10 epämukavaa asiaa, joita et halua tehdä – ja jotka tekisivät sinut onnellisemmaksi

On helppoa jäädä jumiin omalle mukavuusalueelle: kun elämä on kiireistä, harva pysähtyy miettimään, mitä oikeastaan tekee ja miksi. Jokainen meistä voisi tehdä ainakin kymmenen asiaa onnensa eteen vaikka heti.

Hyvä suorituskyky ja lievä epämukavuus kulkevat toisinaan käsi kädessä. Mukavuusalueelta astuminen siivittää huippusuorituksiin, väittää Huffington Post -lehti. Jokainen meistä voisi tehdä arjessa ainakin kymmenen lievästi epämiellyttävää asiaa, jotka lisäävät suorituskykyä.

1. Herää aikaisin

Ärsyttävää, kyllä! Mutta ihmisen, joka onnistuu heräämään aikaisin, ei tarvitse rynnätä suoraan työhön ja velvollisuuksiin. Hänellä on aikaa rauhoittua ja kerätä ajatuksiaan, syödä tai käydä pienellä lenkillä.

2. Saavuta jotakin mahdotonta

Mahdottoman saavuttaminen on upeaa: mikään ei anna yhtä suurta voittamattomuuden tunnetta. Vaikka maratonin juokseminen tuntuisi kaukaiselta ajatukselta juuri nyt, maratonin maaliviivalle pääseminen on mahdollista – se vaatii vain työtä!

3. Meditoi

On helppoa jäädä jumiin omalle mukavuusalueelle: kun elämä on kiireistä, harva pysähtyy miettimään, mitä oikeastaan tekee ja miksi. Meditaatio pysäyttää oravanpyörän ja tekee myös hyvää aivoille.

4. Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Yhteen asiaan keskittyminen on kamalaa. On helpompaa keskittyä kymmeneen epätärkeään asiaan kuin yhteen todella tärkeään – silloinhan epäonnistuminen ei tunnu niin pahalta. Multitasking on kuitenkin tosiasiassa tehotonta työntekoa, jossa tehdään monia asioita yhtä aikaa huonosti.


5. Tee vapaaehtoistyötä

Hyvän tekeminen on voimaannuttava kokemus, joka tuottaa onnea monelle ihmiselle. Koska nykyihminen on kroonisen kiireinen, vapaaehtoistyölle jää harvoin aikaa – rankan päivän jälkeen paremmalta idealta voi tuntua istuskelu television edessä.

6. Harjoittele puhumista yleisön edessä

Suurin osa ihmisistä muistaa ahdistavat, pakolliset esitelmät luokan edessä kouluaikoina.  Puhumisen kyky on kuitenkin suuri bonus työmarkkinoilla.

7. Puhu jollekulle tuntemattomalle

Sosiaaliset tilanteet tekevät hyvää, laajentavat näkökulmaa ja altistavat uusille ideoille. Tuntemattomalle puhuminen tekee myös hyvää itsetunnolle. Kysy vieraalta ihmiseltä esimerkiksi, mistä hänen upea takkinsa tai heijastimensa on ostettu, kommentoi säätä tai jonon pituutta tai tarjoa apua ihmiselle, joka ei vielä ole pyytänyt sitä.

8. Pidä mölyt mahassasi

Ajatuksena omien mielipiteiden laukominen ärsyttävälle sukulaiselle tai tuttavalle on ihana: siitäs sait! Hyvä olo purkauksesta poistuu kuitenkin nopeasti, ja oikeassa olemisen ilo vaihtuu nolouteen, tilanteen pyörittelyyn ja yleiseen epämukavuuteen. Valitse taistelusi tarkasti.

9. Sano ”ei”

Mitä vaikeampaa sinun on sanoa ”ei”, sitä lähempänä uupumus, stressi ja loppuun palaminen ovat. ”EI” on voimakas sana ja kokonainen lause, jota ei pidä pelätä käyttää. Älä sano ”en varmaan ehdi” tai ”en ole varma” silloin, kun haluat sanoa ”ei”! Kun kieltäydyt uudesta menosta tai tehtävästä, kunnioitat omaa aikaasi tai aiempia sopimuksiasi, joita et joudu lykkäämään uuden tehtävän vuoksi.

10. Lakkaa lykkäämästä

Muutos on vaikeaa, ja kaikkein vaikeinta on muuttaa itseään. Vaikeiden asioiden lykkääminen kuitenkin vain työntää asioita huomiseen, muttei poista niitä. ”Teen sen huomenna” on tekosyy, joka kertoo, ettei puhuja oikeastaan halua hoitaa asiaa, tai että hän haluaisi tulokset ilman kovaa työtä, joka niiden saamiseen liittyy,.


Lue myös:

    Uusimmat