Portugalin bacalhau

Portugalin kansallisruoka on bacalhau, kalliokuivattu, suolattu turska. Meidän kapakalamme ei aivan vastaa sitä, koska se on suolaamatonta. Bacalhauta tehdään kymmenin tavoin, tässä se saa seurakseen kinkkua ja tomaattia.

Neljälle

  • 750 g kuivattua tai pakastettua suolaturskaa (bacalhau)
  • 5 dl maitoa
  • 3/4 dl oliiviöljyä
  • 12 viipaletta serrano-kinkkua
  • 1 kiinteä tomaatti
  • 2 kovaksikeitetyn munan keltuaista
  • 10 mustaa oliivia
  • 2 tl hienonnettua persiljaa

Valmistusohje

1. Pane suolattu, kuivattu turska likoamaan veteen vähintään 12, mieluummin 24 tunniksi. Vaihda vesi ainakin neljä kertaa sinä aikana. Kaada viimeinenkin liotusvesi pois ja huuhtele kala kylmässä vedessä. Poista nahka ja ruodot terävällä veitsellä. Leikkaa kala neljään palaan ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Kuumenna maito kiehuvaksi ja kaada se kuumana kalapalojen päälle. Anna seistä tunnin ajan. Kaada maito pois.

2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kaada öljy kalapalojen päälle ja paista uunissa 15 minuuttia, valele muutaman kerran. Taita kinkkuviipaleet kaksinkerroin ja laita kalapalojen päälle. Paista vielä 5 minuuttia.

3. Leikkaa tomaatti neljäksi viipaleeksi. Painele munankeltuaiset siivilän läpi. Poista oliiveista kivet (tai käytä kivettömiä oliiveja). Hienonna persilja. Laita kunkin kalapalan päälle tomaattiviipale ja ripottele pinnalle keltuaista, persiljaa ja oliiveja. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai ranskanperunoiden kera.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.