Syvän etelän rubi ribseille

MTV Oy, All rights reserved

Piti tänä kesänä hankkia kunnon jenkkisavustin. En hankkinut. Kunnon ribsit vaativat hiljalleen kytevää kypsytystä, johon grilli ei taivu. Siksi oli ilo mennä vanhempien mökille uunin ääreen ja iskeä kulkiluut hautumaan hyvällä rubilla kuorrutettuna.

Löysin keväisestä Kauppalehti Optiosta artikkelin superhyper houkuttelevasta Jäppilän kievarista, joka kokkaa ruokaa syvästä etelästä, Jenkkien etelävaltioista. Tähän aikaan mesta on jo kiinni ja manailin pitkään jätettyäni lehden lukemisen näin myöhään. Onnekseni isän ja tyttären pyörittämä rafla oli jakanut artikkeliin ohjeen ribseille. Hienosäädin ohjetta hieman omaan makuuni. Koska kunnollista, tasaisen lämmön säilyttävää savustinta ei ollut, tyydyin pelkkään lihan päälle hierottavaan mausteseokseen, rubiin.

Ajattelin kypsentää ribsit uunissa vanhan ohjeen mukaan. Kesken kaiken iski laiskuus ja kaadoin ribsien päälle 4,5 tunnin hauduttelun jälkeen bbq-soosin ja annoin hautua vielä vajaan tunnin. Lopputulos oli erinomainen. (Alakuva otettu siinä vaiheessa, kun bbq-soosia kaadetaan päälle ja sitä meni kolminkertaisesti.)

Rub porsaankyljille

3 kilolle kylkiä

1,2 dl paprikajauhetta

2 dl chilijauhetta

1 rkl inkiväärijauhetta

2 tl sinapinsiemeniä

1 tl muskottia

2 rkl valkosipulijauhetta

1 rkl mustapippuria

2,5 dl ruokosokeria

2 tl merisuolaa

1 tl neilikkaa

Sekoita mausteet yhteen. Hiero rubia ja suolaa ribsien pintaan oman maun mukaan. Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa yön yli.

Jos omistat kunnollisen savustimen niin:

Kypsennä ribsejä 105-asteisessa savustajassa 2 h. Kääri lihat folioon ja kypsennä toiset 2 h. Ota folio pois ja kypsennä vielä 2 h tai kunnes liha on kypsää ja irtoaa helposti luista.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat