Täytetyt sipulit grossetolaiseen tapaan
Naudan tai vasikan jauhelihalla ja mausteisella raakamakkaralla täytetyt sipulit ovat perinteinen toscanalainen herkku Grosseton kaupungista. Toimii niin kesällä kuin talvellakin, niin alkuruokana, kevyenä lounaana kuin lisukkeenakin. Itse kypsensin sipulit grillissä.
Täytetyt sipulit grossetolaisen tapaan kuuluu niihin ”konseptiruokiin”, joissa tietyt perusraaka-aineet tarjoavat alustan oman version kehittelylle. Joten sävellä vapaasti oman maun ja vaikka tähteiden pohjalta. Lihaisa sipuliseos toimii hyvänä pohjana rohkeisiinkin kokeiluihin. Kaupoista löytyy jo jos jonkinlaisia raakamakkaroita. Itse käytin mausteista chorizoa, mutta mikäli haluat hillitympää makumaailmaa, ollos hyvä vaan. Tämän ruokan voit esivalmistella hyvissä ajoin ja täyttää ja kypsentää sipulit hetki ennen ruokailua.
HUOM! Keitetyn sipulin kovertaminen on hiukan tarkkuutta vaativaa puuhaa, koska pehmeä uloin tai uloimmat kerrokset tulisi säilyä ehjinä. Mikäli se pääsee repeämään, ei paniikkia. Kääri sipuli folioon ja täytä täytteellä. Kananmunaa sisältävä seos kyllä tekee sipulista kypsyessä kiinteän.
VINKKI 1! Kypsensin sipulit grillissä. Tein niille foliosta kupin, jonka pohjalle laitoin pienen palan leivinpaperia, jotta sipuli ei tartu kiinni. Toimi erinomaisesti!
VINKKI 2! Tein täytettä kerralla isomman satsin ja sekoitin siihen seuraavana päivänä tähteeksi jäänyttä riisiä ja täytin sillä paprikoita (kts. alakuva). Kananmunan sekoitin vain näihin sipuleihin tulevaan täytteeseen.
Cipolle alla Grossetana
4 hlölle
4-8 sipulia koosta riippuen
125 g vähärasvaista naudanjauhelihaa
125 g mausteista raakamakkaraa
1 lasillinen kuivaa valkoviiniä
0,5-1 chilipalko hienonnettuna
1 tl jauhettua fenkolisiementä
1 tl jauhettua korianterinsiementä
1 kananmuna
4 rkl parmesaaniraastetta
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kuori sipulit ja keitä ne melko pehmeiksi suolatussa vedessä, n. 10 min. Leikkaa hiukan sipulien kantaa pois, jotta ne pysyvät pystyssä. Koverra sipulien sisustat pois niin, että vain ulommainen tai ulointa kerrosta sipulista riippuen jäävät jäljelle.
Purista makkaraliha kuoresta ulos. Hienonna sipulisisukset ja ruskista pannulla yhdessä jauhelihan ja makkaralihan kanssa. Lisää mausteet, chili ja viini. Kun viini on melkein haihtunut, anna seoksen jäähtyä (se on tärkeää, ettei kanamuna kokkeloidu). Lisää seokseen muna ja juusto ja täytä sipulin sisus. Kypsennä 180-asteisessa uunissa n. 20-25 min. Tarjoile.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti