9 x salsaresepti – tacoon, burgeriin, pihville, dippaukseen

persikkasalsa
MTV

Salsa tarkoitta Suomessa yleensä tomaattipohjaista, miedosta tuliseen liukuvaa texmex-kastiketta. Variaatioita löytyy silti niin paljon kuin mielikuvitusta.

Keräsin blogista yhteen erilaisia salsoja, jotka toimivat aina tacon välissä, mutta sopivat ne höysteeksi vaikka burgerin väliin, pihvin tai broilerin päälle ja tietenkin myös dippiastiaan nachon mukaan koukittavaksi.

Tsekkaa myös taco-reseptit!

PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(etenkin Stories) ja Twitterissä.

TOMAATTISALSA:

2 rkl kasviöljyä
4 isoa kypsää tomaattia, palasteltuna
1 punasipuli, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna2 chiliä oman maun ja saatavuuden mukaan, esim. jalapeño, hienonnettuna
1 rkl chipotle-kastiketta (kaupan kamaa)
1 rkl oreganoa
muutama korianterioksa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Kuumenna pannu tai kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle kasviöljyä ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja kuullota minuutti. Lisää mukaan tomaatit ja chilit ja anna poreilla hiljakseen 20 min. Lisää loput ainesosat ja anna hautua vielä 10 min. Tarkista maku.

HABANEROSALSA:

3 keskikokoista kypsää tomaattia tai kourallinen kirsikkatomaatteja, hienonnettuna
1/2 punasipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1/2 limen mehu
1/2 dl korianteria hienonnettuna
1/2 dl persiljaa hienonnettuna
0,5 tl juustokuminaa jauhettuna
1-3 tl habanero-chiliä hienonnettuna
suolaa maun mukaan

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua. Tarjoile huoneenlämpöisenä.

PERSIKKASALSA:

3 kypsää persikkaa
0,5 dl hienonnettua punasipulia
0,5 dl hienonnettua paprikaa
1 jalapeño tai habanero maun mukaan, hienonnettuna
1-2 rkl hienonnettua tuoretta vahvaa minttua
1/2-1 limen mehu
suolaa

Hienonna persikan liha pienen pieniksi kuutioiksi. Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa tunnin.

MANGOSALSA:

​​​​​​​

1-2 mangoa kuutioituna (n. 3 dl)
1/2 punasipulia, hienonnettuna
1/2 puskaa korianteria, hienonnettuna
2 rkl limettimehua
1/2-1 habanero-chiliä, hienonnettuna
1 tl suolaa

Sekoita ainekset keskenään. Tarjoile viileänä.

MANGO-RETIISISALSA:

2 mangoa, pieninä kuutioina
4 retiisiä, pieninä kuutioina
2 limeä
1 punasipuli
1 rkl chilijauhetta
pieni nippu korianteria
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Purista limeistä kaikki mehut ja sisukset irti puristimella. Voit käyttää myös kuoret raastettuna. Sekoita loput ainekset mukaan. Maista ja mausta.

(Tälle erityisesti sopiva taco.

MAISSISALSA:

1 maissintähkän jyvät, keitettynä tai grillattuna (tai sekä että)
1 chili hienonnettuna, esim. jalapeno
0,5 dl korianteria, hienonnettuna0,5 dl punasipulia, hienonnettuna
0,5 limen mehu
0,5 dl oliiviöljyä
0,5-1 tl suolaa

Sekoita ainekset yhteen. Maista ja mausta sopivan tuliseksi. Tarjoile.

SALSA VERDE:

1 tomaatti
100 g tuoretta pinaattia
100 g persiljaa
2 rkl dijon-sinappia
1 dl jääkylmää oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Sekoita tomaatti, pinaatti, persilja ja sinappi tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää kylmä öljy tehosekoittimen pyöriessä. Mausta suolalla ja pippurilla.

HUOMISEN KOSTAJA -SALSA (varovasti)

400 g tomaatteja, halkaistuina
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
1 punasipuli, paloiteltuna 4 osaan
1 kokonainen valkosipuli
4 habaneroa
ripaus chilimurskaa
2 kuivattua anchoa
25 g tuoretta korianteria
3 limetin mehu
tilkka sherryviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
3 cl tequilaa
5 linnunsilmächiliä (rawit)

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Asettele tomaatit sisuspuoli ylöspäin paistovuokaan. Ripottele sokeri ja suola tasaisesti niiden päälle. Lisää punasipuli, valkosipuli ja scotch bonnet (tai habanero) -chilit ja paista uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on selvästi mustunut.

Tällä välin paahda anchoja (ja kuivattuja habaneroja) kuivalla paistinpannulla kovalla lämmöllä, kunnes ne alkavat tuoksua ja tummua. Kääntele chilejä, jotta ne paahtuvat kevyesti kaikilta puolilta, mutta älä anna niiden palaa. Täytä kulho lämpimällä vedellä ja siirrä chilit siihen likoamaan 20-30 minuutiksi. Jos chilit kelluvat pinnalla, paina ne veden alle pienen lautasen avulla. Kun chilit ovat pehmenneet, valuta liotusvesi ja ota se talteen. Poista chileistä kannat ja siemenet.

Mittaa korianteri, limettimehu, viinietikka, tequila ja linnunsilmächilit tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi (tai pilko chilit todella pieneksi ja jätä seos raffimmaksi).

Kun vihannekset ovat paistuneet, poista ne uunista ja jätä jäähtymään. Purista paistetun valkosipulin sisus kuorestaan ja lisää se tehosekoittimeen. Laita tehosekoittimeen myös paistetut tomaatit, punasipuli ja scotch bonnet (tai habanero) -chilit. Lisää joukkoon vielä liotetut chilit ja soseuta seos tasaiseksi (tai pilko kaikki pieneksi ja jätä kastike raffimmaksi). Lisää tarvittaessa chilien liotusvettä.

KARHUNVADELMASALSA:

100 g karhunvadelmia
0,5 limen mehu
ripaus suolaa
0,5 vihreä chili hienonnettuna

Sekoita ainekset varovasti yhteen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.