Matti Apunen: Päätoimittaja Jokisella Ylen hallituksen luottamus – kommentit IL:stä ja HS:stä "omaa tunnetilaa"

Matti Kuusela sepitteistään: Haluan, että lukija miettii, mitä hän lukee 2:32
Matti Kuusela puolustautui tänään Huomenta Suomessa – "Haluan, että lukija miettii, mitä hän lukee"

Jouko Jokisella on Ylen hallituksen luottamus, sanoo hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen MTV Uutisille. Jokisen lausunto IL:n ja HS:n journalismista kuvasi hänen henkilökohtaista tunnetilaansa, Apunen arvioi.

Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen pitää valitettavana sitä, että Yle on tullut vedetyksi toimittaja Matti Kuuselaa koskevaan kohuun. 

Vastaavalla päätoimittajalla Jouko Jokisella on kuitenkin Ylen hallituksen luottamus.

– Ylen hallitus keskusteli siitä aikaisemmin tänään, ja hänellä on hallituksen luottamus, Apunen sanoo.

Aamulehti poisti viime viikolla yhteensä 551 entisen toimittajansa Matti Kuuselan juttua verkosta, kun kävi ilmi, että ainakin kolmeen niistä on keksitty fiktiivisiä elementtejä.

Kuuselan entinen esimies, Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen sanoi viime lauantaina HS:lle, että sepitteelle on tilaa journalismissa. 

Tämänpäiväisessä tiedotteessa Jokinen pahoitteli lausuntojaan ja korosti, ettei Ylen journalismissa ole sijaa sepitteelle. 

"Ylen suhteet muihin medioihin ovat muuttumattomat"

Jouko Jokinen sekä Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila kieltäytyivät tänään MTV Uutisten haastattelusta.

Eilen IL:n haastattelusta kieltäytyessään Jokinen totesi, että hänen luottamuksensa Iltalehden ja Helsingin Sanomien journalismiin on sangen matalalla.

– Käsitykseni mukaan Jokinen kuvasi tällä lausunnolla senhetkistä henkilökohtaista tunnetilaansa. Yleisesti ottaen Yleisradion suhteet muihin medioihin ovat niin sanotusti business as usual, ne ovat muuttumattomat, Apunen sanoo.

Ainakin itse koen aika vakavaksi paikaksi, että päätoimittaja esittää kahdelle merkittävälle suomalaiselle medialle epäluottamusta. Näetkö, että Jokinen olisi tässä menetellyt huonosti?

– Niin kuin sanottu, hän kuvaa siinä omaa kokemustaan, omaa tunnetilaansa, eikä millään tavalla ota kantaa Yleisradion suhteisiin näihin muihin medioihin. Se on tässä tehtävä selväksi.

Ehkä suhtauduimme liian kevyesti, myöntää Apunen

Juttuihinsa fiktiivisiä elementtejä lisännyt Kuusela on palkittu toimittaja, joka teki Aamulehdessä pitkän uran.

Aamulehden päätoimittajana vuosina 1998–2010 työskennellyt Matti Apunen ehti siis itsekin olla vuosikausia Kuuselan esimiehenä.

Nyt Apunen ajattelee, että Kuuselan juttujen yhteyteen olisi pitänyt lisätä merkintä poikkeuksellisesta sisällöstä.

– Voi olla, että suhtauduimme silloin liian kevyesti tähän asiaan. Matti Kuuselan ja hänen tyylilajinsa erityisyys tiedettiin silloin. Ei meillä ollut mitään erityistä syytä epäillä tarkoituksellista vilpillisyyttä tai sepitteiden lisäämistä näihin juttuihin. 

Matti Kuusela on ollut eittämättä Pirkanmaalla tunnettu toimittaja, ja myös hänen tekstejään usein julkaisseen Aamulehden Valo-liitteen kuivasta uutistyylistä poikkeava luonne lienee tullut lukijoille tutuksi.

Viimeistään 2010-luvulla juttuja on kuitenkin luettu Aamulehden verkkosivuilta ympäri Suomea. Moni lukija ei taatusti ole ymmärtänyt, ettei Kuuselan journalismi noudata samoja periaatteita kuin rivitoimittajien.

Onko teillä tapahtunut virhearvio myös sen suhteen, tuntevatko kaikki Matti Kuuselan ja tietävätkö lopulta kaikki oikeasti hänen tyylinsä?

– Me ehkä liian voimakkaasti luotimme silloin siihen, että poikkeavat keinot, hänen käyttämänsä runollinen tyyli tai jopa sarkasmi ja ironia, että ne olisivat helpommin tunnistettavissa sieltä. Jos näin ei ole tapahtunut, olemme tietysti tehneet virhearvion, Apunen sanoo.

Onko sinulla ollut uran varrella alaisina muita toimittajia, jotka ovat saaneet kirjoittaa selvästi fiktiivisiä elementtejä juttuihinsa ihan vain sen takia, että kaikki kyllä tietävät heidän tyylinsä?

– Joukko pakinoitsijoita.

Onko pakinatekstien ulkopuolella?

– Ei tule nyt suuresti mieleeni. Kuusela on hyvin erityislaatuinen hahmo, joka kirjoitti alustoille, jotka silloin olivat vähän erityislaatuisia, kuten mainittu Valo-liite.

Aamulehti poisti verkosta palkitun toimittajan kirjoituksia - Matti Kuusela vastaa 10:56
Katso kokonaisuudessaan Matti Kuuselan haastattelu Huomenta Suomessa!

Lue myös:

    Uusimmat