Parempi sisäilma luonnollisesti – ota huonekasvit apuun

Kodin ilmansaasteet vähenevät oikeilla kasvivalinnoilla. Sisäkasvit puhdistavat ilmaa luonnollisesti ja edukkaasti; esimerkiksi rönsylilja poistaa vuorokauden aikana parhaimmillaan 80 prosenttia suljetun huoneen formaldehydikuormasta.

Lähes kaikki kasvit ovat tehokkaita ilmanpuhdistajia. Kun hiilidioksidi kulkeutuu lehtiin, tapahtuu kemiallisia reaktioita, jotka aiheuttavat fotosynteesi-ilmiön ja ilmaan vapautuu happea. Yksinkertaisemmin, kasvi toimii suodattimena poistamalla ilmasta saasteita ja palauttamalla ympäristöön puhtaampaa ilmaa.

Kolme suurinta nykykotien ilmansaastuttajaa ovat bentsiini, formaldehydi ja trikloroetyleeni (TCE). Nämä aineet aiheuttavat ärsytysoireita esimerkiksi silmissä, kurkussa ja hengityselimistössä. Arvioiden mukaan 15–20 sisäkasvia auttaa puhdistamaan vajaan 170-neliöisen talon ilman.

Bentsiinin poistajat

Bentsiiniä käytetään yleisesti liuottimena ja sitä tavataan tupakansavusta, bensiinistä, musteista, öljyistä, maalista, muovista ja kumista. Se on osana myös puhdistusaineiden, lääkkeiden ja värjäysaineiden tuotannossa. Bentsiinille altistuminen aiheuttaa huimausta, hermostuneisuutta, päänsärkyä ja anemiaa, ja se ärsyttää sekä silmiä että ihoa.

Bentsiiniä poistavat ilmasta gerbera, krysanteemi, vehka (viirivehka), kaislapalmu, lohikäärmepuu, muratti ja anopinkieli.

Eroon formaldehydistä

Tätä kaasua esiintyy lähes kaikissa sisätiloissa. Päälähteisiin sisältyvät eristeet, lastulevylauta ja paperituotteet. Monissa puhdistustuotteissa on myös formaldehydiä. Aine ärsyttää hengitysteiden limakalvoja ja saattaa lisätä astmaan sairastumisen riskiä.

Formaldehydiä puhdistavat kaislapalmu, lohikäärmepuu, reunustraakkipuu, viirivehka, rönsylilja, kultaköynnös ja herttaköynnösvehka.

Karkota trikloroetyleeni

Nimihirviöllä varustettua yhdistettä käytetään teollisuudessa moneen tarkoitukseen. Sitä löytyy musteista, maaleista, lakoista ja liistereistä.

Hankkiudut trikloroetyleenistä eroon seuraavien kasvien avulla: gerbera, krysanteemi, kultaköynnös, viirivehka, lohikäärmepuu ja kaislapalmu.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE - )

Lue myös:

    Uusimmat