Stubb Veteraanipäivillä: "Ukrainan turvallisuus on myös meidän turvallisuuttamme"

Presidentti Stubb kommentoi Timo Vornasen rikosepäilyä – "Ei ole presidentin päätettävissä" 0:48
Näin presidentti Stubb kommentoi kansanedustaja Vornasen tapausta Veteraanipäivillä.

Presidentti Alexander Stubb puolisoineen osallistuu kansallisen veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan Mustasaaressa Pohjanmaalla. Juhlallisuuksien yhteydessä Stubb tapasi iltapäivällä myös median edustajia. 

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb osallistuvat kansallisen veteraanipäivän valtakunnalliseen pääjuhlaan Mustasaaressa. 

Vierailun aikana presidentti Stubb on tavannut veteraaneja ja pitänyt juhlapuheen Botniahallissa järjestettävässä tilaisuudessa, minkä jälkeen Stubb tapasi myös mediaa.

Presidentti Stubb puhui Veteraanipäivillä – kommentoi myös kansanedustaja Vornasen tapausta 10:31

Katso Stubbin koko tiedotustilaisuus videolta.

"Ukrainan asia on myös meidän asiamme"

Presidentti Stubb kommentoi kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Mustasaaressa aiemmin päivällä myös Ukrainan tilannetta. Stubbin mukaan Ukrainan nyt käymä puolustussota on verrattavissa Suomen käymään puolustussotaan toisessa maailmansodassa.

– Toisessa maailmansodassa Suomen kansa kantoi kohtuuttoman suurta taakkaa hyökkääjän pysäyttämisestä. Tänä päivänä Ukrainan kansa taistelee vapaudestaan puolustaessaan itsenäisyyttään aivan kuten Suomi teki talvi- ja jatkosodan aikana, Stubb sanoi puheessaan.

Stubbin mukaan Euroopan ja koko maailman maiden kohtalot ovat nykyisin vielä enemmän yhteen kietoutuneita kuin aiemmin.

– Ukrainan asia on myös meidän asiamme. Ukrainan turvallisuus on myös meidän turvallisuuttamme. Siksi tukeamme on jatkettava, vaikka se vaatisikin meiltä paljon. Ukrainalaiset ovat valmiit uhraamaan kaiken, kuten tekin olitte, Stubb sanoi juhlaan kokoontuneille veteraaneille.

– Ukraina puolustaa paitsi itseään, myös kansainvälistä oikeutta sekä vapautta ja vakautta koko mantereellamme, Stubb jatkoi.

Naisten yleisestä asevelvollisuudesta keskusteltava

Stubb piti myös aiheellisena sitä, että naisten yleisestä asevelvollisuudesta keskustellaan ikäluokkien pienentyessä.

Stubbin mukaan Suomen tuleva avainluku on 20  000 reserviläistä, jotka pitää kouluttaa joka vuosi.

– Jos väestökäyrä näyttää siltä, että tuon lukumäärän ylläpitäminen ei ole mahdollista, niin silloin varmasti tulemme ottamaan toimenpiteitä siihen suuntaan, Stubb sanoi viitaten naisten yleiseen asevelvollisuuteen.

Stubb kiitteli suomalaista asepalvelusjärjestelmää, jota hän on saanut seurata poikansa varusmiespalveluksen myötä.

– Toivon, että saamme mahdollisimman monta miestä ja naista asevelvollisuuden suorittamaan. Se on hieno koulu, yksi parhaimmista mitä elämänsä aikana voi kokea. Se on myös yhteiskunnan liima, josta kaikkien meidän suomalaisten on syytä olla ylpeitä, Stubb sanoi.

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain 27. huhtikuuta Suomen sotaveteraanien kunniaksi sekä muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Päivä on Lapin sodan päättymispäivä.

Veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987.

Juttua päivitetty Stubbin kommenteilla Ukrainan sodasta 27.4.2024 kello 14.59

Juttua päivitetty Stubbin kommenteilla naisten yleisestä asevelvollisuudesta 27.4.2024 kello 17.35

Juttua korjattu 27.4.2024 kello 23.15. Veteraanipäivän juhla oli Mustasaaressa ei Vaasassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat