Routalihaa ja juurespyttiä

Tämä jos jokin on ruotsalainen erikoisuus, juhlien herkku ja seisovan pöydän kruunu: tjälknöl. Sananmukaisesti se olisi routamöykky, mutta herkku tehdään tavallisesti jäädytetystä hirvenlihasta paistamalla sitä hitaasti alhaisella lämmöllä ja heittämällä paisti vielä suolaliemeen. Joskus tjälknöl tehdään muustakin lihasta, vaikkapa lampaasta.

Neljälle

  • 1 kg hirven sisäpaistia
  • 1 l vettä
  • 1 dl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 laakerinlehti
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 2 rkl murskattuja katajanmarjoja

Juurespyttipannu

  • ½ lanttu
  • 2 porkkanaa
  • 50 g juuriselleriä
  • 2 palsternakkaa
  • 4 perunaa
  • ½ dl persiljasilppua
  • suolaa ja valkopippuria

Valmistusohje

1. Pakasta liha. Kun alat valmistaa lihaa, nosta se sulamattomana paistoritilälle uunipannun päälle ja nosta kylmään uuniin alatasolle. Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen (yön yli paistossa riittää 85 astettakin). Paistoaika on pitkä, vähintään 9-10 tuntia, mielellään yön yli. Kun liha on ollut uunissa 2 tuntia ja sulanut, paina siihen lämpömittari. Kun lihan sisälämpötila on 65 astetta, se on kypsää.

2. Sekoita suolaliemen ainekset kattilassa ja kiehauta. Nosta liha uunista sopivaan astiaan ja kaada kuuma suolaliemi päälle. Peitä kannella tai foliolla ja laita astia viileään vähintään 4-5 tunniksi tai pidempään.

3. Kuori lanttu, selleri, palsternakat, porkkanat ja perunat ja leikkaa ne tasakokoisiksi kuutioiksi. Paista juurekset pehmeiksi voissa, noin 10 minuuttia. Silppua persilja, lisää se pyttipannuun, samoin suolaa ja sokeria, sekoita huolella, pidä lämpimänä. Ota liha suolaliemestä ja kuivaa se. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa pyttipannun kanssa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja