Viljaviikon lettileipä
Ennen leipomista taikinan hiutaleet turvotetaan kuumassa vedessä. Leivän muotoilussa saa käyttää mielikuvitusta, tässä leipätaikina on letitetty pullapitkon tapaan.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
2 leipää
- 2 dl neljän viljan hiutaleita
- 1 dl pikakaura+kuituhiutaleita
- 1 dl hirssihiutaleita
- 1 dl tattarihiutaleita
- 5 dl kiehuvaa vettä
- 2 dl kylmää vettä
- 50 g hiivaa
- 2 tl suolaa
- 2 rkl anista, fenkolia tai kuminaa
- 2 rkl tummaa sokeria
- n. 12 dl hiivaleipäjauhoja
- 3 rkl (rypsi)öljyä
- pinnalle kaikkia taikinareseptin eri hiutaleita
Valmistusohje
Kaada kiehuva vesi hiutaleiden päälle, sekoita ja anna turvota 10 min. Lisää kylmä vesi. Kokeile nesteen lämpötila, se ei saa ylittää 37 astetta eli kädenlämpöä. Murusta joukkoon hiiva, lisää mausteet, rasva ja suurin osa jauhoista.
Alusta taikina koneella tai käsin ja lisää tarpeen mukaan jauhoja. Anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle tai painele ilmakuplat pois. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele niistä noin 30 cm pitkä ja noin 4 cm paksuja nauhoja. Käytä yhteen leipään aina 2 pitkää nauhaa ja letitä.
Anna leipien kohota peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Voitele lettileipien pinnat vedellä tai veden ja siirapin seoksella ja ripottele päälle kaikkia leivonnassa käyttämiäsi hiutaleita.
Paista 200-asteessa uunin keskiosassa 20-30 minuuttia.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa