Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Cheddar-peruna-sipulipiirakka, Johannan resepti

Julkaistu 24.03.2025 20:45

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan tuoreen kauden neljännessä jaksossa leivottiin brittien klassikkotuotteita.

Piirakkapohja

  • 250 g suolaista ja kylmää voita
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 1 kpl kananmuna
  • 0,75 dl kylmää vettä
  • 1 tl suolaa

Peruna-sipulutäyte

  • 650 g uusia perunoita (tai pieniä perunoita)
  • 40 g voita
  • 3 kpl purjon varsia
  • 1 nippu kevätsipulia
  • 150 g crème fraîchea
  • 2 tl kokojyvä sinappia
  • 2 tl sitruunamehua
  • ½ nippu ruohosipulia
  • 200 g brittiläistä cheddarjuustoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

Vihersalaatti ja kastike

  • 200 g salaattisekoitusta
  • 2 kpl granny smith omenaa
  • 100g pekaanipähkinöitä

Appelsiini-dijon-kastike

  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl dijon-sinappia
  • 1 kpl appelsiini
  • suolaa ja mustapippuria

Valmistusohje

PIIRAKKAPOHJA:  Laita jauhot ja suola isoon kulhoon ja hiero sitten sekaan kylmää voita kuutioituna, kunnes seos muistuttaa korppujauhoja. Vatkaa muna ja maito keskenään ja lisää sitten vähitellen jauhoseokseen juuri sen verran, että alkaa muodostua taikina (varaa jäljelle jäänyt muna-maitoseos piirakan pintakäsittelyyn). Kun taikina alkaa tarttua kokkareiksi, vaivaa sitä kevyesti, kunnes siitä muodostuu pallo. Kääri kelmuun ja jäähdytä noin 30 minuuttia pakastimessa.

PERUNA-SIPULI TÄYTE: Keitä täytettä varten perunat suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja anna jäähtyä, leikkaa sitten ohuiksi viipaleiksi. Jos käytät uusia perunoita niitä ei tarvitse kuoria. Pilko purjo ja kevätsipulit. Kuumenna sitten voi isossa pannussa, lisää pilkotut purjot ja kevätsipulit, mausta suolalla ja mustapippurilla, peitä ja hauduta 5-7 minuuttia kannen alla, sekoita välillä. Poista kansi ja keitä ylimääräinen kosteus pois, ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon crème fraîche, sinappi, sitruunamehu, saksittu ruohosipuli ja tarkista maku. Laita sivuun jäähtymään. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

PIIRAKAN MUOTOILU, TÄYTTÄMINEN, KORISTELU JA PAISTO: Jaa taikina kahteen osaan, toinen osa ⅓ ja toinen osa ⅔. Ripottele työtasolle hieman jauhoja
ja kauli ⅔ taikinasta. Vuoraa piirakkavuoka (noin 22-25cm) taikinalla. Asettele puolet jäähtyneistä viipaloiduista perunoista taikinapohjalle. Lisää puolet jäähtyneestä purjotäytteestä ja sen jälkeen puolet juustosta. Toista sama uudelleen.  Kauli loput taikinasta kanneksi. Tee lehtimuotilla aukot, "höyryaukot" piirakan keskiosaan. Laita sitten taikinan kansi täytteen päälle ja tiivistä reunat sormenpäillä tai haarukalla. Leikkaa pois ylimääräinen taikina. Koristele piirakan päällinen erilaisia lehtimuotteja apuna käyttäen. Voitele ja paista 35-40 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskeaa ja rapeaa.

VIHERSALAATTI JA KASTIKE:  Viipaloi omenat. Paahda pekaanipähkinöitä pannulla pari minuuttia, kunnes ne tuoksuvat paahtuneilta. Pese ja kuivaa salaattisekoitus. Raasta appelsiinin kuori hienoksi ja purista mehu. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset paitsi appelsiinimehu ja sekoita. Lisää appelsiinimehua hieman kerrallaan ja tarkista maku. Sekoita salaattiainekset ja kastike kulhossa.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Lena’s cheezy potato pie, Lenan reseptiKoko Suomi leipoo: Chicken ale pie, Sarahin reseptiKoko Suomi leipoo: Pitsinen Homity pie, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Andersin merellinen juustopiirakkaKoko Suomi leipoo: Pizza Benedict
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti