Grillauksen Suomen mestari kannustaa: Tätä suomalaisten pitäisi grillata paljon rohkeammin

25726387
Kuvituskuva. Suomalaiset ovat oikeaa grillikansaa. Lehtikuva

Grillauksen Suomen mestari, ruokabloggaaja ja grillauskirjan vastikään julkaissut Viivi Laube-Pohto rohkaisee suomalaisia grillaamaan monipuolisemmin.

Grillikausi on jo täällä. Laube-Pohto kertoi Makuja.fi:n haastattelussa grillausvinkkejä ja vihjaisi ruokalajista, jota innokkaan grillikansan kannattaisi ehdottomasti valmistaa rohkeammin.

– Kokonainen kana grillissä on aivan huikea tuote, Laube-Pohto hehkuttaa.

Kokonaisen kanan grillausohje löytyykin hänen uudesta grillauskirjastaan. Perinteiset kanan rintafileet hän jättää sen sijaan grillaamatta, sillä se on helpoimmin kuivuva osa. Kokonainen grillikana jää sen sijaan meheväksi.

– Se vie toki aikaa hieman enemmän, mutta mikäs siinä jos on mukava tunnelma ja grillaushetki meneillään. Grillaamiseen voi varautua vaikka pienellä ruuanlaittoruualla, kuten quesadilloilla, niin nälkä ei pääse yllättämään.

Meksikolainen tölkkikana

Beer butt chicken eli tölkkikana ei ole säilyke, vaan sen nimi tulee kypsennystavasta, joka tekee linnusta erityisen mehukkaan.

Ainekset:

1 kokonainen broileri

2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl oreganoa
1 tl juustokuminaa
1 tl savupaprikaa
0,5-1 tl cayennepippuria
1 rkl ruokosokeria

1. Murskaa morttelissa mahdolliset kokonaiset mausteet ja sekoita kaikki mausteet keskenään. Kuivaa broileri talouspaperilla ja hiero mausteseosta broilerin sisä- ja ulkopinnoille.

2. Lämmitä grilli 200 asteeseen epäsuoralle lämmölle. Aseta broileri telineeseen ja grillaa 1,5–2 tuntia. Kokeile kypsyyttä painamalla terävän veitsen kärki reiden paksuimpaan kohtaan. Jos neste on kirkasta, on se kypsä. Voit myös mitata sisälämpötilan. Oikea lämpötila on 74 astetta.

Vinkki: Tarjoile kana lohkoperunoiden, Pico de Gallo -salsan, guacamolen ja chipotlemajoneesin kanssa.

Quesadillat kahdeksalle

Quesadilloja voi syödä ruoanlaiton ohessa, koska ne valmistuvat nopeasti grilliltä. Voit muunnella niitä laittamalla väliin erilaisia juustoja, tähteeksi jäänyttä lihaa, tomaattia, paprikaa, sipulia tai jalapenoja. Tämä on perusresepti, jota on helppo muunnella maun mukaan.

Ainekset:

8 keskikokoista tortillaa
200 g cheddarjuustoraastetta
jalapenoja

1. Lämmitä grilli 200 asteeseen suoralle lämmölle. Laita tortillalle juustoraastetta ja jalapenoja, laita toinen tortilla kanneksi.

2. Nosta tortillat grillille, grillaa muutama minuutti, kunnes juusto on sulanut väliin ja pohja on saanut kauniit grilliraidat. Käännä ja paista myös muutama minuutti toiselta puolelta.

3. Leikkaa kuuteen osaan. Nauti!

Resepti: Viivi Laube-Pohto: Grillimestari – Suuri grillauskirja, Readme.fi 2017

***

0:38

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja