1.11.2002 Paahdettua kirjolohta, vihreää risottoa ja "voimatomaatteja"

1 kg:n painoinen kirjolohi tai nieriä
suolaa, pippuria
1 rkl kapriksia
oliiviöljyä
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 valkosipulinkynttä

1. Fileoi nieriä tai kirjolohi. Poista kylkiruodot ja pystyruodot. Leikkaa molemmat fileet kahteen osaan. Mausta kalanpalat suolalla ja pippurilla ja hiero tilkka oliiviöljyä kauttaaltaan kaloihin.
2. Laita puolet valkoviinistä uunivuokaan kapristen ja viipaloitujen valkosipulinkynsien kera. Aseta kalat nahkapuoli ylöspäin vuokaan ja paahda uunin yläosassa 250 asteessa grillivastuksilla noin 8 minuuttia. Eli kunnes kala on juuri ja juuri kypsä ja nahka rapea.
3. Käytä uunivuokaan jäänyt liemi kastikkeena.

Vihreä risotto


2 dl risottoriisiä
n.1,5 dl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
1 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl mietoa kanalientä
1 dl pecorino- tai parmesaanijuustoraastetetta
2 dl silputtuja tuoreita yrttejä suolaa ja pippuria

1. Hienonna sipuli ja kuullota silppu tilkassa oliiviöljyä, lisää riisi ja kuullota läpikuultavaksi.
2. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi ja lisää sitä noin 1 dl kerrallaan risottoon. Sekoita ja lisää lientä kunnes edellinen erä on imeytynyt lähes kokonaan.
3. Kypsennä kunnes riisi on kypsä, mutta vielä purtavaa. Koostumuksen tulee olla paksun puuromaista.
4. Lisää nyt pecorino- tai parmesaaniraaste. 5. Soseuta hieman leikatut yrtit lopun oliiviöljyn kera tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Voit käyttää persiljaa, basilikaa, rucolaa tai muitakin mietoja yrttejä. Lisää yrtti-öljyseos viimeiseksi risottoon ja mausta tarpeen mukaan vielä suolalla sekä pippurilla.

Kuivatut tomaatit, "voimatomaatit"


4 luumutomaattia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl tuoretta tai kuivattua timjamia
suolaa, pippuria

1. Kalttaa halutessasi tomaatit. Eli poista kanta ja tee pieni ristiviilto tomaatin päähän. Laita tomaatit runsaaseen kiehuvaan veteen noin 5 sekunniksi ja nosta jäähtymään astiaan, jossa on reilusti kylmää vettä. Jäähdytys estää tomaattien kypsymisen. Poista tomaatin kuori vetäisemällä.
2. Halkaise tomaatit ja mausta suolalla ja pippurilla. Pyöräytä oliiviöljyssä ja aseta uunipellille leikattu pinta ylöspäin. Ripottele timjamia pinnalle.
3. Laita tomaatit uuniin ensin 150 asteeseen 1 tunniksi ja miedonna sitten lämpö 80 asteeseen. Anna kypsyä luukku hieman raollaan n. 4 tuntia. Tomaatit eivät kuivu kokonaan, joten ne on käytettävä pian joko kylmänä tai lämpimänä.

- Toim. Sami Hiltunen

Lue myös:

    Uusimmat