Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vanhanajan painosyltty

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Painosyltty on tyypillinen entisajan tapa käyttää monia eri teuraspaloja. Ehkä ne vähitellen nousevat jälleen kunniaan näinä ympäristötietoisina aikoina...

  • Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon

Yksi painosyltty

  • ½ keitetty sianpää, n. 2½ kg
  • 1 kg sianpotkia
  • 1 ½ kg vasikanlapaa
  • 1 iso pala siankamaraa

Jokaista vesilitraa kohden

  • 1 rkl suolaa
  • 5 kokonaista maustepippuria
  • 5 kokonaista valkopippuria
  • 2 kokonaista mausteneilikkaa
  • ½ laakerinlehti
  • ½ sipuli
  • 1 pieni porkkana

Syltyn mausteet

  • 2 rkl suolaa
  • 2 tl valkopippurijauhetta
  • 1/4 tl maustepippurijauhetta
  • 1/4 tl neilikkajauhetta

Valmistusohje

1. Puhdista päänpuolikas hyvin ja kärvennä karvat, jos niitä on vielä jäljellä. Harjaa sianhampaat puhtaiksi kovalla harjalla. Leikkaa pois korva ja mahdolliset leimat. Liota päätä kylmässä vedessä 6-12 tuntia. Vaihda vesi, jos on tarpeen. Ota pää vedestä ja huuhtele se uudelleen. Kärvennä myös sian kamarasta mahdolliset karvat. Huuhtele nopeasti vasikanliha kuumassa vedessä. Pane sianpää, kamara ja lihat pataan ja kaada päälle kuumaa vettä, niin että vesi ja lihat ovat samalla tasolla.

2. Kiehauta nopeasti, kuori vaahto tarkoin ja lisää pataan mausteet, sipuli ja porkkana. Anna padan kiehua hiljalleen 1½ - 2 tuntia. Yritä pitää keitinvesi koko ajan 90-100-asteisena. Lihoja ei pitäisi keittää liian kauan, sillä silloin syltty ei pysy hyvin koossa. Kamara ja vasikanliha kypsyvät muita nopeammin, joten nosta ne aikaisemmin padasta.

¨Leikkaa varovasti päästä kamara mahdollisimman isoina paloina. Anna kaiken jäähtyä ja leikkaa sen jälkeen kaikki liha ohuiksi tasaisiksi viipaleiksi. Kastele tiheä siivilävaate veteen ja väännä kuivaksi. Levitä siivilävaate pyöreään kulhoon. Asettele kamaraviipaleet kulhoon ulkopuoli kohti siivilävaatetta.

Lado sen jälkeen lihaviipaleet kerroksittain, vuorotellen vasikkaa ja sianlihaa. Mausta kerrosten välit. Nosta viimeiseksi kamaraviipale, taittele liina ja solmi kiinni.

3. Siivilöi liemi, kiehauta pestyssä padassa ja nosta lihanyytti pataan. Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Nosta sylttynyytti padasta pihtien avulla. Aseta syltty lautaselle tai pieneen uunipannuun ja pane lautanen ylösalaisin tai leikkuulauta sen päälle. Aseta iso mortteli tai vaikka vedellä täytetty pata painoksi päälle.

Anna syltyn jäähtyä painon alla. Kun syltty on jäähtynyt, poista siiviläliina sen ympäriltä. Ellet tarjoa sylttyä pikapuoliin, niin säilytä se suolaliemessä tarjoiluun asti.

Lisää aiheesta:

Luumusilavoitu kyljysriviKotitekoinen vasikansylttySkoonelainen rullasylttyIsoäidin painosylttyVasikansylttyUunihanhi
Suolainen hyytelöKananmunatonGluteenitonLaktoositonPääruoatLiharuoka

Tuoreimmat aiheesta

Suolainen hyytelö
  • 18.02.201300:00
    Alkuruoat

    Pienet kananpoikahyytelöt

  • 18.02.201300:00
    Alkuruoat

    Loheneviä punaviinietikassa

  • 18.02.201300:00
    Alkuruoat

    Pienet lohihyytelöt

  • 18.02.201300:00
    Alkuruoat

    Ranskalainen siekalesyltty

  • 18.02.201300:00
    Välipalat

    Vasikkasylttyä ja punaista salaattia