Kärsitkö aiempaa pahemmasta krapulasta? Syy voi piillä koronassa

Onko krapulan estoon taikalääkettä vai onko ainut ratkaisu juoda vähemmän? Erikoislääkäri Kaarlo Simojoki arvioi darran välttämiseen käytettyjen pillereiden tehon 3:40
KATSO MYÖS: Onko krapulan estoon taikalääkettä? Lääkäri vastaa.

Pitkä korona voi pahentaa krapulaoireita, kertoo Stanfordin yliopiston tutkimus. 

New York Post kirjoittaa Stanfordin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin pitkästä koronasta kärsiviä ihmisiä. Tutkijat huomasivat yhteyden pitkän koronan eli long covidin ja aiempaa pahempien krapuloiden välillä.

Tutkimukseen osallistuneista kaikki kertoivat kärsivänsä aiempaa pahemmista krapuloista jopa hyvin vähäisen alkoholinkulutuksen seurauksena. Yksi tutkimukseen osallistuneista, pitkän koronan sairastaneista naisista raportoi jo yhden viinilasillisen aiheuttaneen niin pahan reaktion, ettei hän pystynyt liikkumaan. Muut tutkimukseen osallistuneet raportoivat niin aiempaa kovemmista päänsäryistä, ihon punoituksesta kuin alkoholimyrkytyksestäkin. 

Tutkimuksessa todettiin, että herkkyys reagoida alkoholiin pitkää koronaa sairastavilla henkilöillä voi liittyä siihen, että viruksen ja kehon tulehdustilan yhdistelmä saattaa heikentää aivojen veri-aivoestettä. Se toimii "suodattimena", joka suojelee aivoja haitallisilta aineilta. Tämän heikentyminen saattaa päästää enemmän alkoholia aivoihin. 

Tutkimuksessa ei voitu tehdä varmaa syy-seuraussuhdetta pienen otoskoon vuoksi, sillä tutkimukseen osallistui vain neljä ihmistä. Cureu-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että ilmiötä on syytä tutkia tarkemmin.

Lähteet: New York Post, Cureu

Lue myös:

    Uusimmat