Vanhanajan painosyltty
Painosyltty on tyypillinen entisajan tapa käyttää monia eri teuraspaloja. Ehkä ne vähitellen nousevat jälleen kunniaan näinä ympäristötietoisina aikoina...
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon
Yksi painosyltty
- ½ keitetty sianpää, n. 2½ kg
- 1 kg sianpotkia
- 1 ½ kg vasikanlapaa
- 1 iso pala siankamaraa
Jokaista vesilitraa kohden
- 1 rkl suolaa
- 5 kokonaista maustepippuria
- 5 kokonaista valkopippuria
- 2 kokonaista mausteneilikkaa
- ½ laakerinlehti
- ½ sipuli
- 1 pieni porkkana
Syltyn mausteet
- 2 rkl suolaa
- 2 tl valkopippurijauhetta
- 1/4 tl maustepippurijauhetta
- 1/4 tl neilikkajauhetta
Valmistusohje
1. Puhdista päänpuolikas hyvin ja kärvennä karvat, jos niitä on vielä jäljellä. Harjaa sianhampaat puhtaiksi kovalla harjalla. Leikkaa pois korva ja mahdolliset leimat. Liota päätä kylmässä vedessä 6-12 tuntia. Vaihda vesi, jos on tarpeen. Ota pää vedestä ja huuhtele se uudelleen. Kärvennä myös sian kamarasta mahdolliset karvat. Huuhtele nopeasti vasikanliha kuumassa vedessä. Pane sianpää, kamara ja lihat pataan ja kaada päälle kuumaa vettä, niin että vesi ja lihat ovat samalla tasolla.
2. Kiehauta nopeasti, kuori vaahto tarkoin ja lisää pataan mausteet, sipuli ja porkkana. Anna padan kiehua hiljalleen 1½ - 2 tuntia. Yritä pitää keitinvesi koko ajan 90-100-asteisena. Lihoja ei pitäisi keittää liian kauan, sillä silloin syltty ei pysy hyvin koossa. Kamara ja vasikanliha kypsyvät muita nopeammin, joten nosta ne aikaisemmin padasta.
¨Leikkaa varovasti päästä kamara mahdollisimman isoina paloina. Anna kaiken jäähtyä ja leikkaa sen jälkeen kaikki liha ohuiksi tasaisiksi viipaleiksi. Kastele tiheä siivilävaate veteen ja väännä kuivaksi. Levitä siivilävaate pyöreään kulhoon. Asettele kamaraviipaleet kulhoon ulkopuoli kohti siivilävaatetta.
Lado sen jälkeen lihaviipaleet kerroksittain, vuorotellen vasikkaa ja sianlihaa. Mausta kerrosten välit. Nosta viimeiseksi kamaraviipale, taittele liina ja solmi kiinni.
3. Siivilöi liemi, kiehauta pestyssä padassa ja nosta lihanyytti pataan. Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Nosta sylttynyytti padasta pihtien avulla. Aseta syltty lautaselle tai pieneen uunipannuun ja pane lautanen ylösalaisin tai leikkuulauta sen päälle. Aseta iso mortteli tai vaikka vedellä täytetty pata painoksi päälle.
Anna syltyn jäähtyä painon alla. Kun syltty on jäähtynyt, poista siiviläliina sen ympäriltä. Ellet tarjoa sylttyä pikapuoliin, niin säilytä se suolaliemessä tarjoiluun asti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan