Sitruunainen, paahdettu, kokonainen kana - helppo ja juhlava

MTV Oy, All rights reserved

Nyt tulee niin helppo ja juhlava arkiruoka, ettei paremmaksi mene! Kokonainen kana on nykyisin harmittavan harvinainen näky suomalaisissa keittiöissä. Kilohinta on aivan toista luokkaa rintafileiden kanssa. Pelkoa aiheuttanee eniten epävarmuus ja ”vaiva” käsittelyssä sekä joitakin varmasti myös eläimen kohtaaminen melkein koko komeudessaan. Käsittelyohjeen näet näppärästi tässä

Täytin itse pientilalta hakemani kukon sitruunalla, valkosipulilla ja yrteillä. Ympärille perunoita paahtumaan, uuniin ja odottamaan vesi kielellä. Keittiössä tarvitsee ahertaa vartin verran.

Toimii juhlavammallakin päivällisellä!

VINKKI 1!Voit laittaa kanan pinnalle paahtumaan ohuita sitruunaviipaleita intensiivisen maun ja ulkonäön kruunaajaksi.

VINKKI 2!Paahda perunoiden lisäksi tai sijaan toki erilaisia kasviksia ja juureksia.

VINKKI 3! Keitä ihmeessä kanan luista herkullinen kanaliemi ja laita pakkaseen.

Sitruunainen paahdettu kana ja perunat

4-6 hlölle (riippuen linnun koosta)

1 kokonainen broileri, kukko tai kana

1 luomusitruuna

1 valkosipuli kokonaisena

tuoreita yrttejä, ”reippaasti” (esim. timjamia, salviaa, rosmariinia, persiljaa)

suolaa

pippuria

oliiviöljyä

perunoita syöjien mukaan

(paistinarua)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Huuhtele kana ja kuivaa talouspaperilla kuivaksi. Laita kana uunivuokaan. Puolita sitruuna ja valkosipuli. Ripottele melko runsaasti suolaa ja pippuria kanan sisään. Laita sitruunan ja valkosipulin puolikkaat sekä yrtit kanan sisään. Sido kanan jalat paistilangalla yhteen. Suolaa ja pippuroi kanan pinta. Lorauta päälle oliiviöljyä (ei tarvi säästellä). Jos lintu ei ole hirveän iso, laita lohkotut perunat sen ympärille tässä vaiheessa ja ripottele niiden pinnalla suolaa. Mikäli lintu on isompi tai kauemmin kypsyvä kukko tai kana, laita perunat vasta hiukan myöhemmin. Paahda perus broileria 1-1,5 h. Paahdoin kukkoa 1h 45 min, josta perunoita vajaan tunnin. Mikäli lintu alkaa ruskistua liikaa ennen kypsymistä, laita sen päälle foliota. Kypsän linnun sisältä pitäisi tulla kirkasta nestettä ja jalan irrota ilman voimaa. Ota kypsä lintu uunista, leikkaa annospaloiksi ja tarjoa perunoiden kanssa. Lorauta päälle paistolientä ja ripottele pinnalle tuoreita yrttejä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat