Krista Kiuru paljastaa hetken, jolloin Suomen poikkeusolot pantiin alulle: "Sanna Marin otti meidät vastaan yövarustuksessa"

Krista Kiuru: ”Sanna Marin otti meidät vastaan Kesärannassa yövarustuksessa” 2:17
Kuuntele Krista Kiurun kertomus, kun Suomeen povattiin poikkeusoloja: "pääministeri otti meidät vastaan Kesärannassa yövarustuksessa".

Suomessa todettiin maaliskuun 2020 puolivälissä poikkeusolot ja valmiuslait otettiin käyttöön. Päätösten ytimessä ollut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru paljastaa, kuinka hallituksessa kriittisellä viikolla toimittiin.

Koronatartuntojen määrä kääntyi maaliskuun 11. päivänä jyrkkään nousuun. Krista Kiurun mukaan oli täysin selvää, että entistä selvästi tiukempia rajoitustoimia tultaisiin tarvitsemaan.

– Valtioneuvosto oli tulossa torstaina ja toimimme hyvin laajassa ja nopeassa vuorovaikutteisessa suhteessa pääministerin kanssa. Hän totesi minulle, että yrittäkää saada terveysviranomaisilta esityksiä pöytään.

Terveysviranomaiset kokoontuivat kokonaiseksi päiväksi yhteen pohtimaan uusia keinoja. Kiuru kertoo tyrmistyneensä, kun listan lyhyys illalla paljastui.

– Siitä pienemmällä porukalla jatkettiin koko se ilta ja kello taisi olla lopulta kaksikymmentä yli yksi, kun lopulta soitin pääministerille ja kerroin, että nyt meillä joitakin ehdotuksia olisi.

– Hän sanoi, että heti aamulla hänen työhuoneelleen keskustelemaan. Aamulla sitten esitimme pääministerille ja laadimme kiireellä valtioneuvoston listan, ja klo 13 ensimmäiset toimet tehtiin.

Tuolloin päätettiin muun muassa isojen yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Pääministeri neuvotteli samaan aikaan kaikkien puolueiden kanssa valmiudesta ottaa tarvittaessa valmiuslait käyttöön.

Pääministeri otti vastaan Kesärannassa

Kiurun ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen johdolla hallitus sekä asiantuntijat etsivät koko viikonlopun ajan lisäkeinoja kriisin hoitamiseen.

– Ne toimet perustuivat siihen, että poikkeusolojen käyttöönoton kautta me saisimme lisää toimia pöytään.

– Silloin lauantaina meni myöhään. Meillä oli vähän keskustelua siitä, että informoidaanko pääministeriä heti näistä toimista, jotka oli saatu valmiiksi. Totesin, että kyllä tässä on nyt vaan pakko pääministeriä informoida. Kiuru muistelee myöhäistä matkaa Kesärantaan.

Kuuntele koko kertomus jutun videolta artikkelin alussa.

Koronavirusta käsitellään uuden Missä olit, kun? -kauden ensimmäisessä jaksossa. Jakson voi katsoa MTV Katsomosta perjantaina 26. huhtikuuta. MTV3-kanavalla jakso esitetään sunnuntaina 28. huhtikuuta kello 19.30.

Missä olit, kun? -ohjelmasarja pureutuu lähihistorian merkittävimpiin ja kiinnostavimpiin uutistapahtumiin. 

Lue myös:

    Uusimmat