Aamulehti palauttanee Kuuselan juttuja verkkoon, kun sepitteet on selvitetty – osa voi jäädä pysyvästi poistetuksi

Matti Kuusela sepitteistään: Haluan, että lukija miettii, mitä hän lukee 2:32
Matti Kuusela sepitteistään: Haluan, että lukija miettii, mitä hän lukee

Aamulehti palauttanee poistamiaan toimittaja Matti Kuuselan juttuja verkkoon, kun niiden sisältämät sepitteet on saatu selvitettyä, kertoo Aamulehden päätoimittaja Sanna Keskinen STT:lle.

Ulkopuolisen selvityshenkilön nimi ja työn aikataulu on määrä julkistaa tänään.

Takaisin verkkoon voi Keskisen mukaan palata Kuuselan jutuista sellaisia, joissa sepitettä ei ole, sekä sellaisia, joiden fiktiivinen osuus kyetään yksilöimään täsmällisesti.

– Pysyvästi poistetuksi saattaa jäädä juttuja, joiden sepitteellistä osuutta ei kyetä selvittämään riittävän tarkasti.

Aamulehti on ilmoittanut pestaavansa ulkopuolisen selvityshenkilön käymään läpi Kuuselan juttujen sisällön. Keskisen mukaan sopimus tehtävään valitun kanssa on tarkoitus allekirjoittaa tänään. Sen jälkeen Aamulehden on määrä julkaista tänään selvittäjän nimi sekä tämän työn aikataulu.

– Sen voi jo sanoa, että toivomme hänen työnsä alkavan ja valmistuvan mahdollisimman pian.

Sekä syytelty että puolustettu

Keskinen kirjoitti aiemmin tällä viikolla Aamulehdessä, että päätös Kuuselan juttujen poistamisesta verkosta tehtiin, koska lehden sisäisessä selvityksessä paljastui sepitettä olleen useissa Kuuselan jutuissa niin, ettei lukijan ollut mahdollista tunnistaa sitä sepitteeksi. Kuusela oli itse ilmoittanut kirjassaan, että hän on käyttänyt jutuissaan myös sepitettä.

Verkosta on nyt poistettuna runsaat 500 Kuuselan Aamulehteen kirjoittamaa juttua. Verkkoon jätettiin Keskisen mukaan kolme Kuuselan juttua, joihin pystyttiin lisäämään nopeasti tieto siitä, mikä kohta jutussa on sepitettä.

Journalistin ohjeiden mukaan yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta.

Kuusela työskenteli Aamulehden vakituisena toimittajana vuodet 1983–2020 ja on toiminut sen jälkeen lehden satunnaisena avustajana.

Kuuselan juttujen ympärille on syntynyt kohu, jossa häntä on sekä syytelty että puolustettu.

Lue myös:

    Uusimmat