Poronvasan paahtopaistia, sienifricasse, portviinisipuleita

MTV3 Huomenta Suomessa valmistaudutaan viikonlopun herkutteluhetkiin ja Petteri Luoto päättää tämänkertaisen Suomen vierailunsa poron kera. Uunissa kypsyy poronvasan paahtopaisti ja rinnalle myös perjantaiseen tapaan viiniasiantuntijan viinivinkit, Petterin kanssa studiossa tänään Timo Hannula.

Ainekset

  • 600 g poronvasan paahtopaistia
  • 1 purjo
  • 4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua

Sienifricasse

  • 25 g kantarelleja
  • 25 g siitakesieniä
  • 25 g tatteja tai suppilovahveroita
  • 25 g palvattua porsaan ylikypsää savukylkeä
  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tomaatti
  • 2 rkl hienonnettua rakuunaa

Portviinisipulit

  • 2 dl pieniä kuorittuja helmisipuleita
  • 1 dl portviiniä
  • 2 dl mustaviinimarjamehua
  • 3 rkl balsamicoa
  • 3 rkl ruskeaa sokeria

Valmistusohje

Paahda pesty, halkaistu purjo 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes purjo palaa mustaksi. Laita palanut purjo tehosekoittimeen ja jauha hienoksi tuhkamaiseksi jauheeksi.

Mausta poronvasan paahtopaistit suolalla ja mustapippurilla ja pyörittele ne kauttaaltaan mustassa purjotuhkassa.

Paista paistit ensin kuumalla pannulla ja kypsennä loppuun 125-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes paistin sisälämpö on noin 52-54 astetta.

Anna lihan vetäytyä huoneenlämmössä 10 minuuttia ennen leikkaamista.

Nostele leikattuja lihaviipaleita lautaselle ja niiden päälle pieniä ohuita siivuja ilmakuivatusta kinkusta.

Paista kuumalla pannulla kuutioitu porsaan savukylki, hienonnettu salottisipuli ja paloitellut sienet. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää paistokseen loppuvaiheessa kuutioitua tomaattia, murskattu valkosipulin kynsi sekä rakuunanlehtiä. Mausta vielä kevyesti suolalla ja pippurilla.

Paista kuoritut sipulit pannulla. Laita ne kattilaan ja hauduta niitä kannen alla noin kymmenen minuuttia kunnes ovat kypsiä. Nosta sipulit hetkeksi pois liemestä. Keitä lientä kokoon ilman kantta, kunnes nesteestä on haihtunut yli puolet ja siitä tulee siirappimainen. Laita sipulit takaisin kattilaan ja jätä mehustumaan ne liemeen.

Petteriltä vielä vinkki, eli sipulien haudutusliemi toimii myös kastikkeena.

Viinivinkit

Aina perjantaisin MTV3 Huomenta Suomen omat viiniasiantuntijat suosittelevat viikonlopun ruokien rinnalle myös sopivat viinit. Tänään Timo Hannula Ravintola Demosta suosittelee poron rinnalle punaviinejä Italiasta ja Ranskasta sekä olutta Suomesta:

Ca' Grande Sangiovese Superiore, punaviini, Italia. Marjaisa ja raikas. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkainen. € 10,10 (Alkon tuotenumero 456247)

Chapoutier Rasteau, punaviini, Ranska. Mehevä ja hilloinen. Täyteläinen, tanniininen, tumman kirsikkainen, luumuinen. € 14,51 (Alkon tuotenumero 412927)

Luostari Dubbel, ale-olut, Suomi. Kuparinruskea, täyteläinen, keskiasteisesti humaloitu. € 3,22 (Alkon tuotenumero 785844)

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!