BBQ-ribsit uunissa - jenkkikylkeä kotikeittiössä

MTV Oy, All rights reserved

Vietimme pääsiäisen vanhempieni mökillä Sahalahdessa pienen järven rannalla. Tarkoitus oli startata grillikausi perinteisin herkuin. Loppupeleissä grillasimme ainoastaan parit bratwurstit välipalaksi. Burgeri muuntui kasvisburgeriksi pannulla ja tsekkaamani bbq-ribsiresepti tehtiinkin kokonaan uunissa. En silti valita. Tämä Jamie Oliverin Amerikka-kirjasta napsittu ohje toimi loistavasti ja osoitti, ettei kunnon ribsimättö grilliä kaipaa. Onnistuu siis kotioloissakin. Ja "siinä sivussa". Savun makua lihaan tuo savustettu paprika ja makeutta annetaan vastapainoksi intiaanisokerista ja hunajasta. Pikimustaksi tummuva pinta syntyy mausteista eikä hiiltyneestä lihakarstasta.

HUOM!Mikäli ribsien lihakerros vaikuttaa ohuelta, ota alkupaahtamisesta tunti pois. Lopputulosta voi vielä säätää loppupaahdossa.

VINKKI!Ribsien kylkeen sopii loistavasti korianterilla maustettu cole slaw.

VINKKI 2! Kokeile ihmeessä myös grilliversiota. Hyviä BBQ-sooseja löytyy parikin.

BBQ-ribsit uunissa

2-4 hlölle muusta tarjonnasta riippuen

3 soiroa ribsejä (reilu kg)

5 rkl jenkkisinappia (itse käytin sen puutteessa hunajadijonia)

Rub-mausteseos:

4 rkl savustettua paprikaa

1 rkl chilijauhetta (ei kovin tulista)

2 tl suolaa

2 tl mustapippuria

2 rkl kasviöljyä

Marinadi:

4 rkl intiaanisokeria tai muuta tummaa sokeria

3 rkl juoksevaa hunajaa

25 g voita

1 lihaliemikuutio

2 rkl vettä

Lämmitä uuni 130 asteeseen. Voitele tai hiero sinappi lihan pintaan. Sekoita rub-mausteseoksen ainekset keskenään. Levitä ne tasaisesti lihan pintaan. Aseta lihat uunin kestävään astiaan luupuoli alaspäin. Paahda kylkiä uunissa 5 h.

Sekoita loppuvaiheessa kulhossa marinadin ainekset keskenään kattilassa ja lämmitä liedellä sen verran, että saat sokerin sulamaan. Anna jäähtyä, ettet polta näppejäsi seuraavassa vaiheessa. Ota foliota sen verran, että kyljet mahtuvat siihen ja saat taitettua folion ympäri. Levitä folio ja taittele folioon pienet reunat ja kaada sisään marinadi. Laita ribsit marinadin päälle ja pyöritä niitä sen verran, että marinadia osuu laajalti lihaan. Jätä lihapuoli pohjapuolelle marinadia vasten ja kääräise folio kiinni. Laita liha hautumaan tunniksi.

Ota liha uunista, nosta lämpötilaa 140 asteeseen ja ota folio pois varovasti, ettet polta itseäsi kuumalla marinadilla. Laita kyljet lihapuoli ylöspäin takaisin astiaan ja paista vielä puolisen tuntia. Tarkkaile, ettei liha pääse kuivumaan. Lihan paksuuksissa kun on eroja. Ota valmis liha uunista ja anna levätä 10 min. Leikkaa käsin järsittäviksi paloiksi. Mausta vielä tarpeen mukaan sormisuolalla ja iske kiinni. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat