Näin Isis-terrorisyytteistä vapautuneet irakilaiskaksoset uhkailivat poliisia – iskulauseita ja huutoja pään katkaisemisesta

Irakilaiskaksosten epäillään valmistelleen väkivaltaiskua Supoa vastaan 2:07
Video: Irakilaiskaksosten epäillään valmistelleen väkivaltaiskua Suojelupoliisia vastaan.

"Vannon, että tulitus on vasta alkanut. Sotaonni vielä kääntyy, oi kaikki te Jumalan viholliset! Vannon, että katkaisen pään. Te koirat! Te vääräuskoiset! Islamilainen valtio!" Muiden muassa tällaisia ääri-islamistisilla iskulauseilla irakilaiskaksoset uhkasivat poliisia ja kaikkia suomalaisia sen jälkeen, kun poliisi oli ottanut heidät kiinni viime elokuussa. 

Huudot tallentuivat videoille. Ne esitettiin todisteina oikeudessa perjantaina, kun Helsingin käräjäoikeus käsitteli veljesten laittomaksi väittämää kotietsintäasiaa. 

MTV Uutiset seurasi käsittelyä paikan päällä.

– Tapan teidät. Jumalan luvalla. 

– Jumala on suuri! Jumala on suuri! Leikkaan pääsi [irti].

– Jumalan nimeen ja ylistetty olkoon Jumala, Jumala. Vannon, sen jälkeen, kun tapan kenet tahansa.

– Tulitus on vasta alkanut. On alkanut. Jumalan luvalla, ylistetty ja ylevä olkoon Hän.

– Fucking police. I kill you!

Vain osa iskulauseista ja uhkauksista tallentui videoille. Molemmat kaksoset nyökkäilivät videoiden esittämisen ajan hyväksyvästi kaikelle videoilta kuullulle.

Huudot ja uhkaukset esitettiin pääosin arabiaksi, mutta osin myös englanniksi ja suomeksi. Keskusrikospoliisi (KRP) käänsi videoiden sisältöä myöhemmin suomeksi.

Videoilla viitattiin muiden muassa terrorijärjestö Isisiin, irakilaisen terroristiryhmän johtajaan ja "Jumalan luvalla tehtyihin valloituksiin".

100 000 euron korvausvaatimus

Aiemmin Isis-terrorismisyytteistä vapautetut irakilaiskaksoset vaativat nyt yhteensä 100 000 euroa valtiolta kotietsinnästä, joka oli heidän mielestään laiton. 

Istunnon aluksi heidän avustajakseen määrätty asianajaja Jukka Juusela esitti 1000 euron vaatimuksen kummallekin veljekselle heidän laittomaksi väittämästään kotietsinnästä. 

– Avustaja vaatinut eri korvausta kuin mitä minä olisin tahtonut vaatia. Minä vaadin 50 000 euroa per henkilö kotietsinnästä, toinen veljeksistä totesi oikeudessa.

Valtionkonttori on kirjallisessa vastauksessaan ottanut kantaa veljesten vaatimuksiin pyytäen ensisijaisesti oikeutta hylkäämään ne perusteettomina.

Jos oikeus kuitenkin toteaa kotietsinnän laittomaksi, Valtionkonttorin mielestä kohtuullinen korvaus on korkeintaan 300 euroa miestä kohden.

Ennen oikeudenkäyntiä veljekset pitivät arabiaksi jonkinlaista puhetta aulatiloissa ja halusivat tulla kuvatuiksi. Tulkin mukaan he kertoivat, millaista vääryyttä he ovat kokeneet Suomen viranomaisten taholta siitä saakka, kun tulivat Suomeen 2015.

– Kaikki ystävämme on viety autoihin Suojelupoliisin kuulusteltavaksi. Poliisi on pahoinpidellyt ja kohdellut meitä väärin yli 40 kertaa. Olemme kestäneet yhdeksän vuotta sortoa, ensimmäinen veljeksistä sanoi oikeudessa.

– Haluamme, että oikeus näyttää koko maailmalle, miten väärin meitä on kohdeltu, toinen veljeksistä sanoi oikeussalissa tuomarille.

Oikeudessa tuomari joutui keskeyttämään veljekset moneen kertaan, kun nämä vaativat oikeutta ottamaan kantaa asioihin, jotka eivät olleet käsiteltävinä oikeudessa.

Ei yhteistyötä poliisin kanssa

Poliisi olisi halunnut, että oikeus salaa kotietsinnän laillisuutta koskevan oikeudenkäynnin. Perusteina oli se, että esitutkinta asiassa on vielä kesken, eikä kaksosia ole edelleenkään saatu kuultua tähän asiaan.

Kaksoset vaativat julkista oikeudenkäyntiä. Oikeudenkäynti pidettiin lopulta julkisena, lukuun ottamatta joitakin salattuja yksityiskohtia kirjallisissa todisteissa.

Poliisi tavoitti irakilaiskaksoset viime elokuussa valokuvaamasta Suojelupoliisin rakennusta Helsingissä. Koska kaksoset eivät suostuneet selvittämään asiaa paikan päällä, heidät vietiin poliisiasemalle.

Ensimmäinen kaksosista oli Supo-tapauksen jälkeen pidätettynä ja toinen lisäksi vangittuna noin viikon verran. 

Toinen veljeksistä jouduttiin vangitsemaan, sillä hän ei tehnyt mitään yhteistyötä poliisin kanssa koko tutkinnan aikana vaan jatkoi poliisin ja kaikkien suomalaisten uhkaamista.

Uhkasi repiä vartijan pään irti

Oikeudessa todisti kaksi poliisia, joista toinen oli mukana kaksosten kiinniottotilanteessa ja toinen rikostutkinnassa. 

Molemmat poliisitodistajat pitivät uhkauksia hyvin poikkeuksellisina. 

– Minulla tulee kohta 30 vuotta täyteen poliisissa, eikä minua ole tällä tavalla uhattu kertaakaan aiemmin. Tuli sellainen mielikuva, että hänellä todella oli tahtotila toteuttaa uhkauksensa jossakin vaiheessa, toisen kaksosen kuljetuksessa mukana ollut poliisi kertoi.

– Vielä kiinniotettuna hän uhkasi vartijaa sekä tutkijaa tappamisella. Kun vartija kysyi hänen vointiaan, hän pyysi vartijaa tulemaan huoneeseen, jotta voisi katkaista tämän kaulan. Lisäksi hän uhkasi myös repiä vartijalta pää irti, myös tutkinnanjohtaja Lehtonen kuvailee.

Tapahtumavyyhdin seurauksena poliisi teki kotietsinnän veljesten kotiin. Poliisi epäilee veljeksiä törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Poliisi epäilee, että miesten aikeena oli kohdistaa Supon tiloihin väkivaltainen isku.

Lue myös:

    Uusimmat