valaistuksen, juuri oikein onnistumaan. Tällöin siitä on iloa pitkään.

8. Varjomuratti

Erään tutkimuksen mukaan varjomuratti vähentää ilmassa leijuvia ulostepartikkeleita. Sen on myös huomattu suodattavan formaldehydiä.

9. Laikkuvehkat

Laikkuvehkat ovat helppohoitoisia kasveja, jotka suodattavat monia ilmansaasteita. Se poistaa myrkkyjä sitä enemmän, mitä enemmän aikaa kuluu ja mitä enemmän se niille altistuu.

10. Bambupalmu

Tämä pieni palmu pitää varjoisista sisätiloista. Se suodattaa sisäilmasta tehokkaasti niin bentseeniä kuin trikloorietyleeniä. Bambupalmut ovat oiva valinta sellaisten huonekalujen viereen, joista saattaa levitä ilmaan formaldehydiä.

Hyvä sisäilma on tärkeää myös Maria Nordinille, katso video:

LUE MYÖS:

(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Mnn, Deski, Huonekasvit.fi

Lue myös:

    Uusimmat